Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών,κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η πλήρης δήλωση του Έλληνα υπουργού οικονομικών είναι η εξής: «Περιμένουμε την ανταπόκριση των αγορών στην παράταση της προσφοράς μας προς το υπολοιπόμενο 4% των κατόχων ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου. Η αγορά κατανοεί πολύ καλά ότι η αποδοχή της προσφοράς μας είναι μια έξυπνη και αποδοτική λύση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI. Από την πλευρά μας, τώρα ο στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι «η αγορά αντιλαμβάνεται πολύ καλά πως η αποδοχή της προσφοράς μας είναι μια μοναδική επιλογή, η έξυπνη και προσοδοφόρος επιλογή» προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς όοσυς δεν συμμετάσχουν ότι κινδυνεύουν να απωλέσουν το σύνολο της αξίας των ομολόγων που κατέχουν.
Για τους τίτλους υπό ξένο δίκαιο η προθεσμία έχει παρατεθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου.
Δηλώσεις Γιούνκερ – Σόιμπλε
Τη βεβαιότητα ότι η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα εγκριθεί από το Eurogroup εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών του ευρώ στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας πως οι βασικές αρχές του προγράμματος θα δρομολογηθούν τη Δευτέρα και ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group -EWG) την Τετάρτη.
Ερωτηθείς εξάλλου αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λόγω των εκλογών, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.
«Θα ακούσουμε σήμερα για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, αλλά φαίνεται ότι όλα πήγαν καλά» ανέφερε από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι τελευταίοι τυπικοί όροι και έπειτα να πληροφορηθεί η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός.
Διευκρινιστική δήλωση του ΔΝΤ, για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδος
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε διευκρινιστική δήλωσή του για το χρηματικό ποσό που θα συμμετάσχει το Ταμείο στη νέα δανειακή συμφωνία ανέφερε ότι το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα (SBA) ακυρώνεται και αντικαθίσταται από νέο πρόγραμμα (EFF), που αναμένεται να είναι τετραετές. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ράις τόνισε:
«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Μετά την έγκριση της νέας ρύθμισης στο πλαίσιο του EFF, το προηγούμενο 3χρονο Stand-By διευθέτησης (SBA) για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε το Μάιο του 2010, θα ακυρωθεί. Τα μη εκταμιευθέντα κονδύλια στο πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει επίσης να ακυρωθούν και δεν θα γίνει αυτόματα μέρος της νέας ρύθμισης».
Συνεδριάζει το Eurogroup
Μετά την επιτυχή διαδικασία για τη συμμετοχή στο PSI, συνεδριάζει το Eurogroup τη Δευτέρα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ. Παράλληλα, την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το PSI, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ.
Σε ανακοινωθέν του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε: «Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ειδικότερα, καλωσορίζω τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας, που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες πράξεις με ικανοποιητικό τρόπο. »Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να διατηρήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική με την επιδίωξη μέτρων προσαρμογής, σε αυστηρή συμφωνία με το νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της θεσμικής αποτελεσματικότητας της Ελλάδας» σημειώνεται στο ανακοινωθέν. Το Eurogroup, αναφέρει ακόμη το ανακοινωθέν, «εκτιμά ότι τηρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την προώθηση των απαιτούμενων εθνικών διαδικασιών για την τελική έγκριση της συνεισφοράς της Ευρωζώνης στη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».
«Το Eurogroup αναμένει σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος» καταλήγει το ανακοινωθέν.
Σημειώνεται ότι στη συμβολή του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε ισχυρή συμμετοχή».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί η χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα να είναι ύψους 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια. Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την Πέμπτη.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των δανείων εκ μέρους της Ευρωζώνης, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε την Παρασκευή ότι «στις αμέσως επόμενες ημέρες […] που θα υπογραφεί η νέα συμφωνία από το Eurogroup, θα εκταμιευθούν τα πρώτα ποσά των νέων δανείων».