Τη θέση του για εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας στο ΠαΣοΚ μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, επανέλαβε πριν από λίγη ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, κ. Ι. Ραγκούσης.

Παράλληλα όμως επισήμανε εμφατικά την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλέψεων του καταστατικού, δηλαδή της εκλογής με ανοιχτή διαδικασία και από τη βάση του κόμματος, υπαινισσόμενος ευθέως ότι από κάποιους καταβάλλεται προσπάθεια παράκαμψης αυτών των διαδικασιών.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ραγκούσης επιβεβαιώνει τη θέση του μεταξύ των στελεχών που τις τελευταίες ημέρες τάχθηκαν με διάφορους τρόπους υπέρ της μετάθεσης των διαδικασιών έπειτα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομολόγων – θέση που εκτιμάται ότι θα διατυπώσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αργότερα την Παρασκευή και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοK κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Ραγκούσης συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με πολιτικούς συντάκτες και μεταξύ των άλλων σημείωσε, εν όψει ενός τριήμερου έντονων διεργασιών για το μέλλον του ΠαΣοΚ:

– «Κανείς δεν μπορεί να μην εφαρμόσει ό,τι ακριβώς προβλέπεται από το καταστατικό. Κανείς δεν μπορεί ούτε καν να θέσει σε ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο κάτι τέτοιο».

– «Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση με τη συμμετοχή των πολιτών (μελών και φίλων), που με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου καθιερώθηκε, δεν ήταν ένα επικοινωνιακά τέχνασμα, ένα περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο. Ήταν μια βαθιά πολιτική προσέγγιση, με σκοπό την ευρύτατη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση του Προέδρου και, κατά συνέπεια, του εκάστοτε υποψήφιου πρωθυπουργού της χώρας».

«Το κυριότερο όμως είναι ότι η εκλογή προέδρου με τη συμμετοχή των πολιτών, σήμερα που το ΠαΣοΚ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί του, είναι όχι απλώς μια καταστατική υποχρέωση αλλά η μόνη, ενδεχομένως, πιθανότητα το ΠαΣοΚ να αντέξει, να επιβιώσει. Είναι δηλαδή το οξυγόνο που, αν του το στερήσουμε, τότε δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία, για μένα τουλάχιστον, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάψει σύντομα να απασχολεί τους πολίτες και τα ΜΜΕ. Θα καταπιάνονται μαζί του μόνο οι ιστορικοί επιστήμονες».

– «Σε κάθε περίπτωση, το ΠαΣοΚ που φοβάται τους πολίτες ή προσπαθεί να αποφύγει την κρίση τους καλύτερα να μην υπάρχει».

Οπως, τέλος, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, «οι στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι στόχοι του ΠαΣοΚ και εθνικοί στόχοι» και επομένως:

– Πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης,

– Παράλληλα προετοιμασία ανοιχτής στην κοινωνία εθνικής συνδιάσκεψης λογοδοσίας και πολιτικών θέσεων.
– Αμέσως μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση, εφαρμογή του καταστατικού όπως προβλέπεται.