• Αναζήτηση

Ι. Αλαφούζος: Εχουμε συγκεντρώσει 4,2 εκατ. ευρώ για τον ΠΑΟ

Ο Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη και μίλησε για την προσπάθεια που κάνει για τη διάσωση του Παναθηναϊκού, τόνισε ότι έχει ήδη μαζέψει 4,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ομάδας για την οποία ελπίζει πως δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκό πρόβλημα. Τέλος ξεκαθάρισε ότι η ΠΑΕ δεν έχει καμία ευθύνη για την ΓΗΠΕΛ.

Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ και ιδρυτής του Σωματείου Φίλων Παναθηναϊκού κ. Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στην οποία ανέλυσε την προσπάθεια που κάνει μαζί με άλλους επιφανείς φίλους των Πρασίνων για τη διάσωση του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού. Μάλιστα, τόνισε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα 4,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για να εξασφαλίσει ο ΠΑΟ την αδειοδότηση από την UEFA. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η ΠΑΕ δεν έχει καμία ευθύνη για την εταιρεία ΓΗΠΕΛ την οποία αναλαμβάνει ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αλαφούζου στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

«Είναι μια προσπάθεια διάσωσης του ΠΑΟ. Το ιδιοκτησιακό αδιέξοδο έβαλε σε κίνδυνο την επιβίωση του ΠΑΟ. Πρώτο και κυρίαρχο μέλημα είναι να επιβιώσει οικονομικά και διοικητικά η ομάδα. Κάναμε σημαντικά βήματα.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των φίλων του ΠΑΟ είναι πώς θα τρέξει το εγχείρημα στη δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύουμε;

Ο Παναθηναϊκός στην Ελλάδα έχει 1,7 εκατομμύρια φιλάθλους από την έρευνα που κάναμε εμείς. Από αυτούς υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας 150.000 οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν την ομάδα, δηλαδή ένας στους 10 στους 11 και από αυτούς τους 150.000 υπάρχει ακόμα ένας πιο σκληρός πυρήνας 40.000 που λένε θα βάλουμε λεφτά – και συγκεκριμένα ποσά – και θα βάζουμε και κάθε χρόνο. 40.000 στο 1,7 εκατομμυρίων οπαδών σημαίνει ότι ένας στους 45 οπαδούς ουσιαστικά είναι διατεθειμένος να ενισχύσει την ομάδα. Αν μαζέψεις δηλαδή 45 φίλους του Παναθηναϊκού σε ένα δωμάτιο, ένας από αυτούς θα πει ότι θα ενισχύσει οικονομικά την ομάδα».

Κ. Αλαφούζε λείπει όμως η συσπείρωση. Ξέρετε δεν φτώχυναν ξαφνικά οι μέτοχοι της ΠΑΕ, οι μεταξύ τους σχέσεις προκάλεσαν το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα. Πώς σκοπεύετε να το αντιστρέψετε αυτό το κλίμα;

Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Όλοι και ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Βγενόπουλος και ο κ. Πατέρας προσπάθησαν να βοηθήσουν τον ΠΑΟ. Λάθη γίνανε. Πολλά, περισσότερα, λιγότερα δεν έχει αυτή τη στιγμή σημασία. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Συζητήσαμε τα λάθη, τις έριδες δύο χρόνια τώρα. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Υπήρξαν καλά δείγματα καλής θέλησης και εγώ θα ευχόμουν και σε προσωπικό επίπεδο να αποκατασταθούν κάποιες σχέσεις μεταξύ των μετόχων του ΠΑΟ. Επιβάλλεται να υπάρξει σύμπνοια και ομόνοια.

Τι πόσο έχει μαζευτεί για να τρέξει η ομάδα;

Έχει μαζευτεί ένα σημαντικό ποσό σε πρώτη φάση, δεν είναι βέβαια ακόμα δομημένος ο τρόπος της συγκέντρωσης των χρημάτων, σε κανένα μήνα θα μαζευτεί το ποσό και θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τον τρόπο που θα γίνει. Πράγματι κάποιοι επιχειρηματίες έχουν προσφέρει ήδη χρήματα.

