Τα κόμματα
Οι τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ήτοι η τελευταία εβδομάδα μιας μονοκομματικής κυβέρνησης σαν εκείνες που ξέραμε, βρήκαν το ΠαΣοΚ ξανά στην πρώτη θέση του buzz με 57%, ενισχυμένο κατά +4% από την περασμένη εβδομάδα. Με θετικές αναφορές μόνον κατά 12%, το ΠΑΣΟΚ, στην τελευταία φάση της διετούς κυβερνητικής του πορείας, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ηλεκτρονικών μέσων και του κοινού κυρίως για το ατυχώς προτεινόμενο δημοψήφισμα, την επεισοδιακή συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και το έντονο παρασκήνιο για την προοπτική της συγκυβέρνησης.

Στη δεύτερη θέση με διαφορά 19 μονάδων, η Νέα Δημοκρατία, η οποία έφτασε το 28%, μονοπώλησε το ενδιαφέρον με τη διαρκή κριτική για την αδυναμία της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επίμονη άρνησή της για συνεργασία και, εν τέλει, την συγκατάθεσή της. Πτωτική παρέμεινε η πορεία των αναφορών για όλα τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα για το ΚΚΕ, αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά την κυριαρχία του δικομματισμού – και στο buzz. Με άλλα λόγια, όταν οι εξελίξεις «μύρισαν» αλλαγές, ο δικομματισμός πήρε ξανά τα πάνω του, παρά την επίφαση της καινοφανούς συνεννόησης.

Share of buzz
ΠαΣοΚ 57%
Νέα Δημοκρατία 28%
ΣυΡιΖΑ 5%
ΚΚΕ 5%
ΛαΟΣ 4%

Τα πρόσωπα
Μετά την αναμενόμενη πορεία των κομμάτων στο buzz, οι διακυμάνσεις στις αναφορές για μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα παρουσίασαν ενδιαφέρον. Από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αναμφισβήτητα νικητής. Το 79% που κατέκτησε σε buzz, το μεγαλύτερο ποσοστό που επιφύλαξαν ως τώρα τα ηλεκτρονικά μέσα σε μεμονωμένο πολιτικό πρόσωπο, αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας πολυκύμαντης πολιτικής διαδρομής, συνυφασμένης με τη δυσκολότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Στη δεύτερη θέση, ο Αντώνης Σαμαράς, με 13%, έμεινε το ίδιο σταθερός στο ποσοστό, όσο και στις θέσεις –ή εμμονές- του. Έντονη η πτώση στο buzz για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με εντονότερη εκείνη της Αλέκας Παπαρήγα που κατρακύλησε κατά 7 ολόκληρες μονάδες, καταλήγοντας σε ένα αδύναμο 3%. Σχεδόν ανύπαρκτος ο Αλέξης Τσίπρας, με ένα ισχνότατο 1%, ίσως αντανακλά την αδυναμία του πολιτικού του λόγου να πείσει.

Πέραν των αρχηγών με κοινοβουλευτική παρουσία, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ένα εντυπωσιακό 27%, δείχνοντας πως οι τοποθετήσεις της βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο κοινό, ακόμα κι αν δεν αντικρύζονται πάντα με πρόθεση ψήφου.

Ακολουθούν στο buzz δύο από τους «τρεις» του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία, με 25%, πέραν του κυβερνητικού ρόλου της έπαιξε και εκείνους της ανανεώτριας του ΠαΣοΚ αλλά και της μεσολαβήτριας στις συνομιλίες με τη ΝΔ, στην προσπάθεια για επίτευξη κοινής λύσης. Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, η Υπουργός Παιδείας «παίζει» πιο δυνατά από κάθε άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – γεγονός που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στις διαβουλεύσεις της «επόμενης μέρας» για το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα.

Με ποσοστό 21%, ενισχυμένο σημαντικά από τα προηγούμενά του, ο Αντρέας Λοβέρδος χρωστά την άνοδό του στις προσπάθειές του να διαφοροποιηθεί κάπως από την κομματική γραμμή και να δώσει, έστω με καθυστέρηση, ένα προσωπικό κομματικό στίγμα.

Αισθητά πεσμένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με 15%, βλέπει το ποσοστό του στο buzz να ακολουθεί πορεία αντίθετη προς τον ενισχυμένο ρόλο του, ίσως σε αντανάκλαση της άχαρης θέσης που του επιφυλάσσει το χαρτοφυλάκιό του. Ακόμα χαμηλότερα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος για άλλη μια εβδομάδα ακούγεται χωρίς να μιλά ουσιαστικά, οφείλοντας την παρουσία του στο buzz περισσότερο σε σκωπτικές αναφορές παρά σε πολιτικές τοποθετήσεις.

Share of buzz (Αρχηγοί κομμάτων)
Παπανδρέου 79%
Σαμαράς 14%
Παπαρήγα 3%
Τσίπρας 1%
Καρατζαφέρης 2%

Share of buzz (Άλλα πολιτικά πρόσωπα)
Λοβέρδος 21%
Διαμαντοπούλου 25%
Πάγκαλος 13%
Μπακογιάννη 27%
Βενιζέλος 15%

Τα θέματα
Πρώτο θέμα την εβδομάδα που πέρασε παρέμεινε η οικονομία, με ποσοστό 56%, ανάλογο του πραγματικού ενδιαφέροντος του κοινού για κάθε τι που αφορά τα οικονομικά της χώρας ή του κάθε πολίτη της. Δεύτερο θέμα οι εκλογές, με αναμενόμενη άνοδο στο 34%, αποτέλεσαν αίτημα της πλειονότητας των κομμάτων, παρότι αναγνωρίστηκαν ως άκαιρη ή και επικίνδυνη επιλογή.

