{{{ moto }}}Ενα ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τους αμπελώνες της, μια περιήγηση στα τοπία που μαγεύουν και ταυτόχρονα μας διηγούνται τη διαδικασία και τον μόχθο που κρύβει η απόλαυση του αγαπημένου οίνου. Αμπελώνες, η καλλιέργεια, η συγκομιδή των σταφυλιών, τα οινοποιεία αλλά και κάθε φάση που συνδέεται με το κρασί έχουν απαθανατιστεί με την εξαιρετική ματιά του Δημήτρη Ταλιάνη ο οποίος ξεκίνησε να περιγράφει με τον φακό του τον θαυμαστό κόσμο του «νέκταρ των Θεών» το 1990 κατά τη διάρκεια του τρύγου στη Χαλκιδική. Επειτα, παρακολούθησε το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα και ξανά τον τρύγο ενώ ακολούθησε τους δρόμους του κρασιού σε Βορρά και Νότο, στα ηπειρωτικά της Ελλάδας, σε κοντινά και άλλοτε απομακρυσμένα νησιά.

Τώρα, ο φωτογράφος που με τις εικόνες του υμνεί την ελληνική φύση, παρουσιάζει την αμπελοέσσα χώρα μας μέσα από 30 φωτογραφίες στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1 Μαρτίου, στις 19.30, στον πολυχώρο Black Duck (Χρ. Λαδά 9α, Αθήνα).

«Ο Δημήτρης Ταλιάνης παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα έργα, στον οργανωτή της δικής του τάξης, στο χειρώνακτα των αξιών του» αναφέρει ο Πάνος Θεοδωρίδης. «Κι όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από τη ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία» συμπληρώνει ο γνωστός συγγραφέας ο οποίος επιπλέον συνοδεύει με τα κείμενά του και δέκα χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη που θα κυκλοφορήσουν σε ειδικό φάκελο.

Ο ίδιος ο ταλαντούχος φωτογράφος λέει για την εφετινή δουλειά του: «Πάντα η άμπελος αποτελεί έμπνευση για μένα και κοσμεί παλαιότερες δουλειές μου. Σχήματα, μορφές χρώματα, όλα βγαίνουν μέσα από την ίδια κι εγώ απλά τ’ απαθανατίζω γοητευμένος. Κι οι άνθρωποι που ασχολούνται μαζί της είναι γνήσιοι, γεμάτοι ανθρωπιά, διάκριση και επιμονή στην ποιότητα».

Η έκθεση «Αμπελοέσσα Γη» θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2012.