Με τη σιγουριά της συμμετοχής στο προολυμπιακό τουρνουά που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά χωρίς ουσιαστικό κίνητρο (αφού είχε εκπληρώσει τον βασικό στόχο της) η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ γνώρισε την ήττα (73-69) από την οικοδέσποινα Λιθουανία στον ενδέκατο και τελευταίο αγώνα της στο Ευρωμπάσκετ τερματίζοντας στην έκτη θέση. Ο απολογισμός της ελληνικής ομάδας ήταν επτά νίκες και τέσσερις ήττες.

Οι διεθνείς μπασκετμπολίστες αγωνίστηκαν, λοιπόν, χωρίς άγχος, απόλαυσαν το παιχνίδι και διεκδίκησαν τη νίκη ως το τέλος, ωστόσο η δύναμη της κατάμεστης «Kauno Arena», που οδήγησε τους διαιτητές σε κάποια (ανθρώπινα) λάθη, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της παρέας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος _ παρεμπιπτόντως _ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης Παναθηναϊκό και αν εκδοθεί το «διαζύγιο» με τον Σέρβο Μιλένκο Τέπιτς, πιθανότατα θα επιστρέψει στο Τριφύλλι.

Οσο για την ανανεωμένη Εθνική Ανδρών; Απέδειξε ότι παρά τα προβλήματα απουσιών, έχει την προσωπικότητα, ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, βελτιώθηκε μέσα από τους αγώνες του Ευρωμπάσκετ, τα έδωσε όλα στον προημιτελικό με τη Γαλλία χάνοντας την πρόκριση στις λεπτομέρειες και στον δικό της «τελικό» με τη Σερβία πέρασε με άριστα τις εξετάσεις δημιουργώντας προσδοκίες για το επόμενο καλοκαίρι. Στον τελευταίο αγώνα της, κοίταξε στα μάτια την Λιθουανία και χωρίς τους τραυματίες Νίκο Ζήση, Κώστα Καϊμακόγλου και Δημήτρη Μαυροειδή, ανέδειξε πρωταγωνιστές παίκτες με «φτωχές» παραστάσεις (Καλάθης, Βασιλειάδης, Παπανικολάου), αλλά με «πλούσια» προοπτική για το μέλλον.

ΕΛΛΑΔΑ:Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 4, Βασιλειάδης 13 (3/5 δ., 2/5 τρ., 1/1 β., 3 ρ., 2 κλ.), Καλάθης 16 (5/9 δ., 1/3 τρ., 3 /4 β., 7 ασ., 3 κλ., 5 λ.), Φώτσης 13 (3/7 δ., 2/6 τρ., 1 /2 β., 10 ρ.), Παπανικολάου 9, Μπράμος (3 ρ., 3 ασ.), Κουφός 14 (6/11 δ., 2 /4 β., 3 ρ., 2 τ.).

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ:Καουκένας 10, Καλνιέτις 11, Ντελινινκάιτις, Πότσιους 13, Γιανκούνας 10 (7 ρ.), Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 7 (6 ρ.), Βαλαντσιούνας, Γιασικεβίτσιους, Γιαβτόκας 10 (10 ρ.).

Οι δηλώσεις μετά το ματς:

Ηλίας Ζούρος (προπονητής Ελλάδας): «Συγχαρητήρια στη Λιθουανία, αλλά και στη δική μου ομάδα. Ο αγώνας δεν είχε σημασία, αφού και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν στο προολυμπιακό τουρνουά και βρέθηκαν κοντά στην τετράδα. Το κακό για τους παίκτες της Λιθουανίας είναι πως επειδή με νίκησαν, αύριο έχουν προπόνηση (σσ. στη Ζαλγκίρις Κάουνας, όπου ο κ. Ζούρος εργάζεται από πέρυσι). Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν εκπληκτική. Είναι οι καλύτεροι φίλαθλοι. Εμείς δεν είχαμε σήμερα τρεις παίκτες και αγωνιστήκαμε με εννέα. Έγινε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι και η Λιθουανία άξιζε τη νίκη».

Μάικ Μπράμος (παίκτης Ελλάδας): «Έγινε ένα καλό παιχνίδι, που το χάρηκε ο κόσμος. Και οι δύο ομάδες ήθελαν τη νίκη. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσπάθειά μας και το ματς κρίθηκε στο τέλος».

Κεστούτις Κεμζούρα (προπονητής Λιθουανίας): «Και οι δύο ομάδες πήραν την πρόκριση για το προολυμπιακό τουρνουά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να βρούμε κίνητρο, αλλά είπαμε πως από τη στιγμή που παίζουμε μπροστά στον κόσμο μας, πρέπει να τους σεβαστούμε και να παίξουμε για αυτούς και τους εαυτούς μας. Δεν ήμασταν ψυχολογικά έτοιμοι. Αντιμετωπίσαμε μία από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες στη διοργάνωση και αξίζουν συγχαρητήρια στον κόουτς Ζούρο για τη δουλειά του. Είχαμε δυσκολίες στο να πετύχουμε πόντους, όταν δεν έμπαιναν τα μακρινά σουτ. Στο τρίτο δεκάλεπτο παίξαμε πολύ καλά και πήραμε το προβάδισμα, αλλά η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε κάποια λάθη μας και το παιχνίδι κρίθηκε στο τέλος. Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας, ήταν φανταστικοί και μας υποστήριξαν από την αρχή μέχρι το τέλος, παρότι ήταν στενοχωρημένοι μετά τον αποκλεισμό».

Ρομπέρτας Γιαβτόκας (παίκτης Λιθουανίας): «Το ματς δεν ήταν σημαντικό, αλλά προσπαθήσαμε να πάρουμε τη νίκη. Στην αρχή δεν ήμασταν τόσο καλοί, αλλά στο δεύτερο μέρος αρχίσαμε να παίζουμε καλύτερα και φτάσαμε στη νίκη».

Εβδομη η Σλοβενία

Στον αγώνα, που προηγήθηκε, η Σλοβενία επικράτησε (72-68) της Σερβίας και πήρε την έβδομη θέση στο Ευρωμπάσκετ αφήνοντας στην όγδοη θέση την ομάδα του κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς. Οι Σλοβένοι είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν ευκολότερα, αφού προηγήθηκαν με διαφορά 15 πόντων (64-49) στο 29’, ωστόσο οι Σέρβοι ισοφάρισαν με σερί 15-0 και χρειάστηκε να «μιλήσουν» ο Εράζεμ Λόρμπεκ και ο Γιάκα Λάκοβιτς με κρίσιμους πόντους για να χαρίσουν τη νίκη στη Σλοβενία.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Σλόκαρ, Λάκοβιτς 15 (5/6 τρ.), Όζμπολτ 9, Σμόντις 3, Μούριτς 8, Γκ. Ντράγκιτς 21 (7/8 δ., 2 /4 τρ., 1 /4 β.), Γιαγκότνικ, Ζ. Ντράγκιτς 6, Μπέγκιτς 2, Λόρμπεκ 8.

ΣΕΡΒΙΑ: Τεόντοσιτς 3, Πάουνιτς, Μπιέλιτσα 12, Μάρκοβιτς 9, Σαβάνοβιτς 12, Κέσελ 5, Πέροβιτς 13, Μαριάνοβιτς 2, Μάτσβαν 12.

Οι τελικοί

Κυριακή 18/9

Μικρός Τελικός

πΓΔΜ – Ρωσία (17.30, ΕΤ1)

Μεγάλος Τελικός

Ισπανία – Γαλλία (21.00, ΕΤ1)