Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αφού το κόμμα του τού ζήτησε να παραμείνει στη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο Σάλεχ είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι «για να διευκολύνει τη δράση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή των αναμενόμενων προεδρικών εκλογών», μετά τις οποίες αναμένεται να παραδώσει την εξουσία έπειτα από 30 και πλέον χρόνια.

Τη σχετική συμφωνία είχε υπογράψει στο Ριάντ στις 23 Νοεμβρίου 2011 μετά την πρωτοβουλία που έλαβαν οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη. Επειτα από μήνες υπεκφυγών και αλλαγών πολιτικής, υπέγραψε τελικά μία συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας στην οποία προβλέπεται ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του μετά τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα. Σε αντάλλαγμα κέρδισε ολική αμνηστία για τον ίδιο και τους οικείους του.

Βάσει αυτής της συμφωνίας ο Σάλεχ παρέδωσε ουσιαστικά την εξουσία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ο οποίος αναμένεται να είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και να διεκδικήσει θητεία δύο ετών.

Οπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ενημέρωσης, Αμπντο αλ Τζανάντι, ο Σάλεχ αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματός του, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, «τον πίεσαν να μην ταξιδέψει διότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς εκείνον». Διέψευσε δε ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Σάλεχ σχετικά με το ταξίδι του.

Πάντως, την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν το αίτημα έκδοσης βίζας που έχει υποβάλει ο Σάλεχ.

Ο πρόεδρος της Υεμένης, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, είναι αντιμέτωπος από τον Ιανουάριο του 2011 με ένα κίνημα αμφισβήτησης που πήρε διαστάσεις εμφύλιας σύγκρουσης και αναπτύχθηκε μέσα στο γενικότερο κύμα της Αραβικής Άνοιξης.

Στα μέσα του 2011 μία επίθεση με όλμους κατά του προεδρικού μεγάρου τραυμάτισε σοβαρά τον ίδιο με αποτέλεσμα να καταφύγει για μήνες στη Σαουδική Αραβία για νοσηλεία και αποκατάσταση.