Εσείς για να καταλάβουμε προσδοκάτε λίγα από τους πολλούς και όχι πολλά από τους λίγους;

Όχι. Προσδοκάμε όσα περισσότερο γίνεται από όλους. Από όσους μπορούν να βάλουν περισσότερα ελπίζουμε να βάλουν τα πιο πολλά, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι μπορούν να το κάνουν. Αυτός που έχει λίγα είναι εξίσου ευπρόσδεκτος. Βασικό στοιχείο του σωματείου είναι ότι όλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Είτε βάλει κάποιος 5.000 ευρώ είτε βάλει 20 ευρώ, θα έχει δικαίωμα ψήφου και θα έχει ίδια συμμετοχή στις διαδικασίες.

Ξέρετε σχεδόν όλοι αυτοί που υπέγραψαν τη διακήρυξη δεν έχουν ασκήσει ποτέ κριτική στον κ. Βαρδινογιάννη, σε αντίθεση με τους άλλους μετόχους, και αυτό προκάλεσε συζητήσεις στον κόσμο, κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν είναι Παναθηναϊκός π.χ ο κ. Καμίνης αλλά φίλαθλος του Πανιώνιου.

Δεν υπάρχουν Παναθηναϊκοί με τον ένα ή με τον άλλο μέτοχο. Θέλαμε να βρούμε Παναθηναϊκούς με διαφορετικές ιδιότητες για να προσελκύσουμε τον κόσμο. Ο κ.Καμίνης μου είπε ξεκάθαρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει τον ΠΑΟ. Προσεφέρθη να είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου και μας είπε ξεκάθαρα ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να υποστηρίζει τον ΠΑΟ. Ποτέ δεν μου είπε ότι είχε την πρόθεση να γκρεμίσει τη Λεωφόρο. Δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση με το θέμα. Με διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα βγάλει ό,τι άδειες χρειάζονται, σύννομα πάντα, για να διευκολύνει την επιστροφή μας στη Λεωφόρο, αν κάτι τέτοιο αποφασίσουμε. Ήταν απόλυτα υποστηρικτικός. Κανένας Παναθηναϊκός όπως καταλαβαίνετε δεν θα επέτρεπε να γκρεμιστεί η Λεωφόρος.

Υπάρχει βέβαια το θέμα της Διπλής ανάπλασης και του ρόλου που έπαιξαν οι φορείς κατά καιρούς.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παρακολουθήσει αρκετά αυτό το θέμα, τα έβλεπα και λίγο χαοτικά πάντα. Τα πράγματα είναι απλά. Τη Λεωφόρο δεν πρόκειται να την αγγίξουν παρά μόνο αν ο Ερασιτέχνης χτίσει γήπεδο αλλού και το χρησιμοποιήσει, μόνο τότε θα συζητηθεί το θέμα Λεωφόρου, έχουν δεσμευτεί όλοι απέναντί μας .Η Λεωφόρος ανήκει στον ΠΑΟ και αυτό δεν το συζητάμε ούτε το διαπραγματευόμαστε.

Εσείς πήρατε τη διαβεβαίωση από τον κ. Βαρδινογιάννη ότι θα αναλάβει τις ευθύνες για το θέμα που αφορά το γήπεδο στον Βοτανικό, κάτι που υπήρξε και αγκάθι στη διένεξη με τον κ. Βγενόπουλο;

Βεβαίως στο προσύμφωνο που συντάσσεται με το υπό σύσταση σωματείο και τον κ.Βαρδινογιάννη, ο κ. Βαρδινογιάννης θα αναλάβει, θα αγοράσει τη ΓΗΠΕΛ έναντι ενός ευρώ οπότε και θα αναλάβει και όλες τις ευθύνες που προκύπτουν από την ΓΗΠΕΛ. Επίσης αναλαμβάνει να ασκήσει τα όποια έννομα συμφέροντα εναντίον του Δήμου ή οποιουδήποτε άλλου εφόσον το ζητήσει ο ΠΑΟ.

