Την «εξέγερση» της μεσαίας τάξης, που συνθλίβεται στις μυλόπετρες της ύφεσης, σηματοδοτεί η πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου να συγκαλέσει σύσκεψη φορέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς που εκπροσωπούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δικηγόρους, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους μεταφορείς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού συμβολαίου αλληλεγγύης που θα οδηγήσει κατά τους οργανωτές σε μία κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο κ. Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αναλάβαμε μία συλλογική πρωτοβουλία με στόχο τη συγκρότηση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας μπροστά στη διαφαινόμενη διάλυση της μεσαίας τάξης και κατ’ επέκταση της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι αντίδραση «στην υπερφορολόγηση και την ευκολία με την οποία κάθε Κυριακή ανακοινώνονται τα φορολογικά μέτρα της εβδομάδας», «στην υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας των παιδιών μας», «στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στα 569 ευρώ κατώτατο μισθό που απαιτεί η τρόικα».

Το κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο σκοπεύουν να υπογράψουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων θα μεταφραστεί και θα αποσταλεί στην τρόικα θέλοντας έτσι να δείξουν τη βούληση των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ακόμη ότι τα επτά στα δέκα νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να μειώσουν την κατανάλωση στα απαραίτητα προϊόντα, ενώ στη διάρκεια του 2011 η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος – αφού επανέλαβε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά σε σχέση με την αποπληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος – είπε ότι φέτος δεν θα μπορέσουν να κάνουν τα νοικοκυριά διακανονισμό αποπληρωμής των λογιαριασμών διότι σε αυτούς έχει ενσωματωθεί το χαράτσι των ακινήτων.

Και τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα και ας πάμε φυλακή».