Υλικά
Για το βράσιμο
500 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι, ξερό, καθαρισμένο
1 καρότο, καθαρισμένο
1-2 κλωνάρια σέλινο
Για τους ρεβιθοκεφτέδες
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο)
60-70 γρ. σιμιγδάλι, λεπτό
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. παξιμάδι, τριμμένο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τις μαριναρισμένες ντομάτες
2 ντομάτες ώριμες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
10 ml ξίδι
5 ml χυμός λεμονιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγος δυόσμος, ψιλοκομμένος
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τα καλαμαράκια
2 καλαμάρια περίπου 400-600 γρ. το καθένα, κομμένα σε ροδέλες
σιμιγδάλι
αλάτι
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βράσιμο: Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο μέχρι να μείνουν με λίγο ζουμάκι. Τα αλατίζουμε 5 λεπτά προτού τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα σουρώνουμε και τα περνάμε από τον μύλο των λαχανικών.
Ρεβιθοκεφτέδες: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον πουρέ ρεβιθιών, τα κρεμμυδάκια, το σιμιγδάλι και προσθέτοντας σιγά-σιγά το λάδι αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα υλικά. Συμπληρώνουμε με το αλατοπίπερο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ, τον μαϊντανό και το παξιμάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε καλά μπόλικο λάδι στο τηγάνι (να φτάνει μέχρι τη μέση του κεφτέ) και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 3-4 λεπτά από την κάθε μεριά. Τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ μαρινάρουμε τις ντομάτες με το λάδι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, το αλατοπίπερο και τον δυόσμο.
Καλαμάρια: Ζεσταίνουμε καλά αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι. Πανάρουμε τις ροδέλες καλαμαριού με σιμιγδάλι και τις τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 4-6 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι και τις αλατίζουμε. Σερβίρουμε κάθε ρεβιθοκεφτέ με λίγη ντομάτα και 3-4 ροδέλες καλαμαριού.