Διαβεβαιώσεις και πολιτικές εγγυήσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα θα παράσχει σήμερα Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή θα αποσαφηνίσει πως ήδη έχει υπάρξει προεργασία για ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ο κ. Βενιζέλος θα τονίσει πως η ελληνική κοινή γνώμη και ο πολιτικός κόσμος της χώρας αναγνωρίζουν πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της αποφάσεως της 26ης Οκτωβρίου θωρακίζουν την Ελλάδα, κατοχυρώνουν την θέση της μέσα στην Ευρωζώνη και ανοίγουν την προοπτική επανόδου σε ομαλό ρυθμό λειτουργίας της οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα δεσμευθεί πως η χώρα θα καταθέσει προς ψήφιση εντός των συνταγματικών προθεσμιών τον Προϋπολογισμό 2012 (πριν τις 20 Νοεμβρίου), το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και θα κυρώσει και την νέα δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Βενιζέλος θα σημείωσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, αλλά και την διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και το ελληνικό αίτημα για εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και τη διεξαγωγή των προγραμματιζόμενων εκλογών.

Ελλάδα και Ιταλία θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τους ασκηθούν πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν ήδη δοθεί ως γενικές κατευθύνσεις και θα αποκρυσταλλωθούν και στις δύο χώρες από τα κλιμάκια της τρόικας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα ζητήσουν πρόσθετες διασφαλίσεις θεσμικού και μη χαρακτήρα για την συμμετοχή τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, όπως η αυξημένη πολιτική δέσμευση των ελληνικών κομμάτων.