Δεμένα θα μείνουν τα πλοία Δευτέρα και Τρίτη λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών αναμένεται να συνεδριάσουν την Τρίτη για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Το Σάββατο σε έκτακτη συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο Δευτέρα εκπρόσωποι των εργαζομένων υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν νέα συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Εργασίας προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου για τα ζητήματα που αφορούν τα δυο Ταμεία των ναυτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνάντηση του Σαββάτου – η οποία ανά διαστήματα διεξαγόταν σε τεταμένο κλίμα – η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφεραν στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνταξιούχων ναυτικών μεταξύ άλλων ότι:
1. Το καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ναυτικών δεν μεταβάλλεται με την μεταφορά της εποπτείας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
2. Η υπαγωγή του Οίκου του Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ αφορά στις παροχές σε είδος και όχι στις παροχές σε χρήμα, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές. Ο Οίκος του Ναύτου επομένως διατηρείται ως φορέας ασφάλισης.
3. Όλοι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο φορέα με την ίδια εργασιακή σχέση.
4. Η περιουσία των ταμείων αξιοποιείται προς όφελος αποκλειστικά των ναυτικών και των οικογενειών τους.
Επίσης τους έγινε γνωστό πως: «Η πολιτεία αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων των ναυτικών για τη συνέχιση και την βελτίωση των παροχών υγείας με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων (17.000 ασφαλισμένοι – 72.500 συνταξιούχοι)».
Οι θέσεις των υπουργών
Μετά την συνάντηση η κυρία Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι: «Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα έγινε μια εξαντλητική συζήτηση στην οποία δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις και διασφαλίσεις για το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα Ταμεία».
Εξέφρασε ακόμη την ευχή ότι θα «επικρατήσει αίσθημα εθνικής ευθύνης και ψυχραιμίας απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι δεν θα υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας τα νησιά μας, την οικονομία και τις εξαγωγές».
Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε στις δηλώσεις του πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ταμείων, να εξασφαλίσουμε τις παροχές τους και να υπάρχει καλύτερη περίθαλψη γιατί δεν εξυπηρετούνται όλοι οι ναυτικοί με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ελλάδα».
Επίσης σημείωσε πως οι εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι κατά τη μεταφορά τους σε άλλους φορείς και πρόσθεσε ότι «για τα τεχνικά ζητήματα, δηλαδή για το πώς θα υπάρξει η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα ακολουθήσει διεξοδική συζήτηση τις επόμενες ημέρες και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε θετικά συμπεράσματα και αποτελέσματα».
Σχετικά με το καθεστώς συνταξιοδότησης των ναυτικών επανέλαβε ότι δεν αλλάζει τίποτα με τη μεταφορά της εποπτείας του ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) στο Υπουργείο Εργασίας.
Ο ιατροφαρμακευτικός φορέας των ναυτικών, ο Οίκος Ναύτου αλλά και το ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΝΑΤ, επιχορηγούνται σήμερα κατά το 85% από τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να επιχορηγούνται, καθώς, όπως είπε, δεν ευθύνονται οι ναυτικοί για την ανατροπή της αναλογίας εργαζομένων – συνταξιούχων.
Σε ότι αφορά τις παροχές που αφορούν στην υγεία, τόνισε ότι αυτές θα είναι καλύτερες και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων πιο καλή, καθώς διαμορφώνονται 22.000 σημεία από τα οποία θα μπορούν να έχουν παροχές οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.
Για το θέμα των συντάξεων τόνισε ότι υπάρχουν μειώσεις στις μεγάλες συντάξεις, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους στο ταμείο, ώστε να μπορεί να δίνει συντάξεις και τα επόμενα χρόνια.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ κ. Γιάννης Χαλάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν προέκυψε τίποτα διαφορετικό στη διάρκεια της συνάντησης, όλες οι πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις σε αυτή τη φάση και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν κανονικά.
«Δεν υπάρχουν λύσεις αυτή τη στιγμή στα προβλήματα μας» τόνισε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε πως «ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός ούτε προγραμματισμός».
Αντίδραση ακτοπλόων
«Οι ναυτικοί δεν απεργούν, αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Απόστολος Βεντούρης μετά από συνάντηση που είχε με την υπουργό Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η στάση του συνδικαλιστικού τους σωματείου δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται».
«Ελπίζω το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτικών που κατά το ΣΕΕΝ δεν τους αντιπροσωπεύει, να αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι εταιρίες και να μη συνεχίσει αυτή την καταστροφική πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.