Μαθήματα αμυντικής τακτικής παρέδωσε ο κόουτς Νίκος Αναστόπουλος στην Τούμπα, στο 0-0 που απέσπασε ο ΟΦΗ από τον ΠΑΟΚ. Ο αλενατόρε Νικολό εφαρμόζοντας μια ελληνική εκδοχή του κατενάτσιο, με τέσσερις αμυντικούς, πέντε αμυντικογενείς μέσους και έναν επιθετικό, κατάφερε να παγιδεύσει τα ατού του Δικεφάλου του Βορρά και να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Εκτός από τον ΟΦΗ μόνο η Τότεναμ δεν δέχτηκε γκολ φέτος στην έδρα του ΠΑΟΚ. Κάτι ανάλογο είχε πετύχει ο Αναστόπουλος και στο φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» όταν «κλείδωσε» τα επιθετικά ατού των Ερυθρολεύκων κρατώντας και πάλι το μηδέν στην άμυνα.
Κατενάτσιο χαρακτηρίστηκε τη δεκαετία του 1930 η ποδοσφαιρική τακτική που έδινε έμφαση στην άμυνα και δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να δημιουργήσει. Σε πιστή ελληνική μετάφραση σημαίνει «ταμπουρωμένη πόρτα». Οπως θα έλεγε και ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο αλενατόρε Νικολό στην Τούμπα έβαλε το πούλμαν μπροστά από το τέρμα της ομάδας του.
Για να παίξεις κατενάτσιο χρειάζεσαι έναν καλό τερματοφύλακα, ομαδικό αμυντικό προσανατολισμό, άριστη αλληλοκάλυψη και μαχητικό πνεύμα. Στην Τούμπα ο ΟΦΗ είχε τον Βορειοϊρλανδό τερματοφύλακα Ρόι Κάρολ σε μεγάλη βραδιά και δέκα καμικάζι. Ο Σίσιτς που ως παίκτης της Λάρισας, του ΠΑΣ Γιάννινα και του Ολυμπιακού δεν γυρνούσε πίσω από τη μεσαία γραμμή, ως παίκτης του ΟΦΗ δεν πέρασε ποτέ στην επίθεση. Ο κόουτς Νικολό του είχε αναθέσει τον ρόλο να μαρκάρει τον αριστερό αμυντικό του ΠΑΟΚ Λίνο και τα πήγε εξαιρετικά.
Η ιταλική Ιντερ τη δεκαετία του 1960 τελειοποιώντας το κατενάτσιο με προπονητή τον Χελένιο Χερέρα αναδείχτηκε δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Σήμερα στο κατενάτσιο προσφεύγουν συνήθως οι αδύναμες ομάδες οι οποίες με τη σφιχτή άμυνα προσπαθούν να ξεπεράσουν ομάδες πιο τεχνικές και πιο ταλαντούχες. Ο Χερέρα ως παίκτης υπήρξε ένας μέτριος αμυντικός. Ο Αναστόπουλος για τα ελληνικά δεδομένα ήταν ένας σούπερ επιθετικός. Τώρα ως προπονητής, προφανώς λάτρεψε την άμυνα την αγωνιστική περίοδο 1987-1988 που ως παίκτης της Αβελίνο δεν βρήκε δίχτυα σε 16 αγώνες.

Ο κόουτς Νικολό δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές που ως προπονητής δεν ακολουθεί τα βήματα του γκολτζή ποδοσφαιριστή Αναστόπουλο. Οι βαθμοί να μπαίνουν στο σακούλι και με τα συστήματα ας ασχοληθούν οι ιστορικοί του ποδοσφαίρου. Δεν είναι δικό του πρόβλημα που οι εκλεκτοί του έκλεψαν 34 φορές την μπάλα από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Οπως έλεγε και ο ουκρανός μετρ της προπονητικής Βαλερί Λομπανόφσκι, «στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μόνο με το όνομα δεν κερδίζεις τίποτα. Οποιος είναι ο στόχος του αγώνα ανάλογο πρέπει να είναι και το μοντέλο του παιχνιδιού».

Ο αλενατόρε Νικολό παίζοντας άμυνα για σεμινάριο πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας από τον ΠΑΟΚ. Αν μάλιστα ήταν λίγο πιο τυχερός στις αντεπιθέσεις, ίσως επαναλάμβανε τον εαυτό του. Το 2001 ως προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε 3-2 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, επιτυχία την οποία επανέλαβε έναν χρόνο μετά στο ίδιο γήπεδο νικώντας τον Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης επίσης 3-2 ως προπονητής της Καλλιθέας. Τυχαίο; Μάλλον όχι…