Στην περαιτέρω «θωράκιση» των συνόρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης προσβλέπει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη δημιουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης – Ελέγχου Συνόρων.

Η μελέτη για το Συντονιστικό Κέντρο που εκπόνησε το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης σε σύσκεψη στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στην Ακτή Βασιλειάδη παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, του υφυπουργού κ. Μανώλη Oθωνα, του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνου Μπίκα και της φυσικής ηγεσίας ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού Σώματος.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως η δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου – που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2013 – είναι στο πλαίσιο υποχρεώσεων της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Eνωση και στο πλαίσιο του κανονισμού του Συστήματος Παρακολούθησης εξωτερικών συνόρων Ευρωπαϊκής Eνωσης (EUROSUR ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης με τα υπουργεία Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών και τα Γενικά Επιτελεία Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού.

Επίσης σε εξέλιξη, όπως ανέφερε, είναι η διαδικασία προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής για τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω διαγωνισμών ενώ τα χρήματα για τον εξοπλισμό προέρχονται από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

Η έδρα του Κέντρου θα είναι στον Πειραιά, ενώ το κόστος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ και τρόποι χρηματοδότησης αναζητούνται και μέσω ΕΣΠΑ. Επιπλέον θα συνεχιστεί η παρουσία της δύναμης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι ροές λαθρομεταναστών κυρίως από τις θαλάσσιες διόδους προς τη χώρα μας.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία κατασκευής του φράχτη στον Eβρο και εκτιμάται πως – εφόσον η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή τηρήσει τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις της – το έργο θα έχει κατασκευαστεί εντός πέντε μηνών, δηλαδή μέχρις τις αρχές του καλοκαιριού.