«Ακόμα και 40 να ήταν θα τους διέγραφα…». Με αυτή τη φράση, αν και κάπως υπερβολική, που φέρεται να είπε σε συνομιλητή του ο κ. Αντ. Σαμαράς, αποτυπώνεται η απόφασή του να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ ήταν εμφανής από την αρχή: έπρεπε πάση θυσία να διαφυλαχθεί το αρχηγικό imperium του και δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει πίσω.

Αυτό το περιέγραψε και χθες το βράδυ, μιλώντας στους 60 προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος: «Πολλοί νόμιζαν ότι δεν θα το κάνω ωστόσο αν δεν το έκανα θα ήμουν εγκλωβισμένος και τότε τί σόι πρωθυπουργός θα είμαι την επόμενη ημέρα;»», διερωτήθηκε, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί και η Πολιτική Επιτροπή, ώστε ο κ. Σαμαράς να αποσαφηνίσει στα κεντρικά στελέχη του κόμματος τις θέσεις του και να εξηγήσει τις αποφάσεις του.

Η διαγραφή των 21 βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και το κόμμα, μαζί με τον κ. Π. Καμμένο, αποφασίστηκε για συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, για να «αποδειχθεί ότι ο Σαμαράς δεν παίζει και εννοεί αυτά που λέει», όπως έλεγαν οι συνεργάτες του. Δεύτερον, γιατί οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν ανήκουν σε ευρύτερες ομάδες, άρα δεν επρόκειτο να μεγιστοποιηθεί η κρίση. Και, τρίτον, γιατί μεταξύ των αποπεμφθέντων, που θεωρείται και το πιο σοβαρό, ήταν «σαμαρικοί» και άρα δεν μπορούσε να κατηγορήσει κανείς τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «διώκει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του».

Παρά την αισιοδοξία της ηγεσίας για το μέλλον, αλλά και τις επιθέσεις στελεχών της στους διαγραφέντες, όπως ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος (έκανε λόγο για «βουλευτικό συνδικαλισμό»), η ΝΔ από εδώ και στο εξής θα βρεθεί με μια ομάδα βουλευτών που θα της κάνει κριτική εκ δεξιών και θα συνεχίσει να κινείται στην αντιμνημονιακή γραμμή που κινούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία.

Παρά τα όσα συζητούνται για «ποινές παιδαγωγικού χαρακτήρα» που είναι προσωρινές, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την ηγετική ομάδα. Είναι κάτι που δεν θέλουν να ακούσουν και άλλοι βουλευτές που στήριξαν τον κ. Σαμαρά σε αυτή την πολιτική δοκιμασία των τελευταίων ημερών.

Πρόσωπο έμπειρο επί των κομματικών διαδικασιών, παρακολουθώντας τις κινήσεις του πρόεδρου της ΝΔ εκτιμά, ότι «ο Σαμαράς είναι άνθρωπος των ρήξεων που συνήθως του βγαίνουν».
Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς διαγράφοντας τόσο μεγάλο αριθμό βουλευτών στέλνει πολλαπλά μηνύματα με αρκετούς αποδέκτες. Ουσιαστικά είναι μια προβολή από το μέλλον, για όσους ενδεχομένως πρόκειται να αμφισβητήσουν τη στρατηγική και τις επιλογές του στο μέλλον.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι από τη στιγμή που εμφανίστηκε δημοσίως αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, θα το έκανε. Ακόμα και να θέσει εκτός, όπως έπραξε, και στελέχη που τον βοήθησαν στην εσωκομματική διαδικασία.

«Ήταν μονόδρομος» λένε ηγετικά στελέχη, αν και παρατηρούν ότι όλα θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε η κατάλληλη προεργασία και η ηγεσία είχε καλύτερη εικόνα από τους αρμόδιους της Κ.Ο. και του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς είχε λάβει την απόφαση του, λίγο πριν μπει στην Κ.Ο. το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, η φράση για τους «τζάμπα μάγκες» που δεν τους θέλει υποψηφίους, αποφασίστηκε την ίδια ημέρα. Έκρινε ότι «δεν πάει άλλο».

Τακτικός συνομιλητής του υπογράμμιζε προς «Το Βήμα» ότι «θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική του διαμορφώνοντας μια νέα κατάσταση στη ΝΔ» και εκτιμούσε ότι από αυτή τη νέα κατάσταση θα αναδειχθεί μια νέα ηγετική ομάδα που «θα είναι σε θέση να επικοινωνεί με την κοινωνία και να βλέπει στο μέλλον».
Το μέλλον των διαγραφέντων
Η πορεία των διαγραφέντων της ΝΔ δεν είναι κοινή, αν και οι περισσότεροι ανήκουν στο χώρο της λαϊκής δεξιάς και έχουν όμοια πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Πολλά θα κριθούν στο εξής από τις αντιδράσεις των στελεχών που διαδραματίζουν «επιτελικό» ρόλο μεταξύ των διαφωνούντων. Και κυρίως εάν προτίθενται να συνεχίσουν τον «ανταρτοπόλεμο».

