Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των ιδιωτών πιστωτών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους διαπιστώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές «είναι κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει ρήτρα για τις εγγυήσεις».

Η ρήτρα για την οποία κάνει λόγο το Bloomberg συνδέεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα με τον δείκτη του ΑΕΠ.

Οι εγγυήσεις προς τους πιστωτές θα προβλέπουν ότι εφόσον καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης, οι ομολογιούχοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα. Το επιτόκιο αυτό θα αυξάνεται προοδευτικά σε συνάρτηση με την πορεία του ΑΕΠ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες που θα συνυπογράψουν την (πιθανή) συμφωνία θα έχουν μικρότερες απώλειες από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης και θετικού ρυθμού ανάπτυξης.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι ιδιώτες πιστωτές έχουν συμφωνήσει σε ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο κοντά στο 3,6% για τα νέα ομόλογα, το οποίο συνεπάγεται απώλειες έως και 70% επί της καθαρής ονομαστικής αξίας των ελληνικών χρεογράφων για ορισμένους ομολογιούχους.

Με την προσθήκη της ρήτρας για το ΑΕΠ οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να περιοριστούν στο 67%, αναφέρουν πηγές του πρακτορείου.