Το ποσοστό 6% που κατέκτησαν οι συζητήσεις για τη ξεχασμένη δραχμή και την πιθανότητα επιστροφής σε αυτήν δείχνει πως αν και παραμένει ενδεχόμενο, δεν αντιμετωπίζεται ως τώρα με σοβαρότητα, αλλά αντανακλά μάλλον μια ψυχολογική αγωνία. Τέλος, η συναίνεση, λέξη-κλειδί των ημερών και μήλον της έριδος στον πολιτικό κόσμο, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το 4% στο δημόσιο διάλογο στο σύνολο της εβδομάδας, παρότι αποτέλεσε το πιο θερμό θέμα το Σαββατοκύριακο.

Share of buzz

Kρίση – Χρεοκοπία 26%
Οικονομία – Μέτρα 30%
Εκλογές 34%
Συνέναιση/Συνεργασία4%
Δραχμή 6%

Τιτιβίσματα

  1. left1 Mπλόφα ήταν το δημοψήφισμα!! Μετά θα παίξουμε κρυφτό. Το κυνηγητό τελευταίο 😉
  2. grcrisis Με ΠΑΣΟΚ … την παλέψαμε. Με ΝΔ … την παλέψαμε. Με τους δύο μαζί όμως … δε βλέπω να την παλεύουμε!
  3. AdigoniP Στις επόμενες εκλογές θα μπουν στη Βουλή τα εξής κόμματα: Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Μαρφίν, Εθνική. Η Αγροτική θα ζητάει απλή αναλογική.
  4. ckarachalios Ο Σαμαράς δε δίνει το account του στον Καρατζαφέρη, για να μην του κάνει καμιά POSTIA!
  5. PanteliSpir Επιτέλους μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη! Έχουμε κυβέρνηση σωτηρίας και ούτε καν χρειάστηκε να κουραστώ τρέχοντας σε κάλπες! Αυτός είναι εκσυγχρονισμός
  6. DjPadX: Κάποιος να μας πει τι νόμισμα θα βάλουμε φέτος στη βασιλόπιτα !!! ..
  7. giannakopoulou1: Ο ΓΑΠ και ο ΣΑΜΑΡΑΣ είναι οι μόνοι πολιτικοί που το όνομά τους δε θα δοθεί σε δρόμους αλλά σε αδιέξοδα….
  8. xrysanthikou Ο πιο γκαντέμης στην υπόθεση με την κρίση είναι ο Σαρκοζί.. Έχει γκόμενα την Κάρλα και είναι όλη μέρα με τη Μέρκελ!!!!
  9. Vavalique: Ο ΓΑΠ κατάφερε να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του πρωθυπουργού.
  10. anenecuilco14 Τις επόμενες ανακοινώσεις του ΛΑΟΣ μπορείτε να τις βρείτε στο πίσω μέρος των ημερολογίων που μοιράζει η ενορία σας.
  11. stingvs Μπένυ στο νοσοκομείο και Πάγκαλος στην Κίνα, ο ένας έκανε τον ψόφιο κοριό και ο άλλος τον Κινέζο.
  12. stefivos Τα επιχειρήματά τους από δω και πέρα: ΠΑΣΟΚ-υπευθυνότητα η κλήση για συνεργασία, ΝΔ-υπευθυνότητα η αποδοχή της κλήσης, Αριστερά-τηλεφωνητής.
  13. chriskar Αν συνδυάσεις το μαλλί του Σαμαρά, το μουστάκι του ΓΑΠ και το ύψος της Αλέκας, βγαίνει ο Σούπερ Μάριο.
  14. entrifis Η τελευταία ανάμνηση του Μητσοτάκη από τη ζωή θα είναι να δει την κόρη του να συγκυβερνά με τον Σαμαρά. Ούτε σε τούρκικο σίριαλ τέτοια…
  15. _dimitrios Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μεγάλη κρίση, όταν στην τουαλέτα της γιαγιάς σου, δεις εφημερίδα, ενώ αυτή δεν ξέρει να διαβάζει.
  16. Tsiatsiamis: Η Ντόρα ξέρει να ρίχνει το ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς τη Νέα Δημοκρατία. Έκαστος στο είδος του…
  17. greekthomas Ρε Σαμαρά, πώς τα κατάφερες να κάνεις τον ΓΑΠ να φαίνεται πιο ενωτικός, τη Ντόρα πιο σοβαρή και τον Καρατζαφέρη πιο λογικό από σένα;
  18. NanCcyP Ο ΓΑΠ είναι καλός πρωθυπουργός αλλά σε REWIND! Σκέψου τα όλα με αυτή τη σειρά: Αρχικά μας ζητάει δημοψήφισμα, έπειτα κουρεύει το χρέος κατά 50%, τέλος παίρνει και 110 δις από το ΔΝΤ και μετά ανακοινώνει πως «Λεφτά υπάρχουν!»…
  19. Billyidol79 Καρατζαφέρης: Τις μονές μέρες είμαι με το ΠΑΣΟΚ, τις ζυγές με τη ΝΔ.

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το NewMediaTrack –μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.