«Το να αφήσουμε μια χώρα εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων να πτωχεύσει δεν αποτελεί επιλογή» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατά την κοινή τηλεοπτική του εμφάνιση με την Αγκελα Μέρκελ στη γαλλική και τη γερμανική τηλεόραση.
Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε από την πλευρά της ότι το δεύτερο δάνειο θα δοθεί στην Ελλάδα εφόσον η κυβέρνηση δεσμευθεί για τα συνακόλουθα μέτρα με τους διεθνείς δανειστές της.
«Θέλουμε μια ορθολογική λύση που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα δεύτερο πρόγραμμα. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο όταν διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας» τόνισε η Μέρκελ στη συνέντευξη που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από το γαλλικό κανάλι France 2 και το γερμανικό ZDF.
«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των ιδιωτών πιστωτών» επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος διαπιστώνοντας «πρόοδο των διαπραγματεύσεων για μια μεγάλη συμφωνία». Η ίδια σημείωσε ότι και η ελληνική πλευρά θα πρέπει «να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» προς τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. «Αμφότερες οι πλευρές οφείλουν να πράξουν αυτό που τους αναλογεί» είπε η Μέρκελ.
Ο Σαρκοζί διαβεβαιώσει ότι εργάζεται «χέρι με χέρι» με τη γερμανίδα καγκελάριο για να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας. «Ομως και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δική της δουλειά αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει κοινοτική οικονομική ενίσχυση» πρόσθεσε.