Με την ανησυχία των Ισραηλινών να αυξάνεται σχετικά με το αίτημα για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους που σκοπεύει να καταθέσει η Παλαιστινιακή Αρχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προτείνει στον Μαχμούντ Αμπάς άμεσες συνομιλίες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων – που μετά τη Νέα Υόρκη θα συνεχιστούν σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα –, καλώντας την Παλαιστινιακή Αρχή «να μη χάνει χρόνο σε μονομερείς κινήσεις».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση έχει στόχο να «παρεμποδίσει» τον Μαχμούντ Αμπάς να καταθέσει αίτημα για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το αίτημα της αναγνώρισης στον ΟΗΕ.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα και ξέσπασε κόλαση εναντίον μας» είπε τη Δευτέρα ο Μαχμούντ Αμπάς.

«Από τώρα ώσπου να μιλήσω (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), έχουμε μόνο μια επιλογή: να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά… θα αποφασίσουμε» πρόσθεσε.

«Η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί με ένα μονομερές διάβημα στον ΟΗΕ» ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να καταθέσει αίτημα για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Εάν ασκηθεί βέτο (κάτι που έχουν απειλήσει να κάνουν οι ΗΠΑ), τότε η πρόταση θα παραπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση.

Αν και η Συνέλευση δεν μπορεί να δώσει στους Παλαιστινίους το καθεστώς του πλήρους μέλους, μπορεί όμως να την αναγνωρίσει χωρίς να της παραχωρήσει το καθεστώς μέλους.

Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να προσφύγουν σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου θα μπορούσαν να μηνύσουν το Ισραήλ για την κατοχή της Δυτικής Οχθης.

Η αναγνώριση θα αφορά τα σύνορα του 1967 που περιλαμβάνουν τη Δυτική Οχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο κ. Αμπάς, και πρόσθεσε ότι για τους Παλαιστινίους θα είναι προϋπόθεση για να ξαναγυρίσουν στις συνομιλίες οι οποίες έχουν διακοπεί από το φθινόπωρο του 2010 και ουσιαστικά από το 2008.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τους τελευταίους μήνες κινείται για να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αίτημά της το οποίο θα κατατεθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.
Οπως είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος, έως τώρα 126 χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση προγραμματίζεται για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.
Μετά την ομιλία του, ο Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει γραπτή αίτηση στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, η οποία εάν εγκριθεί τότε θα τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Για να ψηφιστεί χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ (σε σύνολο 15) και κανένα βέτο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι θα παραπέμψει οποιοδήποτε αίτημα του Μ. Αμπάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματικός «πυρετός»

Εντατικές είναι οι διπλωματικές επαφές για το Μεσανατολικό το τελευταίο διάστημα. Συνομιλίες ξεκίνησε το Κουαρτέτο των διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή (με απεσταλμένους από ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ρωσία), με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος να ξαναρχίσουν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και να παρεμποδιστεί ο Αμπάς να επιδιώξει την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» για να αποφευχθεί μια «αναμέτρηση» στα Ηνωμένα Εθνη όσον αφορά το Μεσανατολικό, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ενώ αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι, εάν οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να υποχωρήσουν, θα προτείνουν να διακοπεί η βοήθεια που τους παρέχεται από τις ΗΠΑ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Το θέμα συζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος με τη γερμανίδα καγκελάριο σε τηλεφωνική συνομιλία.

Πάντως, μια άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έβλαπτε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή. Θα ενέτεινε επίσης την ένταση μεταξύ των Παλαιστίνιων και της κυβέρνησης του Νετανιάχου – οι σχέσεις της οποίας με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά.

Από το γραφείο της βαρόνης Αστον ανακοινώθηκε ότι «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια δημιουργική λύση μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων – που είναι το καλύτερο και το μοναδικό μέσο στην προοπτική της ειρήνευσης και στην προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, όπως επιθυμεί ο παλαιστινιακός λαός».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Τόνι Μπλερ (ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου τόνισε την ανάγκη «αποφυγής μιας σύγκρουσης», επεξηγώντας ότι «ο μόνος δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος περνά μέσα από τις διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, επειδή οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί εδώ και έναν χρόνο – καθώς το Ισραήλ απέρριψε το παλαιστινιακό αίτημα αναστολής του παράνομου εποικισμού της Δυτικής Όχθης – οι παλαιστινιακές αρχές έκριναν ότι θα μπορούσαν να διεμβολίσουν το αδιέξοδο μέσω της πρότασης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους.

Στο πεδίο της ΕΕ δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή η διατύπωση μιας κοινής θέσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να απορρίψει την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, ενώ αντίθετα η Γαλλία και το Λουξεμβούργο εμφανίζονται ως φίλα διακείμενες στο παλαιστινιακό αίτημα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πάντως, το 69% των Γάλλων, το 71% των Γερμανών και το 59% των Βρετανών υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα έπρεπε να ψηφίσουν θετικά στο παλαιστινιακό αίτημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιθέτως, έχουν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν με βέτο το παλαιστινιακό αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως κατά τις πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ενέργεια που θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο, καταβάλλεται από την Ουάσιγκτον μια διπλωματική προσπάθεια για να διαμορφωθεί μια «ανασχετική πλειοψηφία» στο αίτημα Αμπάς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεδομένου ότι απαιτούνται εννέα θετικές ψήφοι στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για να υιοθετηθεί μια απόφαση, η αμερικανική διπλωματία αγωνίζεται να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κολομβίας, της Γκαμπόν και της Πορτογαλίας, οι οποίες είτε θα πρέπει να καταψηφίσουν το παλαιστινιακό αίτημα είτε να τηρήσουν στάση αποχής.

Αν το παλαιστινιακό αίτημα δεν εγκριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητώντας να τους παραχωρηθεί το καθεστώς του «κράτους-παρατηρητή μη-μέλους» του ΟΗΕ, ανάλογου αυτού που διαθέτει το Βατικανό. Κατά τις πληροφορίες, ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να προσκρούσει στην προβολή ενός βέτο, ενώ μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως δήλωσε ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλον, το Ισραήλ θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδοτική βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινίων, πλην όμως αυτή η στάση μπορεί να αλλάξει αν οι Παλαιστίνιοι επιμείνουν στο αίτημα αναγνώρισης του κράτους τους.

Ο Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Προηγήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι «φλερτάρουν με την καταστροφή».

«Η μόνη λύση είναι να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες» είπε στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μια τοποθέτηση που έχει συμμεριστεί και η Βρετανία.