Ο χαρισματικός αλλά αμφιλεγόμενος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, Μπο Σιλάι, απομακρύνθηκε από τη θέση του, τη στιγμή που φιλοδοξούσε να γίνει μέλος του στενού πυρήνα της κινεζικής ηγεσίας το επόμενο φθινόπωρο.

Ο Μπο Σιλάι είναι γνωστός για τη θεαματική μεταμόρφωση της Τσονγκτσίνγκ, μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, που μετατράπηκε από τον ίδιο σε σημαντικό οικονομικό πόλο.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου πραγματοποίησε μία τολμηρή εκστρατεία κατά της κινεζικής μαφίας στον πυρήνα της και θέλησε να αναβιώσει στην Τσονγκτσίνγκ το επαναστατικό ιδεώδες, περισσότερο από τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Μάο Τσετούνγκ.

Η εκστρατεία του κατά του οργανωμένου εγκλήματος, που συνδυάσθηκε με πλήθος εκτελέσεων, επιβάρυνε τον Μπο με χιλιάδες εχθρούς.

Επικεφαλής της εκστρατείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος είχε τεθεί ο αναπληρωτής του στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσονγκτσίνγκ, Γουάνγκ Λιζούν, τον οποίο ο Μπο προστάτευσε μέχρι το τέλος, μεταφέροντάς τον από τη θέση του υπεύθυνου Δημόσιας Ασφάλειας στη λιγότερο σημαντική θέση του υπεύθυνου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.

«Τον κράτησε υπό την προστασία του μέχρι το τέλος και αυτή η απόφαση τον καταδίκασε» σύμφωνα με πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ο Μπο Σιλάι έπεσε σε δυσμένεια τον Φεβρουάριο όταν απομακρύνθηκε ο Γουάνγκ Λιζούν, μετά την επίσκεψή του σε αμερικανικό προξενείο όπου ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτικό άσυλο.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων επισημοποίησε, επίσης, την απομάκρυνση του Γιουάνγκ Λιζούν από τη θέση του αντιδημάρχου της Τσονγκτσίνγκ.

Η πτώση του Γουάνγκ θεωρήθηκε από τους πολιτικούς αναλυτές ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνικής εμβέλειας πολιτική καριέρα του Μπο Σιλάι, ο οποίος φιλοδοξούσε να γίνει μέλος της εννεαμελούς Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος το φθινόπωρο.

Η πτώση του μία ημέρα μετά τη λήξη των εργασιών της ολομέλειας του Κοινοβουλίου αποτελεί ωστόσο έκπληξη, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στο Πεκίνο.

«Θεωρούσαμε ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να εισέλθει στη Μόνιμη Επιτροπή, αλλά ότι μέχρι τότε (μέχρι το φθινόπωρο) θα τον άφηναν στη θέση του για να κατευνασθούν τα πνεύματα» δήλωσε ο δυτικός διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εδώ και μία εβδομάδα, ο Μπο Σιλάι ήταν απών από την Σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση του κώδικα ποινικής δικονομίας και όπου βρίσκονταν όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, στο οποίο ανήκει. Είχε δικαιολογήσει την απουσία του με μία γρίπη.

Αντικαταστάθηκε από τον Ζανγκ Ντεζιάνγκ, έναν αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης που θεωρείται συντηρητικός. Η αντικατάσταση αποφασίσθηκε «κατόπιν ωρίμου σκέψεως» από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, διευκρινίζει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η εμβληματική απομάκρυνση του Μπο Σιλάι έρχεται τη στιγμή που η ηγετική ομάδα στο Πεκίνο ετοιμάζεται να δώσει τη θέση της στη νεότερη γενιά τον Οκτώβριο, σε μία πολιτική μετάβαση που συνοδεύεται από σφοδρές διαμάχες στους διαδρόμους για τις θέσεις-κλειδιά στην κορυφή της κινεζικής ηγεσίας.