Σε περίπτωση που αξιώσουν άλλοι από την ΠΑΕ χρήματα, όπως σχετικά δήλωσε ο κ. Βωβός πριν από λίγες μέρες, πώς θα πείσετε τον κόσμο να βάζει χρήματα στην ομάδα όταν υπάρχει κίνδυνος να μην πηγαίνουν σε αυτή;

Με τη συμφωνία που έχουμε κάνει, τη ΓΗΠΕΛ την αναλαμβάνει πλήρως ο κ. Βαρδινογιάννης, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει καμία ευθύνη απέναντι σε οποιονδήποτε σε σχέση με τη ΓΗΠΕΛ. Συμφωνήσαμε έναντι ενός ευρώ να αναλάβει ο κ. Βαρδινογιάννης τη ΓΗΠΕΛ και να δώσει όλα τα θέματα τα νομικά στην ομάδα. Σε περίπτωση που δικαιωθεί η ομάδα τα χρήματα θα πάνε στη ΠΑΕ σε περίπτωση που δικαιωθεί ο κ. Βωβός τα χρήματα θα πληρώσει ο κ. Βαρδινογιάννης. Καμία ανάμειξη δεν θα έχει η ΠΑΕ πλέον.

Στην ΑΕΚ δεν τα κατάφεραν με τους supporters, στον Ολυμπιακό έσβησε η προσπάθεια με τα μέλη. Εσείς πώς είστε αισιόδοξος ότι θα έχει αποτέλεσμα η λαϊκή βάση;

Είναι διαφορετικό αυτό που επιχειρούμε. Στον Ολυμπιακό δεν είχαν κανένα αντάλλαγμα, εδώ ο βασικός μέτοχος του σωματείου θα είναι τα μέλη του. Άμεσα ιδιοκτήτες τα μέλη, οι οπαδοί του ΠΑΟ και θα αποφασίζουν για τη μοίρα του και ισότιμα ως φυσικά πρόσωπα. Θα υπάρχουν προνόμια και με βάση τα χρήματα θα έχει εισιτήρια διαρκείας, ένα ή περισσότερα, θα μπορεί να συναντούν παίκτες και άλλα προνόμια θα υπάρχουν πολλά.

Με την άδεια από την ΟΥΕΦΑ τι γίνεται;

Πρέπει στο επόμενο δεκαήμερο να έχουμε κάνει κινήσεις και έχουμε συγκεντρώσει ήδη τα 4,2 εκατ. ευρώ που χρειάζεται να πληρωθούν οι υποχρεώσεις.

Με τους μετόχους Βγενόπουλο, Πατέρα, Γιαννακόπουλο που συναντηθήκατε τι κλίμα εισπράξατε;

Όλοι συμφώνησαν και στηρίζουν το εγχείρημα. Άλλος ηθικά και άλλος πρακτικά έδειξε ενδιαφέρον, δεν είχα καμία αντίρρηση.

Έχετε σκεφθεί ότι αν όλο αυτό μπλοκάρει κάπου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για σας. Ο Πατέρας πάλευε να πάρει πρωτάθλημα και τον καλούσαν παράλληλα να το πάρει και να φύγει. Μπορεί και με εσάς να γίνουν ανάλογα.

Βεβαίως το έχω σκεφθεί. Είμαι συνηθισμένος στο να δεχτώ κριτική, δεν θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι είχαμε ένα αδιέξοδο εδώ. Είχε βουλώσει ένας υπόνομος και εγώ και κάποιοι φίλοι αποφασίσαμε να τον ξεβουλώσουμε με οποιοδήποτε ρίσκο και κόστος για μας. Δεν περιμένουμε τίποτα από τον ΠΑΟ. Δεν έχω την φιλοδοξία να είμαι πρόεδρος στον ΠΑΟ. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τον πιο ικανό άνθρωπο που μπορεί να τρέξει μια ποδοσφαιρική ομάδα και τη δεδομένη στιγμή θέλω να βοηθήσω. Μπορεί να δεχτώ κριτική το ξέρω και αυτό είναι μέρος της ζωής…

Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk