Ένα Π σχημάτιζαν τα «Φαντάσματα» του Θόδωρου Παπαγιάννη βρίσκοντας μια ιδανική θέση στον αύλειο χώρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Τριάντα υπερφυσικές ανθρώπινες φιγούρες δημιουργημένες από πολλά και διαφορετικά υλικά, ανακυκλώσιμα ή μη, που έμοιαζαν να στήνουν έναν τραγικό χορό υποδέχονταν το πλήθος κόσμου που έδωσε το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης«Τα Φαντάσματά μου» τουομότιμου καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που πραγματοποιήθηκαν εχθές βράδυ -Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Ηταν εντυπωσιακή η συγκέντρωση ανθρώπων του εικαστικού χώρου απέναντι απ’ αυτό τον χορό. Ζωγράφοι, γλύπτες στην πλειοψηφία τους, καθηγητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών βρέθηκαν στο γλυπτικό περιβάλλον του Θόδωρου Παπαγιάννη να προβληματίζονται γύρω από το έργο-σχόλιο του καλλιτέχνη στη σημερινή, «παρακμιακή» όπως ο ίδιος την αποκαλεί, κατάσταση της χώρας.

Η κίνηση αυτών των επιβλητικών μορφών με υπόκωφους κρότους να τα συνοδεύουν σηματοδότησε την έναρξη των εγκαινίων της έκθεσης. Πίσω από την κίνηση των γλυπτών βρίσκονταν χορευτές που πρωταγωνίστησαν σε δρώμενο χορογραφημένο από την Νατάσσα Ζούκα.

Στο τέλος του δρώμενου μοιράστηκαν στον κόσμο μεγάλες φρατζόλες ψωμί -σημείο αναφοράς της «συμπληρωματικής» εγκατάστασης του καλλιτέχνη. Ο λόγος για μια πεσμένη φιγούρα και ένα μεγάλο μεταλλικό ταψί με ψωμιά που συμπλήρωναν το σκηνικό της έκθεσης.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το κείμενο-μανιφέστο του γλύπτη που συνόδευε την έκθεση, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μήπως είναι οι προπάτορές μας, αυτοί που έστησαν το έθνος μας όρθιο και προβάλλουν εν χορώ, απειλητικοί, εξοργισμένοι, ταπεινωμένοι, πυρπολημένοι και μας γυρεύουν εξηγήσεις για την κατάντια αυτού του τόπου;»

Ανάμεσα σε αυτούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν οι εικαστικοί Γιάννης Ψυχοπαίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αχιλλέας Δρούγκας, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Μιχάλης Αρφαράς, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Σπύρος Μερκούρης, ο λυρικός καλλιτέχνης Σπύρος Σακκάς, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ΄Αγγελος Δεληβορριάς και πολλοί ακόμη.

Η έκθεση σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη θα διαρκέσει έως τις 6 Μαϊου.

Info:

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00

Παρασκευή, Σάββατο 10:00 – 22:00

Δευτέρα, Τρίτη κλειστά

www.benaki.gr

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης