Στα θρίλερ συμβαίνει πολλές φορές η ζωή να κυλά ήρεμα και ανέμελα την ώρα που πλησιάζει μια μεγάλη καταστροφή. Την πληροφορία της επερχόμενης καταστροφής, που μπορεί να την απεργάζονται κάποιοι «κακοί» αλλά μπορεί να είναι και φυσική, τη γνωρίζουν οι θεατές που όμως είναι ανίσχυροι να παρέμβουν.

Παρόμοιες ιστορίες αγωνίας δεν εκτυλίσσονται μόνο στις κινηματογραφικές οθόνες αλλά και στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Ετσι, όλα δείχνουν ήρεμα κι ανέμελα στις διεθνείς αγορές, καθώς νέες καλές ειδήσεις έρχονται σήμερα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ομως… «at the end of the day», όπως θα έλεγαν οι αγγλοσάξωνες, καραδοκεί η S&P!

Ευρώ, μετοχές, αγορές ομολόγων και τιμές εμπορευμάτων ενισχύονταν το απόγευμα χάρη σε μια ανανεωμένη αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όντως «κινείται» για να ξεπεράσει την κρίση αλλά και χάρη στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό (εμφανίζεται συγκρατημένος) στις ΗΠΑ, τα οποία προστίθενται στα ακόμη καλύτερα για την απασχόληση, που ανακοινώθηκαν χθες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη συνεχίστηκε και σήμερα η αποκλιμάκωση των πιέσεων που δέχονται οι αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα τηρήσει τη δεκαήμερη προθεσμία που είχε τεθεί στη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου για τη μεταφορά κονδυλίων από τις 27 χώρες της ΕΕ στο ΔΝΤ με σκοπό την ενίσχυση της διαδικασίας στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών.

Ως την προσεχή Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου θα έχουν πιθανότατα μεταφερθεί στο ΔΝΤ 200 δισ. ευρώ (150 δισ. από τις χώρες της ευρωζώνης και 50 από τις εταίρους που δεν μετέχουν σε αυτή), όπως δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Budnesbank Γενς Βάιντμαν είχε τονίσει ότι η γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη για να συνεισφέρει τα 45 δισ. ευρώ που της αναλογούν – και για τα οποία (ευτυχώς) δεν απαιτείται απόφαση του Κοινοβουλίου, καθώς τα κονδύλια αυτά δεν προέρχονται από τις τσέπες του «σεπτού» γερμανού φορολογουμένου.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία ενδέχεται να συνδράμει την ευρωζώνη με 20 δισ. ευρώ (μέσω επίσης του ΔΝΤ).

Παρεμπιπτόντως, ο Γιουνκέρ είπε επίσης ότι την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου οι κυβερνήσεις των «17» θα λάβουν κωδικοποιημένες τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούν την προηγουμένη (Δευτέρα, 19/12) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μια επίσης θετική για την Ευρώπη είδηση είναι η, έστω και με βραχεία κεφαλή, έγκριση από το συνεργαζόμενο με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του μόνιμου Ταμείου Διάσωσης (ESM) στην ευρωζώνη.

«Το FDP παραμένει στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πανηγύρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την προεδρία του κόμματος εξ αιτίας των δραματικών εκλογικών αποτελεσμάτων των Ελευθέρων Δημοκρατών σε μια σειρά τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Τέλος, θετική είδηση για την Ευρώπη είναι και η έγκριση από το ιταλικό Κοινοβούλιο του έκτακτου προγράμματος εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Σε ό,τι αφορά την καλή είδηση από την αντίπερα ακτή του Ατλαντικού, αυτή έχει να κάνει με τη διατήρηση σταθερού του κόστους ζωής στις ΗΠΑ το Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την άποψη της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το ευρώ εκτινάχθηκε από τα 1,3004 στα 1,3084 δολάρια το απόγευμα, ενώ και οι μετοχές ενισχύονταν αισθητά παρά την υποβάθμιση επτά μεγάλων τραπεζών από τη Fitch – διότι δεν έλειψαν και οι αρνητικές ειδήσεις.

Μια δήλωση, πάντως, του προέδρου της Bundesbank, που έγινε μάλιστα δια τηλεφώνου, μετρίασε γύρω στις 5 ώρα Ελλάδος την καλή εικόνα που εμφάνιζαν οι ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ.

Ο Βάιντμαν, ενώ επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας του είναι έτοιμη να συνεισφέρει τα 45 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επείγει η απόφαση για τη μεταφορά των κονδυλίων. «Τα χρήματα θα τα δώσουμε, αλλά δεν βλέπουμε κανένα λόγο να βιαστούμε για την τελική απόφασή μας», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ετσι, το ευρώ υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας στα 1,3033 δολάρια, ενώ οι γενικοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές (όχι όλες) λίγο πριν από το κλείσιμο είχαν περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Η Wall Street, πάντως, δεν μετρίασε τον καλπασμό που είχε αναπτύξει από το ξεκίνημά της (ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,76%, ο S&P 500 κατά 1,16% και ο Nasdaq κατά 1,62% την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές αγωνίζονταν να κρατήσουν το κεφάλι πάνω από το νερό).

Ανοδικές τάσεις κυριαρχούν και στις αγορές εμπορευμάτων με την τιμή του χαλκού να κάνει ένα άλμα 2,8% και τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται κατά 0,5% περίπου. Συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν το απόγευμα κατά 54 σεντς στα 94,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 61 δολάρια στα 104,21 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού ενισχυόταν κατά 21,59 δολάρια στα 1.592,11 δολάρια η ουγκιά.

Πού «παίζεται» λοιπόν το θρίλερ; Μα στην επαπειλούμενη απώλεια του triple A τόσο για τη Γαλλία όσο και για τη Γερμανία, όπως φημολογείται. Η γαλλική πολιτική εφημερίδα «Le Monde» είχε από χθες υπονοήσει ότι εντός των ημερών πιθανότατα η Standard & Poor’s να προχωρούσε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την υψηλότερη βαθμίδα ΑΑΑ.

Σήμερα η οικονομική «Les Echos» αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβάθμιση θα γίνει πιθανότατα σήμερα, μετά από το κλείσιμο των αγορών – προφανώς όχι των ευρωπαϊκών αλλά της Wall Street, καθώς σχεδόν όλες οι γαλλικές μετοχές είναι εισηγμένες και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οπως έχει διαρρεύσει, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν ενημέρωσε χθες το βράδυ οικονομικούς παράγοντες και στελέχη εφημερίδων για πληροφορίες που είχε από διπλωματικές πηγές περί επικείμενης απώλειας του ΑΑΑ. Τις πληροφορίες ότι μαζί με τη Γαλλία θα υποβαθμιστεί «πακέτο» και η Γερμανία τις δημοσίευσε ο «Monde».

Βεβαίως ανακύπτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν όλα τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο να αναφέρονται στα δημοσιεύματα του «Monde» και των «Echos» και οι επενδυτές να ασχολούνται με το αν ο Βάιντμαν ακύρωσε τον Γιουνκέρ ή αν όντως θα αναλάβει η Κάρλα Μπρούνι την αρχισυνταξία της γαλλικής έκδοσης της «Huffington Post». Ε, στα fiction του Χόλιγουντ και των αγορών δεν εξηγούνται όλα με τη λογική…