Αναστείλατε την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πρόκειται, ακριβώς, για το αντίθετο. Είμαι ο άνθρωπος που προσπαθεί στην ουσία να βάλει σε εφαρμογή ένα νόμο ο οποίος, μέχρι τώρα, δεν εφαρμόζεται. Έχουμε 24 ΑΕΙ. Δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος. Έχουμε 16 ΤΕΙ. Μόνο στα επτά έχει εφαρμοστεί. Δηλαδή άρχισε να εφαρμόζεται. Όλοι μαζί φωνάζουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν χρήματα, γιατί με το PSI τους κόπηκαν, περαιτέρω, κι ό,τι αποθεματικά είχαν. Αυτή την κατάσταση έχω παραλάβει.

Θάθελα να πω ότι δεν έχω καμία προσωπική κόντρα με την κα Διαμαντοπούλου, την οποία, ως πρόσωπο κι εκτιμώ κι έχω συνεργαστεί μαζί της. Γιατί εμφανίζεται κάπου ότι υπάρχει μια αντιδικία. {{{ moto }}}

Η κα Διαμαντοπούλου έκανε ένα νόμο. Βεβαίως, κανένας νόμος δεν είναι άψογος έχει και τις αδυναμίες του. Εγώ έχω πει ότι το νόμο θα τον εφαρμόσω. Είναι ένας νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Έχει όμως ορισμένα αγκάθια. Ένα από τα αγκάθια που έχει είναι ότι έκοβε τη χρηματοδότηση αμέσως τώρα .Δηλαδή έπρεπε να γίνουν πρώτα τα Συμβούλια και μετά να πάρουν τη χρηματοδότηση. Μα αυτό μέχρι τον Ιούνιο ,γιατί για τον Ιούνιο μιλάμε, που είναι το οικονομικό έτος είναι αδύνατον να έχει γίνει με ό,τι έχει γίνει ως τώρα. Λοιπόν για να κάνω ένα διάλογο με τα πανεπιστήμια και να περάσει ο νόμος και να μπορέσει να λειτουργήσει, φώναξα τους Πρυτάνεις καθίσαμε σ΄ ένα τραπέζι κι άρχισα να βρίσκω τόπους εφαρμογής του νόμου. Κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα. Λοιπόν ποιός εφαρμόζει το νόμο. Η κα Διαμαντοπούλου ή εγώ. Νομίζω ότι εγώ εφαρμόζω το νόμο στη πράξη.

Με αυτό το τρόπο δεν οδηγούμαστε σε οπισθοδρόμηση της εφαρμογής του νόμου

Όχι. Ήδη έχουν δοθεί το 25% της χρηματοδότησης. Εάν η τακτική ήταν να μην δοθούν χρήματα δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί το 25% των χρημάτων. Ή κάνεις μια πολιτική τέτοια ή δεν την κάνεις. Εκ του ασφαλούς και χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι άλλο δίνω γι αυτό το χρόνο μόνο που τρέχει, αυτή την παράταση.

Μήπως με την κίνησή σας αυτή βοηθάτε όσους αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου

Παρέλαβα αυτή την κατάσταση με μια βία η οποία ασκείται. Επομένως τι πρέπει να κάνουν τα πανεπιστήμια Πρέπει να φωνάξουν την Αστυνομία και να αρχίσουν να δέρνουν οι μεν τους δε. Κι αν υπάρξει ένας νεκρός στα πανεπιστήμια έχετε σκεφτεί τι θα γίνει. Λοιπόν, αυτά δεν λύνονται ούτε με απειλές, ούτε με βία. Κάθεσαι σ’ ένα τραπέζι και συζητάς γιατί πρώτα – πρώτα υπάρχουν εκλεγμένες ηγεσίες στα πανεπιστήμια. Δεν δόθηκε σ αυτούς του Πρυτάνεις να κάνουν τις εκλογές. Στείλαμε εμείς, το Υπουργείο Παιδείας διάφορες επιτροπές απ έξω να κάνουν τις εκλογές. Μα αν δεν εμπιστευτείς αυτούς που είναι μέσα, κι όχι, απλώς, να τους εμπιστευτείς, να τους υποχρεώσεις να κάνουν τις εκλογές, είναι δυνατόν να προχωρήσει ένας νόμος, ερήμην των Πρυτανικών αρχών.

Χρειάζεται ένας άλλος διάλογος που δεν θα χρειαζόταν να αναλάβω τίποτα εγώ εάν αυτά όλα είχαν γίνει. Εάν νομίζει κανείς ότι απειλώντας, ότι δεν θα σας δώσω χρήματα, θα λύσει το πρόβλημα ,θα δει ξεσηκωμένους φοιτητές, πανεπιστημιακούς στους δρόμους και θα γίνουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δεν θα μπορεί να σταθεί ο τόπος, ιδίως, σε παραμονές εκλογών.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Εγώ ανέλαβα και κάνω ένα διάλογο με τα πανεπιστήμια. Υπάρχει μια ηρεμία. Πάω να αποκαταστήσω ένα κλίμα ώστε, ο επόμενος υπουργός Παιδείας που θα βγει από τη νέα κυβέρνηση, να έχει ένα κλίμα, να μπορεί να προχωρήσει και να εφαρμόσει το νόμο. Ξαναλέω ότι δεν πρόκειται για μια διαφωνία μου με την κα Διαμαντοπούλου. την οποία εκτιμώ, γιατί κάπου λέγεται ότι βάλλεται. Δεν είναι αυτό το πράγμα Είναι μια άλλη τακτική για να μπορέσουν τα 24 ΑΕΙ που δεν έχουν προχωρήσει και τα 9 ΤΕΙ που δεν έχουν προχωρήσει, γιατί μόνον επτά ΤΕΙ έχουν προχωρήσει να εφαρμόσουν το νόμο. Άρα μιλάμε για εφαρμογή του νόμου κι αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα.

Χθες υπήρξε απειλή παραίτησης σας

Έχω πει ότι δεν ψάχνω για δουλειά, δεν ζητώ αξιώματα, δεν εξαρτώμαι από κανένα κόμμα και δεν έχω πρόθεση να πολιτευτώ. Επομένως εάν δεν μπορώ να κάνω στοιχειώδη πράγματα, διότι εμένα το κύριο μέλημα είναι να κάνω τις Πανελλαδικές εξετάσεις που είναι ένα μείζον θέμα για την ελληνική οικογένεια – γιατί η ελληνική οικογένεια πάσχει και θέλω να βοηθήσω – έχω λύσει το θέμα να φτάσουν τα βιβλία τον Ιούλιο – Αύγουστο στα σχολεία, αλλιώς θα είναι χωρίς βιβλία του χρόνου, να λύσω τέτοια θέματα και να φέρω μια ηρεμία μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων ,ώστε να μπορέσουν και οι εκλογές να γίνουν σωστά, τι αξία έχει.

Είχατε επικοινωνήσει με τον κ Παπαδήμο

Δεν υπάρχει καμία αντιδικία. Αυτά που λέγονται δεν υπάρχουν Εγώ δεν έχω τον τρόπο και τα μέσα να εμφανίζω τις απόψεις μου. Ούτε είμαι οργανωμένος, ούτε έχω επιτελεία γύρω μου δημοσιογράφων και συμβούλων για να εμφανίζω πράγματα κι επομένως είμαι ο δάσκαλος ο οποίος είναι σε μια γωνιά και δουλεύει.

Ο κ Παπαδήμος νομίζω ότι έκανε δήλωση και είπε ότι φέτος, προφανώς αυτό που λέμε τώρα, δεν θα ισχύσει το μέτρο αυτό, δηλαδή ο προϋπολογισμός και γίνει κανονικά, όπως έγινε μέχρι πέρυσι. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα και δεν χρειάζονται σχόλια και δεν είναι ο ρόλος μου να αντιδικώ με κανέναν.