Η δικαίωση της Σιόν από το δικαστήριο της επαρχίας του Βο, καντόνι στο οποίο υπάγεται και η UEFA, ανάγκασε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να αποκαταστήσει την ελβετική ομάδα στο Γιουρόπα Λιγκ. Όπως είναι γνωστό η Σιόν είχε αποκλείσει εντός γηπέδου τη Σέλτικ (3-1 συνολικό σκορ), ωστόσο ο σκοτσέζικος σύλλογος κατέθεσε ένσταση για παράτυπη συμμετοχή έξι ποδοσφαιριστών της αντιπάλου του και δικαιώθηκε από την UEFA. Στη συνέχεια όμως, η Σιόν οδήγησε την υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια και μολονότι η απόφαση που τη δικαίωσε βγήκε πριν την έναρξη της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, η UEFA άργησε να αντιδράσει.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία κατατέθηκε στο δικαστήριο φάκελος με όλες τις πιθανές λύσεις αποκατάστασης της Σιόν, χωρίς να χρειαστεί να αποβληθεί η Σέλτικ.

Στην πρώτη περίπτωση ακυρώνονται όλα τα ματς του 1ου ομίλου και διεξάγονται εκ νέου σε όμιλο πέντε ομάδων μεταξύ των οποίων και η Σιόν.

Στη δεύτερη περίπτωση η Σιόν τοποθετείται στον 1ο όμιλο και διεξάγονται μόνο τα ματς τα οποία απαιτούνται για να ολοκληρωθεί ο όμιλος.

Οι άλλες περιπτώσεις αφορούν τοποθέτηση της Σιόν σε πιο προχωρημένη φάση της διοργάνωσης και αφού προηγουμένως διεξαχθεί ένας αγώνας μπαράζ.

Στην έκθεση της, η UEFA ξεκαθαρίζει ότι για να γίνει αποδεκτό το οποιοδήποτε σενάριο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων συλλόγων και για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) της Λωζάνης.

Όλα τα σενάρια φροντίζουν για τη μικρότερη δυνατή ζημιά στο προφίλ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα και των υπολοίπων συλλόγων που μετέχουν στη διοργάνωση.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι η UEFA ζητάει από το δικαστήριο να αποφασίσει το CAS για το ποια είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αρκεί να το αποδεχτεί και η άμεσα εμπλεκόμενη Σιόν!