Τη νίκη ή την ισοπαλία αναζητάει ο Ολυμπιακός στο αποψινό (Πέμπτη 23/2 – σέντρα στις 22.05, ΑΝΤ1) παιχνίδι με τη Ρουμπίν Καζάν για να πάει στο ραντεβού με την ουκρανική Μέταλιστ Χάρκιφ στη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Οι Ερυθρόλευκοι πριν από εννέα μέρες νίκησαν την ομάδα του Καζάν 1-0 στην παγωμένη Μόσχα και έχουν τον πρώτο λόγο στα προγνωστικά για τη σημερινή αναμέτρηση.

Η Μεταλίστ αντίστοιχα κέρδισε 4-0 στο πρώτο παιχνίδι την αυστριακή Σάλτσμπουργκ εκτός έδρας και σήμερα θα έχει τον κατάσκοπό της στο «Γ. Καραϊσκάκης». «Στο πλαστικό τάπητα και με θερμοκρασία μείον 15 βαθμούς δεν παίζεται ποδόσφαιρο για αυτό και δεν είδαμε το παιχνίδι της Μόσχας. Στον Πειραιά οι συνθήκες για ποδόσφαιρο θα είναι ιδανικές και από το παιχνίδι αυτό θα βγάλουμε πραγματικά συμπεράσματά για τη δυναμικότητα των δύο ομάδων» δήλωσε ο προπονητής της Μεταλίστ κ. Μίρον Μάρκοβιτς. Παρεμπιπτόντως ο ουκρανός τεχνικός με πολωνικές ρίζες, δεν θεωρεί δεδομένη την πρόκριση του Ολυμπιακού καθώς πιστεύει ότι η Ρουμπίν έχει τις δυνατότητες για να διεκδικήσει τη νίκη.
Είναι η τρίτη φορά που η ομάδα του Καζάν θα αγωνισθεί στην Ελλάδα. Το 2009 απέσπασε ισοπαλία 0-0 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο, η εφετινή ομάδα του κ. Κουρμπάν Μπερντίεφ σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερη από εκείνες που αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Ο τραυματίας Εδουάρδο και ο Νομπόα που μεταγράφηκε πρόσφατα στην Ντιναμό Μόσχας δεν αντικαταστάθηκαν και η μεσαία γραμμή της Ρουμπίν δεν είναι το ίδιο ποιοτική.

Ωστόσο χάρη στις… μαγικές αμυντικές τακτικές του κ. Μπερντίεφ παραμένει μια ανταγωνιστική ομάδα, η οποία διακρίνεται κυρίως για την αγωνιστική της πειθαρχία. Την παραμονή μάλιστα του κρίσιμου αγώνα για τη Ρουμπίν με τον Ολυμπιακό, ο Εδουάρδο με δηλώσεις του στον βραζιλιάνικο Τύπο χαρακτήρισε λάθος την απόφασή του να παίξει ποδόσφαιρο στο ρωσικό πρωτάθλημα. «Η μετακίνησή μου στο γερμανικό πρωτάθλημα ήταν ένα βήμα μπροστά στην καριέρα μου και η μεταγραφή από την Χοφενχάιμ στη Ρουμπίν ένα βήμα πίσω» δήλωσε ο βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στη Ρωσία αποκαταστάθηκε οικονομικά ωστόσο ονειρό του είναι να επιστρέψει στην Γκρέμιο. Και επειδή ο κ. Μπερντίεφ γνωρίζει ότι Εδουάρδο αποτελεί ξένο σώμα για την ομάδα του προσφέρει 8 εκ. ευρώ στην Λυών για να αποκτήσει τον Σουηδό Κιμ Σέλστρεμ.

Ο κ. Βαλβέρδε ξέρει ότι το 1-0 του πρώτου αγώνα δεν εξασφαλίζει την ομάδα του γι’ αυτό ζήτησε ρυθμό και περιορισμό των λαθών από τους παίκτες του. Φουλ επίθεση πάντως δεν θα παίξει, καθώς πατέντα της ρωσικής ομάδας είναι οι αντεπιθέσεις. Η Ρουμπίν πιθανότατα θα παραταχθεί με ενισχυμένη τη μεσαία γραμμή και με τρεις κεντρικούς αμυντικούς όπως έπαιξε στο β΄ ημίχρονο του αγώνα της Μόσχας. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Βαλβέρδε μάλλον θα ενισχύσει τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού.

Δεν αποκλείεται δηλαδή να μείνει εκτός ενδεκάδας ο Ιμπαγάσα και να ξεκινήσουν, όπως και στη Μόσχα, ο Μακούν με τον Φουστέρ. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Ρόι Κάρολ καθώς ο Μέγιερι είναι τιμωρημένος, στην άμυνα θα παίξουν οι Τοροσίδης, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, ανασταλτικοί χαφ θα είναι οι Ορμπάιθ, Μανιάτης και επιθετικό δίδυμο οι Μιραλάς, Τζιμπούρ. Τη δεκαοκτάδα του Ολυμπιακού συμπληρώνουν ο νεαρός τερματοφύλακας Μπάμποβιτς και οι Μοντέστο, Παπάζογλου. Φετφατζίδης, Καζίμ Ρίτσαρνς και Αμπντούν.