Μία ημέρα πριν από την προκριματική ψηφοφορία της Αϊόβα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο υποψήφιος της χριστιανικής συντηρητικής δεξιάς Ρικ Σαντόρουμ εμφανίζει έντονα ανοδικές τάσεις, απειλώντας το ελαφρύ προβάδισμα του Μιτ Ρόμνι.

«Ψηφίζοντας εμένα, στέλνετε ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα»,
τόνισε χθες σε μια ομιλία του ο κ. Σαντόρουμ, ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους του να «μην εκλέξουν κάποιον που δεν θα είναι ικανός να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες ημέρες», αναφερόμενος στον επικρατέστερο υποψήφιο, τον κ. Ρόμνι. Ο Σαντόρουμ τάσσεται υπέρ του βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, εάν η Τεχεράνη δεν δεχθεί διεθνή επιθεώρηση.
Το βράδυ της Τρίτης, οι εκλέκτορες της Αϊόβα θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο Ρεπουμπλικάνος που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για μία σειρά προκριματικών ψηφοφοριών ανά Πολιτεία μέχρι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Des Moines Register, ο Ρόμνι παραμένει ο δημοφιλέστερος υποψήφιος για τον χρίσμα στην Αϊόβα, με 25%, ενώ ακολουθεί ο Πολ με 22% και ο Σαντόρουμ με 15%. Ακολουθούν ο Νιουτ Γκίνγκριτς με 12%, ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι με 11% και τελευταία και ασθμαίνουσα η Μισέλ Μπάκμαν με 7%.
Ο μετριοπαθής Ρόμνι, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αϊόβα μόλις πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο είναι πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων καθώς, σύμφωνα με μια πηγή του κόμματος του, κατάφερε από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει, από δωρεές και χορηγίες, πάνω από 16 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πολ βρίσκεται σε καθοδική πορεία διότι επικρίθηκε για τις θέσεις του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, δηλαδή ενάντια στον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και υπέρ του τερματισμού της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ.