Εκατοντάδες δημοσιεύματα στον ρωσικό και ελληνικό αθλητικό Τύπο, κάνουν λόγο για επικείμενη συνεργασία του ισπανού προπονητή κ. Ερνέστο Βαλβέρδε με την Σπαρτάκ Μόσχας. Ορισμένα από αυτά θέλουν τη συμφωνία τελειωμένη και να ανακοινώνεται στις 13 Μαΐου. Αλλα κάνουν λόγο για ενδεχόμενο να διαδεχθεί ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού τον κ. Βαλερί Κάρπιν στον πάγκο της ρωσικής ομάδας.
Στην πραγματικότητα όλα τα δημοσιεύματα έχουν τη ρίζα τους σε κείμενο της ιστοσελίδας Sport. ru η οποία επικαλούμενη πηγή κοντά στη χρηματιστηριακή εταιρία «Capital» αναφέρει ότι ο κ. Κάρπιν που εκτός από προπονητής είναι και γενικός αρχηγός της Σπαρτάκ, έχει έρθει σε συμφωνία με τον κ. Βαλβέρδε. «Η υποψηφιότητα του Βαλβέρδε για την Σπαρτάκ είναι ιδανική. Ο πρώην επιθετικός δεν έχει δουλέψει ποτέ με αστέρες, αλλά γνωρίζει όσο κανένας άλλος τη δημιουργία ομάδων συνόλου χωρίς πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Και το ρόστερ των Ερυθρολεύκων της Σπαρτάκ εδώ και χρόνια δεν φοβίζει τους αντιπάλους του» αναφέρει ένα από τα πολλά δημοσιεύματα.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δύο εβδομάδες που οπαδοί της Σπαρτάκ ανάρτησαν πανό με αίτημα την παραίτηση του κ. Κάρπιν, η ρωσική ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο πρώην προπονητής της ομάδας κ. Ολέγκ Ρομάντσεφ ο οποίος ξεπέρασε τα προβλήματα υγείας και δέκα χρόνια αφότου για τελευταία φορά οδήγησε την Σπαρτάκ στην κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος είναι έτοιμος να επιστρέψει στον πάγκο της.
Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Μασκόφσκι Κομσομόλετς» αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ κ. Λεονίντ Φεντούν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Βαλβέρδε χωρίς να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του ισπανού προπονητή. «Ο Βαλβέρδε είναι ο βασικός υποψήφιος να διαδεχθεί τον Κάρπιν, παρότι είχε αρνηθεί πρόταση του κ. Φεντούν με ετήσιες αποδοχές 3,5 εκατ. ευρώ. Ο Βαλβέρδε είχε απαντήσει τότε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν στη ζωή του» αναφέρει η ρωσική εφημερίδα.
Επειδή καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, τίποτα δεν είναι απίθανο. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ινιάκι Ιμπάνιεθ στην ιστοσελίδα «Football» ουδέποτε έγινε πρόταση στον κ. Βαλβέρδε από τη Σπαρτάκ. «Δεν είστε ο πρώτος που με ρωτάτε, αλλά δεν ξέρω τίποτα. Οι πληροφορίες μου είναι από τηλεφωνήματα όπως τα δικά σας. Σε όλους απαντάω ότι δεν γνωρίζω τίποτα» φέρεται να δήλωσε ο ισπανός μάνατζερ του κόουτς Βαλβέρδε.
Ακόμη όμως και αν πει το «ναι» στην Σπαρτάκ ο κ. Βαλβέρδε, δύσκολα θα έχει στη Ρωσία τις επιτυχίες που είχε στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό. Σε μία χώρα όπου ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας διετέλεσε πρόεδρος της Ζενίτ, όπου ο πρόεδρος της Λίγκας διετέλεσε πρόεδρος της Ζενίτ, όπου ο υπουργός Αθλητισμού διετέλεσε πρόεδρος της Ζενίτ και όταν βασικός χρηματοδότης της Ζενίτ είναι ο κρατικός κολοσσός «Gazprom», πρόεδρος της οποίας διατέλεσε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προέρχεται από την Αγία Πετρούπολη, όπως και ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, η Σπαρτάκ το πολύ – πολύ να φτάσει μέχρι τη δεύτερη θέση του ρωσικού πρωταθλήματος.

Σύμφωνα πάντως με την καταλανική εφημερίδα «El mundo deportivo» αν δεν παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα ο κ. Πεπ Γκουρδιόλα, πρώτος στη λίστα των Μπλαουγκράνα φέρεται να είναι ο κ. Βαλβέρδε και δεύτερος ο Γάλλος κ. Λοράν Μπλαν.