Τι φέρνει η παραίτηση του Γ. Καπελέρη

Εντολή για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οοικονομικών κ. Γ. Καπελέρη για απιστία έδωσε πριν από λίγο, σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης. Η εισαγγελική παραγγελία βασίζεται στις καταγγελίες του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Σπινέλλη περί ύπαρξης μηχανισμού στο υπουργείο με σκοπό την παρεμπόδιση είσπραξης των προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων.

Παρασκήνιο φαίνεται να συνοδεύει την παραίτηση του γγ του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη μετά τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που του ασκήθηκε την Δευτέρα, από τους οικονομικούς εισαγγελείς κκ Πεπόνη και Μουζακίτη. Ιδίως μετά τις παραιτήσεις που υπέβαλαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα και ανεκλήθησαν μετά τις επαφές τους με στέλεχη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης προς τον κ. Καπελέρη αλλάζει το τοπίο της Δικαιοσύνης.

Η εξέλιξη της υπόθεσης Καπελέρη

Νωρίτερα, να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα ζήτησε από τον Γιάννη Καπελέρη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Καπελέρης υπέβαλε την παραίτησή του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βάρος του γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών αναφέρεται:

«Μετά την παραγγελία του κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΚ κ. Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και την επιβολή προστίμων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.

Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων -παρουσία του οικονομικού εισαγγέλεα Γ.Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.»

Η εισαγγελική παραγγελία βασίζεται στις καταγγελίες του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Σπινέλλη περί ύπαρξης μηχανισμού στο υπουργείο με σκοπό την παρεμπόδιση είσπραξης των προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η εντολή, του εισαγγελέα που απείλησε τις τελευταίες ημέρες με παραίτηση επειδή δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του, περιλαμβάνει και την πρώην διευθύντρια των τελεωνείων κυρία Ευαγγελία Πανταζή.

Οπως είναι γνωστό ο κ. Καπελέρης, μιλώντας στο Βήμα» αλλά και στις εξηγήσεις που έδωσε στον έτερο οικονομικό εισαγγελέα κ. Σπ. Μουζακίτη είχε υποστηρίξει ότι τα πρόστιμα που έπρεπε να εισπραχθούν, παραλείφθηκαν εξαιτίας λαθών καταχώρησης στο σύστημα «Ηφαιστος» και ότι το θέμα επρόκειτο να λυθεί με νομοθετκή ρύθμιση που θα προωθούσε το υπουργείο.

Στο έγγραφο της δίωξης ο κ. Πεπόνης κάνει λόγο και για την ύπαρξη τυχόν ηθικών αυτουργών, για τους οποίους θα πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη, εφόσον διαπιστωθεί εμπλοκή τους.

Σε σχέση με το ύψος της ζημιάς, που προκλήθηκε από την απιστία, ο οικονομικός εισαγγελέας αναφέρει ότι είναι περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, η ζημιά αποτιμάται ως πολύ μεγαλύτερη!

Την υπόθεση ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk