ΑΠΘ: Να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με την Πολιτεία

Αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των πανεπιστημίων, ζητούν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με μήνυμά τους προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των πανεπιστημίων, ζητούν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με μήνυμά τους προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οπως αναφέρουν μάλιστα «διαφαίνονται εξελίξεις» σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τα πανεπιστήμια, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται σήμερα, Τετάρτη, εκ νέου με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

Το μήνυμα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα έστειλαν ο πρύτανης του Α.Π.Θ., καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Γιάννης Παντής, η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγήτρια Δέσπω Λιάλιου και η αντιπρύτανις Έρευνας, καθηγήτρια Σοφία Κουίδου-Ανδρέου.

«Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς», αναφέρουν στο μήνυμα τους. «Τα Πανεπιστήμια πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, καθώς καλούνται να ανταποκριθούν στις ίδιες ακριβώς ανάγκες σε σχέση με το παρελθόν, με λιγότερα από τα μισά δημόσια έσοδα. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο βασική φροντίδα της διοίκησης του Α.Π.Θ. την περασμένη χρονιά ήταν η οικονομική του επιβίωση. Η περιστολή των δαπανών κατά 20% και ταυτόχρονα α) η αξιοποίηση των ιδίων πόρων και εσόδων με εφαρμογή ενός προγράμματος αυτοδιαχείρισης των κυλικείων, του καταστήματος «Λογότυπος» και της Φοιτητικής Λέσχης β) η ίδρυση Εκδοτικού Οίκου και γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και γ) η αξιοποίηση αγροτικών εκτάσεων του Πανεπιστημίου με σκοπό την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας (Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ), καθώς και οι λοιπές οικολογικές πρωτοβουλίες (ενεργειακή ενίσχυση κτιρίων, κ.λ.π.) ήταν η απάντηση του Α.Π.Θ. στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης» προσθέτουν.

«Επιπλέον, αξιοποιώντας με πνεύμα αλληλεγγύης μέρος των αποθεματικών της Επιτροπής Ερευνών και της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Π.Θ., επιτεύχθηκαν οι στόχοι τόσο της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του Πανεπιστημίου (πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων, κάλυψη των βασικών αναγκών των ακαδημαϊκών μονάδων, ενίσχυση Φοιτητικής Λέσχης, διασφάλιση φοιτητικής μέριμνας), όσο και της οικονομικής ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας με αυτοχρηματοδότηση ερευνητικών έργων, μια και η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας έχει τα τελευταία χρόνια σχεδόν μηδενιστεί», αναφέρεται στο ίδιο μήνυμα.

Οπως σημειώνεται στη συνέχεια «η ψήφιση του Νόμου 4009/2011 αλλάζει τα δεδομένα λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε επίπεδο ακαδημαϊκό, διοικητικό και οικονομικό». Ετσι «η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. με ομόφωνες αποφάσεις της, όπως και οι Σύγκλητοι των υπολοίπων Α.Ε.Ι., αλλά και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εξέφρασαν εγκαίρως τις αντιρρήσεις τους στο Νόμο αυτό, προτείνοντας μιαν άλλη κατεύθυνση για τη μεταρρύθμιση που χρειάζονται τα Πανεπιστήμια της χώρας. Δυστυχώς η πρόταση των Πανεπιστημίων δεν εισακούστηκε».

