Οσοι πίστευαν ότι οι «μεγάλοι» Ηρακλής και Ολυμπιακός ήταν τα απόλυτα φαβορί στα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 βόλεϊ ανδρών, απέναντι στους «μικρούς» και νεοφώτιστους Παμβοχαϊκό και Φοίνικα Σύρου διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Με το «καλημέρα» της φάσης των πλέι οφ αποδείχθηκε ότι οι επαρχιώτες θα είναι πολύ σκληροί για τα δόντια των κυρίαρχων του ελληνικού φιλέ. Και αν ο Γηραιός κατάφερε να… γλιτώσει στην έδρα του επικρατώντας με 3-2 (25-20, 23-25, 25-20, 23-25, 15-9) της ομάδας του Βραχατίου ενώ οι Ερυθρόλευκοι… προσάραξαν στη Σύρο γνωρίζοντας μια εκκωφαντική ήττα με 3-0 (25-23, 25-20, 25-17) από τους «Πειρατές».
Η πρεμιέρα των πλέι οφ έδειξε ότι μόνο τυπική δεν θα είναι η σειρά των ημιτελικών και ότι οι συνήθεις αντίπαλοι στον τελικό τα τελευταία χρόνια, Ηρακλής και Ολυμπιακός, κινδυνεύουν να μην είναι συνεπείς στο… ραντεβού τους.
Στη Σύρο ο Φοίνικας σημείωσε την πρώτη νίκη του επί του Ολυμπιακού σε αγώνα πρωταθλήματος _ ακόμη και εφέτος είχε ηττηθεί δύο φορές στην κανονική διάρκεια_ και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι ο… βασιλιάς είναι γυμνός. Οι πρωταθλητές υπέπεσαν σε πολλά λάθη, εμφανίζοντας την κακή αγωνιστική κατάστασή τους, παρά την συμμετοχή του βασικού πασαδόρου Ντμίτρι Φιλίπποφ ο οποίος ρίσκαρε αγωνιζόμενος αφού προέρχεται από τραυματισμό στο πόδι.

Ο προπονητής των Ερυθρολεύκων κ. Γιάννης Καλμαζίδης χαρακτήρισε «τελικό» τον δεύτερο ημιτελικό την Τετάρτη (17.00) στο κλειστό του Ρέντη ενώ επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση τα πολλά λάθη της ομάδας του παραδεχόμενος ότι «το άγχος βρίσκεται σε εμάς ενώ ο Φοίνικας έχει πετύχει τον στόχο του και δεν έχει άγχος».

Από την πλευρά του ο τεχνικός των Συριανών κ. Νίκος Νεόφυτος «αποκήρυξε» τον τίτλο του φαβορί για την ομάδα του αλλά δεν έκρυψε ότι «πάμε για τη νίκη την Τετάρτη και την πρόκριση στον τελικό». Η «in extremis» νίκη του Ηρακλή οδήγησε τον προπονητή του κ. Σωτήρη Δρίκο στην παραδοχή ότι «πρέπει να επανασυνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο Παμβοχαϊκός εκμεταλλεύτηκε τα πολλά μας λάθη, είναι μία οργανωμένη ομάδα. Πριν είκοσι μέρες χάσαμε εκεί και αυτό τα λέει όλα». Οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να σταθούν όρθιοι στην έδρα τους χάρη στον επανακάμψαντα Ρολάντο Ντεσπέιν (22 πόντοι με 21/39 επ., 1 μπλοκ) αλλά γνωρίζουν ότι ο δεύτερος ημιτελικός την Τετάρτη (19.30) στο Βραχάτι θα είναι δύσκολος. Αλλωστε δεν ξεχνούν ότι στην κωμόπολη της Κορινθίας γνώρισαν πριν από 20 ημέρες την ήττα.

Ο κ. Νίκος Ζαλμάς είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών του. «Οι παίκτες μου παλέψανε. Ήθελα να δω καλό βόλεϊ και μέχρι ενός σημείου το καταφέραμε. Ήταν ένα σκληρό ματς, ένας πολύ καλός αγώνας. Για να κερδίσεις τον Ηρακλή τα θέλεις όλα μαζί. Να παίξεις εσύ καλύτερα από τον αντίπαλο, να είσαι τυχερός, να έχεις ένα σφύριγμα…», σχολίασε ο προπονητής του Παμβοχαϊκού που θεωρεί ότι «ακόμη κι αν κερδίζαμε ο Ηρακλής θα παρέμενε το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση».