«Υπάρχει σχέδιο διάσωσης της παράταξης», διαμηνύουν συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου με αφορμή τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠαΣοΚ να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Κατά την άποψή τους οι πολίτες απαιτούν ειλικρίνεια και η χώρα χρειάζεται «μια προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας, όχι προοδευτική κατά δήλωση, αλλά προοδευτική κατ’ αποτέλεσμα».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση από το ΠαΣοΚ, έπειτα από σειρά δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν το κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις να υπολείπεται ακόμα και από τη Δημοκρατική Αριστερά, και την πρώτη αρχική παρέμβαση έστω και με έμμεσο τρόπο, αφού ακόμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί επισήμως, από τον κ. Βενιζέλο.

«Αναγκαζόμαστε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, αποφάσεις που μας φέρνουν σε μετωπική σύγκρουση με μεγάλα τμήματα της παραδοσιακής κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για έναν συναισθηματικό, ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό, που το ΠΑΣΟΚ υφίσταται στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία μας. Αυτό που σε τελική ανάλυση κρίνεται, είναι η υπερηφάνεια του έθνους και του λαού», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ο Έλληνας, προσθέτουν, μπορεί να κάνει θυσίες. Αντιλαμβάνεται, ανέχεται, αντέχει, αλλά θέλει να πειστεί ότι υπάρχει σχέδιο που έχει αρχή, μέση και τέλος. Ότι κάποια στιγμή αποκαθίσταται η βεβαιότητα, η ασφάλεια. Και ότι λίγο αργότερα, αλλά σε ορατό χρονικό σημείο, θα αρχίσει η αποκατάσταση των αδικιών και των ανισοτήτων. Αυτά που γίνονται είναι για την διάσωση και την ανάκτηση ώστε να γίνει κατορθωτή η επανεκκίνηση ή η εκτίναξη της χώρας ώστε να καταλάβει την θέση που της ανήκει στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου «υπάρχει σχέδιο για να επανασυστήσουμε την παράταξη. Το στοίχημα της χώρας θα το κερδίσει όποιος μιλάει με ειλικρίνεια και λέει την αλήθεια. Από αυτό θα κριθεί η παράταξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας. Με ρεαλιστικές εκτιμήσεις και υπολογισμούς. Όχι προοδευτική κατά δήλωση, αλλά προοδευτική κατ’ αποτέλεσμα.
Χρειαζόμαστε την υπευθυνότητα γιατί είμαστε συνεπείς και έχουμε υπογράψει δεσμεύσεις. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις γιατί χωρίς αυτές δεν επιβιώνουμε και χρειαζόμαστε την προοδευτικότητα κυρίως ηθικά, γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, ακόμη κι όταν δε μπορούμε».