Σε ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού «Stern», ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει, ότι μόνο αν διευρυνθεί ριζικά ο μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης θα μπορέσει να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο κραχ.

Η Γερμανία θα πρέπει να αποδείξει στην κρίση χρέους την ηγετική της δύναμη, διαφορετικά η Ευρωζώνη απειλείται με κατάρρευση, υποστηρίζει ο Ρουμπινί. «Η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την κατάσταση πολύ διαφορετικά. Ο χρόνος μας τελειώνει» λέει. Ταυρόχρονα ζητά ένα άμεσο και ραγδαίο ‘κούρεμα’ χρέους για την Ελλάδα, καθώς και μια μαζική διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF.

«Ο μηχανισμός διάσωσης τώρα είναι πάρα πολύ μικρός. Τα 440 δις θα επαρκέσουν το πολύ μέχρι το τέλος του χρόνου» προσθέτει. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να διαμορφώσει ένα «πύρινο τείχος» γύρω από τις δύο υπερχρεωμένες χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες ήδη αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα πληρωμών. «Γι’ αυτό πρέπει το Ταμείο να διευρυνθεί τουλάχιστον στα 2 τρις ευρώ» λέει. «Χρειαζόμαστε τώρα ένα αμυντικό όπλο, ένα μπαζούκα. Και μάλιστα εντός μερικών εβδομάδων. Το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο των G20 στις αρχές Νοεμβρίου πρέπει να υφίσταται η διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης». Διαφορετικά απειλείται ένα παγκόσμιο κραχ στις χρηματαγορές και παγκόσμια ύφεση.

Στα μάτια των Αμερικανών, η Ευρώπη είναι μια «ωρολογιακή βόμβα», προσθέτει ο ίδιος. «Αν η Ευρώπη εκραγεί, οι ΗΠΑ θα παρασυρθούν στην πτώση. Με αυτόν τον τρόπο ο Ομπάμα μπορεί να χάσει τις εκλογές». Η ευθύνη για την επίλυση της κρίσης εξαρτάται τώρα μόνο από τη Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «Στο τέλος μόνο η Γερμανία μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη. Αν τώρα η Γερμανία προβεί σε γρήγορα βήματα και συμφωνήσει σε μια διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης, τότε θα ακολουθήσουν και οι άλλοι. Όλα εξαρτώνται από τη Γερμανία» λέει.

Σύμφωνα με τον κ.Ρουμπινί μια διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας και της Γαλλίας. «Η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει το status των ΑΑΑ. Αλλά τώρα πρόκειται για την απόφαση μεταξύ του μικρότερου και του μεγαλύτερου κακού. Όταν η Γερμανία χειριστεί το θέμα τώρα, υπάρχουν καλές πιθανότητες για επιτυχία».

Οξεία κριτική απηύθυνε ο ίδιος προς τους πολιτικούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη: «Οι πολιτικοί υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης του 2008. Διατηρούσαν λανθασμένες ελπίδες. Το μήνυμά τους θα έπρεπε να ήταν: Αίμα και δάκρυα» λέει. Και η αναγκαία μεταρρύθμιση στις χρηματαγορές πρακτικά απέτυχε. Ο κ.Ρουμπινί επισημαίνει: «Είναι εξοργιστικό. Υπεύθυνο για την κρίση ήταν το παράλογο σύστημα. Τώρα συζητά κανείς πώς μπορεί να επιδιορθώσει πρόχειρα το σύστημα. Στον τραπεζικό τομέα είναι αναγκαίες ριζικές μεταρρυθμίσεις. Χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις όπως η Goldman Sachs ή η Citigroup πρέπει να αποδυναμωθούν. Γιατί και μόνο λόγω του μεγέθους τους θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα».