Ενα από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά τους πλοία στέλνουν οι Βρετανοί στα Φώκλαντς, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στην απόφαση των χωρών της Νοτίου Αμερικής να μπλοκάρουν (με προτροπή της Αργεντινής) την πρόσβαση των εμπορικών πλοίων με σημαία Νήσων Φώκλαντς σε λιμάνια της περιοχής.

Το αντιτορπιλικό «HMS Dauntless» είναι ικανό -όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό- «να καταρρίψει όλα τα μαχητικά των χωρών της Ν.Αμερικής».

Η κυβέρνηση Κάμερον έχει εξοργιστεί με την απόφαση της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Χιλής να προχωρήσουν στην κίνηση αποκλεισμού, θεωρώντας ότι στραγγαλίζονται οικονομικά τα Νησιά της.

Φανερά αιφνιδιασμένος που οι χώρες της περιοχής συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία της Αργεντινής, ο Κάμερον χαρακτήρισε την Αργεντινή ως «αποικιοκρατική δύναμη».

Η απάντηση του Μπουένος Αϊρες ήταν άμεση: «Είναι πραγματικά περίεργο να μας χαρακτηρίζουν αποικιοκράτες οι άνθρωποι που εφηύραν τον όρο» είπε ο Αργεντινός ΥΠΕΞ, Εκτορ Τίμερμαν.

Αλλά και η ίδια η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες, στην πρώτη της εμφάνιση μετά την αναρρωτική άδεια που έλαβε, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις Κάμερον, ξεκαθαρίζοντας ότι στην υπόθεση των Νησιών, «δεν είμαστε εμείς οι κακοί».

Η Φερνάντες επανέλαβε ότι η χώρα επιθυμεί να λύσει διπλωματικά το θέμα των Νήσων, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να υποδείξουμε εμείς στους κατοίκους των Νησιών πού θέλουν να ανήκουν και τι θέλουν να είναι» δήλωσε.

Υπενθύμισε δε ότι ο πόλεμος του 1982 δεν έγινε από το λαό της Αργεντινής, αλλά μία δικτατορία, την οποία ο λαός πλήρωσε πολύ ακριβά.

Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι το αντιτορπιλικό αναχωρεί για τα Φόκλαντς, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο πλοίο, το οποίο αφοπλίζεται.

Ουσιαστικά πρόκειται για απόφαση «ρουτίνας», η οποία όμως σίγουρα θα δημιουργήσει διαφορετικές εντυπώσεις, όπως σχολιάζει η Daily Telegraph.