Με μια πρόταση με έντονο κοινωνικό άρωμα, την οποία η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ονομάζει «δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους Ελληνες», η Δημοκρατική Συμμαχία ευελπιστεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους.

Εν αναμονή της έλευσης της τρόικας και των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, η πρόεδρος της Συμμαχίας, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης την πρότασή της, την οποία θα παραδώσει και στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο την επόμενη εβδομάδα.

Κατά την κυρία Μπακογιάννη η πρότασή της εγγυάται την αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης, καθώς βοηθάει, όπως είπε σε συνέντευξη Tύπου, πολλές χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε απόγνωση.

Η Συμμαχία, προτείνει δυο μέτρα με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος και μεγάλη κοινωνική απόδοση.

Το πρώτο μέτρο είναι μια ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτή η ενίσχυση θα δοθεί μέσω ενός δανείου με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο, πενταετή περίοδο χάριτος και μηνιαία δόση 100 ευρώ και θα έχει δωδεκαετή διάρκεια αποπληρωμής. Θα αφορά οικογένειες με ανέργους αρχηγούς των νοικοκυριών, με βαριά ασθενείς και ανάπηρους, μονογονεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν ως μόνο περιουσιακό στοιχείο την πρώτη κατοικία.

Το δεύτερο μέτρο που πρότεινε η κυρία Μπακογιάννη ήταν η να μειωθεί η δόση των στεγαστικών δανείων και να υπάρξει επιδότηση του επιτοκίου 2,5 μονάδες για πέντε χρόνια. Με βάσει αυτή την πρόταση, εάν κάποιος έχει υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ και χρόνο αποπληρωμής 15 χρόνια, θα μειωθεί η δόση του από τα 760 στα 460 ευρώ και θα κερδίσει περίπου 100.000 ευρώ.

Το δημοσιονομικό κόστος του πρώτου μέτρου είναι 120 εκατ. Ευρώ ετησίως και φθάνει με την πάροδο των τριών ετών σε ένα μέγιστο ύψος 360 εκατ. Ευρώ. Για το δεύτερο μέτρο, το κόστος είναι της τάξεως των 320-350 εκατ. Ευρώ ετησίως για μια πενταετία.

Το αθροιστικό δημοσιονομικό κόστος για το 2012, είναι της τάξεως των 300 εκατ. Ευρώ, θα αυξηθεί όμως στα επόμενα χρόνια για να φτάσει σε μέγιστο ύψος το 2014 στα 700 περίπου εκατ. Ευρώ. Η σχετική δαπάνη, κατά τη Συμμαχία, υπερκαλύπτεται από την εξοικονόμηση τόκων, εφόσον η ΕΚΤ συμμετάσχει, όπως προτείνει η κυρία Μπακογιάννη, στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους.
Επίσης, η Συμμαχία ζητά την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες, ποσό που φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων εκτιμάται ότι τα 2 δισ. θα επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους.

«Τον πρώτο χρόνο το σύνολο της πρότασής μας κοστίζει όσο το ετήσιο κόστος των πεθαμένων συνταξιούχων και συνολικά το πρόγραμμα δεν ξεπερνά το ετήσιο ποσό που συνεχίζει να σπαταλά το κράτος σε ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις» σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη που ανέφερε πως τις προτάσεις της γνωρίζει η τρόικα.
Να διαπραγματευθούμε επί της ουσίας
Η κυρία Μπακογιάννη που υποστήριξε πως η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν θεμελιώδη και αναντικατάστατο πυλώνα της πολιτικής της Συμμαχίας, επέκρινε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ υπεραμύνθηκε της ανάγκης η ελληνική πλευρά να διαπραγματευθεί ουσιαστικά, να καταθέσει προτάσεις και να μην δέχεται ότι λέει η τρόικα, αδιαμαρτύρητα.

Σε αυτό το σημείο, υποστήριξε ότι η τρόικα έχει θέσει θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αλλά διευκρίνισε πως η ίδια πιστεύει πως το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος και να καταργηθούν όλα τα αντικίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι κερδοσκοπικός» είπε η κυρία Μπακογιάννη και ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμβάλει στη μείωση του χρέους με συμμετοχή στο PSI αποδεχόμενη ότι δεν θα αποκομίσει κέρδος. Μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει στο 70-75% της αξίας τους ελληνικά ομόλογα που σήμερα φτάνουν περίπου τα 50 δισ. ευρώ.

«Όταν έχει στοιχειοθετημένες θέσεις, ναι, έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς. Διαφωνώ με τη μη παρουσίαση των δικών μας προτάσεων» είπε με έμφαση και συμπλήρωσε πως συμφωνεί με τον πρωθυπουργό ότι κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ευθύνη του κ. Παπαδήμου και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση είναι μεγάλη αναφέροντας ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει αν η χώρα καταστραφεί λόγω των μικροπολιτικών παιχνιδιών.

«Οφείλουν να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία και τη διπλή υπονόμευση: την υπονόμευση αλλήλων και την υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετέχουν» τόνισε με έμφαση.