Και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη βρήκαν τα πυρά της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος απέρριψε την πρακτική προσφυγής στη δικαιοσύνη για την επίλυση του προβλήματος με τα σκουπίδια.
Η παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε αίσθηση καθώς ήχησε σαν… καμπάνα προς τον επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» και δήμαρχο Αθηναίων, μια και η Δημοκρατική Αριστερά στήριξε την εκλογή του και στελέχη της είναι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων. «Καμία αυταρχική αντιμετώπιση, καμία προσφυγή στη δικαιοσύνη και σε δικαστικές αντιπαραθέσεις δεν μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο από την κρίση», επεσήμανε η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η αναφορά αυτή, όπως έλεγαν στελέχη της, προσανατολίζεται περισσότερο προς την κυβέρνηση, αλλά παραδέχονται ότι την δικαστική οδό επέλεξε και ο κ. Καμίνης, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για την αποκομιδή των σκουπιδιών για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και κατέθεσε προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων.
Άλλωστε, και τέσσερα στελέχη της παράταξης Καμίνη δεν στήριξαν στο δημοτικό συμβούλιο, το περασμένο Σάββατο, την πρόταση Καμίνη για προσφυγή κατά της απεργίας – την καταψήφισαν ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος και η κυρία Σταυρούλα Αγγελίδου ενώ λευκό ψήφισαν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ανδρ. Βαρελάς, ο οποίος προέρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά, και ο γνωστός συνδικαλιστής κ. Ν. Λαμπρακάκης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Πάντως, στελέχη της ΔΗΜΑΡ απέφευγαν να δώσουν έκταση στο ζήτημα, επιμένοντας ότι η πολιτική θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το ζήτημα των σκουπιδιών συμπυκνώνεται στην απόδοση ευθυνών προς την κυβέρνησης από τη μια και στην ανάγκη από την άλλη οι εργαζόμενοι να σκεφτούν και τους πολίτες και τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Κουβέλης θεωρεί μεγάλες τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα βουνά των απορριμμάτων στους δρόμους, εγκαλώντας την για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα αιτήματα των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τις εξαιρετικά δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματά τους», επεσήμανε η Δημοκρατική Αριστερά. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να επιδείξουν, «αυτές τις δύσκολες ώρες, συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη δημόσια υγεία με τη συσσώρευση των σκουπιδιών».