«Πρέπει να κρυώσει το αίμα» λέει ένας εκ των διαγραφέντων και δίνει έμφαση στις κινήσεις που έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο, αν και από την ηγεσία της ΝΔ προσπαθούν να αποτρέψουν ενέργειες που θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι συζητήσεις προχωρούν μεταξύ μεγάλου αριθμού διαγραφέντων, ώστε να συστήσουν ομάδα και να έχουν μια πιο συντονισμένη παρουσία στη Βουλή.

Πιο ξεκάθαρη θα είναι η κατάσταση για την μελλοντική τους πορεία, μετά από συνάντηση που θα έχουν, πιθανότατα αύριο, ώστε να διαγνώσουν εάν υπάρχει κοινή διάθεση να κινηθούν ενωμένα και κυρίως εάν θα μπορέσουν να συγκροτήσουν μεταξύ τους ομάδα.

Το βασικό είναι ότι μεγάλος αριθμός από τους 21 διαγραφέντες που γίνανε 22, καθώς ο κ. Καμμένος διαγράφηκε και αυτός χθες από το κόμμα, υπάρχει συναντίληψη ως προς την ανάγκη να καταγράφεται στους νομούς η αντιμνημονιακή ρητορική.

Μάλιστα, θεωρούν ότι υπάρχει πεδίο δράσης, καθώς πλέον η ΝΔ δεν έχει βουλευτική εκπροσώπηση σε 14 νομούς. Όσο για τη δημιουργία κόμματος με ισχυρά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, είναι πολύ πρόωρη η σχετική συζήτηση, αν και από τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΝΔ χαρακτηρίζεται ως «ανέφικτο εγχείρημα» εξαιτίας των ετερόκλητων χαρακτηριστικών του.

Αν και αρχικά ορισμένα στελέχη της ΝΔ μιλούσαν για «οργανωμένο σχέδιο», πλέον οι τόνοι έχουν πέσει και τα επιχειρήματα είναι: οι περισσότεροι είτε υποκινήθηκαν από προσωπικό συμφέρον, είτε παρασύρθηκαν πιστεύοντας ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα διέγραφε ένα τόσο μεγάλο αριθμό βουλευτών. Όμως, ηγετικά στελέχη εξαιρούν ειδικά τους κυρίους κκ. Χρ. Ζώη, και Κ. Μαρκόπουλο.
Αν για τον κ. Σαμαρά «η ζωή συνεχίζεται», όπως είπε το βράδυ των διαγραφών, το ίδιο λένε και οι διαγραφέντες από την ΝΔ.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» λένε και ήδη έχουν αρχίσει και σκέπτονται πως θα κινηθούν στην πολιτική σκακιέρα, ενώ οι περισσότεροι δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τις έδρες τους στη ΝΔ.
«Αυτή η δοκιμασία μας έφερε όλους πιο κοντά…». Με τη φράση αυτή ο ανεξάρτητος βουλευτής πλέον κ. Χρ. Ζώης προσδιορίζει ουσιαστικά την επόμενη ημέρα των διαγραμμένων της ΝΔ.
Την ίδια στιγμή ο κ. Π. Καμμένος, έλεγε για την προοπτική δημιουργίας του νέου κόμματος: «Τώρα μπορεί να αναβληθεί, είναι κι άλλοι που έχουν πια λόγο στις εξελίξεις».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Κ. Μαρκόπουλος, έλεγε σε συνομιλητές του ότι «όλα θα πάρουν το δρόμο τους» και συνιστούσε υπομονή.
«Εκφράσαμε αυτό που έχασε η παράταξη» λέει σε πολιτικούς του φίλους ο κ. Γ. Βλάχος.
Όλοι οι διαγραφέντες από τη ΝΔ θεωρούν ότι αυτοί έπραξαν το σωστό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία όσοι τέθηκαν εκτός κόμματος είχαν υποστηρίξει τον κ. Σαμαρά για την προεδρία του κόμματος και μετέπειτα στον αντιμνημονιακό αγώνα.
Την ίδια στιγμή, οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές που έστελναν μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών της ΝΔ αποκαλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση γενίτσαρους (σσ. και τον κ. Σαμαρά) που παραδίδουν τη χώρα στους τοκογλύφους και ζητώντας να δικαστούν για…εσχάτη προδοσία, ετοιμάζονται για μαζικές παραιτήσεις.
«Κλειδί» θα είναι και το πώς θα κινηθεί και η ΔΑΚΕ που ήδη είναι στο αντιμνημονιακό αντάρτικο και ο πρώην γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ. κ. Ι. Μανώλης επιμένει: «Ο Σαμαράς έβαλε φράχτη και διώχνει όλους τους αντιμνημονιακούς».