Τα προβλήματα του νέου Νόμου
Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ επαναλαμβάνουν στο μήνυμά τους ότι «μεταξύ των προβλημάτων του νέου Νόμου, κορυφαία θέση έχουν τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας τα οποία εγείρονται σε συγκεκριμένες διατάξεις του». Και σημειώνουν: «Όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, για πρώτη φορά, με κοινή προσφυγή τους κατέθεσαν αίτηση ακυρώσεως κατά των διατάξεων του Νόμου που προσκρούουν στο Σύνταγμα. Η κοινή αίτηση ακυρώσεως, μετά από ενέργειες της Συνόδου, αναμένεται να εκδικαστεί στις 3 Φεβρουαρίου 2012».
Παράλληλα, όπως αναφέρουν, «η εφαρμογή του Νόμου με τις αντιφάσεις, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και την αδιαλλαξία από πλευράς Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε επιπλέον εμπόδια και δυσλειτουργίες. Οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. για α) την αντικατάσταση της πρόσφατης ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου που αφορούσε σε εκλογές και εξελίξεις μελών ΔΕΠ, ύστερα από εξεργασία Επιτροπής Νομικών του Α.Π.Θ., β) τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση προβλημάτων και δυσλειτουργιών από την εφαρμογή του Νόμου 4009/2011 με στόχο την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης και γ) την ανάθεση στην Επιτροπή Κοσμητόρων της διαμόρφωσης πλαισίου συζήτησης για την εσωτερική αναδιάρθρωση του ΑΠΘ, αποτελούν δείγματα της θετικής στάσης του Πανεπιστημίου μας απέναντι στα νέα δεδομένα».
«Τα Πανεπιστήμια όχι απλώς εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους, αλλά είναι και εγγυητές της Συνταγματικής νομιμότητας. Ως ακαδημαϊκά ιδρύματα όμως έχουν και την παράλληλη υποχρέωση να αναδεικνύουν τις αδυναμίες των κανονιστικών αποφάσεων της Πολιτείας, όπου αυτές υπάρχουν και να υποδεικνύουν λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης» απαντούν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ στις σχετικές κατηγορίες που δέχτηκαν τα Πανεπιστήμια.

Εκλογή συμβουλίων – χρηματοδότηση
Προσθέτουν ακόμα πως «σε ό,τι αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, αυτές δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί σε κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας, με αποτέλεσμα να απειλείται σήμερα η δημόσια χρηματοδότησή τους. Το ασφυκτικό έως ανέφικτο χρονοδιάγραμμα, αλλά και οι αντιφάσεις και οι καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου Παιδείας, ευθύνονται κυρίως για την κατάσταση αυτή. Στο δικό μας Πανεπιστήμιο συγκεκριμένα, η επιλογή της Οργανωτικής Επιτροπής να μη συνεργαστεί με τις πρυτανικές αρχές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα άλλα Πανεπιστήμια, καθώς και η από μέρους της Επιτροπής απόρριψη των αποφάσεων της Συγκλήτου για δύο συνεχόμενες φορές, έχουν περιπλέξει την κατάσταση. Η επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών, χωρίς ταυτόχρονη αναβολή της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, θέτει σήμερα σε κίνδυνο τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Για το θέμα αυτό θα υποβληθεί σχετικό ερώτημα προς το υπουργείο Παιδείας».

«Το θέμα της απεμπλοκής της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από το χρόνο της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης, καθώς και τα λοιπά επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Πανεπιστήμια, συζητούνται τον τελευταίο καιρό σε καλό κλίμα, σε διαδοχικές συναντήσεις του Συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για τα ΑΕΙ, Καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλο και διαφαίνεται ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις», προβλέπουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως σημειώνουν, «η ένταση, η πόλωση και η διχόνοια μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως και οι εκβιασμοί και οι απειλές από πλευράς Υπουργείου δε βοηθούν, καθώς είναι στοιχεία ξένα με την ακαδημαϊκή ζωή».
Κατά συνέπεια, καταλήγουν – ευχόμενοι επί τη ευκαιρία καλή χρονιά στα μέλη της κοινότητας του ΑΠΘ – «η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Πανεπιστημίων και η επαναφορά των Α.Ε.Ι. σε συνθήκες ηρεμίας και ομαλότητας, όπως στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. έχει ζητήσει, είναι προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας σε μια εποχή δύσκολη τόσο για τα Ιδρύματα όσο και για τη χώρα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk