Μέσα σε 11′ έδειξε τι σημαίνει κρίση στην Ελλάδα και το ‘κανε πριν από δυο χρόνια όταν ήταν μόλις 28 χρονών. Μιλώ για τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζώη και τη μικρού μήκους ταινία του «Casus Belli», η οποία περιέχει εικόνες στην κυριολεξία προφητικές, εικόνες που σήμερα βλέπουμε και πονάμε στην τσακισμένη και θλιβερή Αθήνα. Εικόνες αστέγων και πεινασμένων και άνεργων, εικόνες που το 2010 δεν ήταν ακόμη τόσο έντονες όσο το 2012.
Ποιος πήρε πρέφα την ταινία στην Ελλάδα; Να σας πω αμέσως. Οι… Γάλλοι. Παρότι το «Casus Belli» επελέγη εντός διαγωνισμού στο φεστιβάλ Βενετίας του 2010, παρότι γράφτηκαν ύμνοι σε όλον τον κόσμο, στην Ελλάδα το φιλμ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Ποιος πήρε από το χέρι τον Ζώη για να τον βοηθήσει όπως του αξίζει, να εκμεταλλευτεί την ταλεντάρα του και να καρπωθεί από αυτήν;
Οχι οι Ελληνες φυσικά.
Οι Γάλλοι όμως ξέρουν πώς να προάγουν πολιτισμό.
Αυτή την περίοδο λοιπόν, το «Casus Belli» προβάλλεται στις γαλλικές αίθουσες σε ολόκληρη την γαλλική επικράτεια υπό το πρόγραμμα RADI και σε διανομή L’Agence du Court Metrage. Η διανομή του ξεκίνησε από τον προηγούμενο Αύγουστο ενώ θα συνεχιστεί να προβάλλεται συνεχόμενα μέχρι τον Απρίλη του 2012.

Μέχρι στιγμής έχει προβληθεί πάνω από 300 φορές σε 34 αίθουσες σε όλη τη Γαλλία.

Επίσης, μετά την περσινή επιλογή του στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Clermont Ferrand, οι διοργανωτές του φεστιβάλ αποφάσισαν να συμπεριλάβουν την ταινία ξανά στο φετινό πρόγραμμα Collections που παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ από τη χρονιά ίδρυσής του.

Ταυτόχρονα το Canal+ έχει ήδη προβάλει την ταινία στο πρόγραμμά του 15 φορές (!) ενώ ήταν η προτεινόμενη ταινία στους γάλλους θεατές για το τηλεοπτικό αφιέρωμα στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Αγοράστηκε από το ARTE που θα προβάλει την ταινία στις αρχές Απρίλη, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας σε κεντρικό κινηματογράφο του Παρισιού παρουσία του σκηνοθέτη. Θα επακολουθήσει Q&A με το κοινό και συνέντευξη του σκηνοθέτη που θα καλυφθεί από τηλεοπτικό συνεργείο του ARTE.

Θέλετε κι άλλα; Η ταινία προβάλλεται αφιλοκερδώς και χωρίς εισιτήριο σε γαλλικά χωριά σε ολόκληρη την επαρχία και σε νεανικά στέκια και καταλήψεις στο Παρίσι.

Συνδυάστε τώρα όλα αυτά με το γεγονός ότι το« Stage Fright», το σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους του Γιώργου Ζώη, βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο του C.N.C (Centre national du cinéma) δηλαδή το αντίστοιχο γαλλικό κέντρο κινηματογράφου, και θα δείτε ότι η Γαλλία αποδεικνύεται τυχερή χώρα για τον σκηνοθέτη.

Και μακάρι ο Ζώης να φύγει από αυτό το ρημαδιό που λέγεται Ελλάδα και να πάει εκεί που του αξίζει να πάει.

Γιατί στη Γαλλία θα του δοθούν ευκαιρίες.

Εδώ θα χαραμιστεί.