Οι ηγέτες της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επισκέπτονται σήμερα Πέμπτη τη Λιβύη, δίνοντας ηχηρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στις δυνάμεις που ανέτρεψαν έπειτα από τέσσερις δεκαετίες το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση στην Τρίπολη με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) και εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης, όπου αναμένεται να μιλήσουν στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης που αποτέλεσε το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

«Θα βρούμε τον Καντάφι»

Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ενώπιον του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ότι θα συμβάλλουν στον εντοπισμό του Καντάφι και ότι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή θα συνεχιστεί για όσο καιρό παραμένει κίνδυνος για το λιβυκό πληθυσμό.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι ξένοι σύμμαχοί του στη διάρκεια του πολέμου θα έχουν προτεραιότητα στις μελλοντικές συμφωνίες με τη χώρα, ενώ προειδοποίησε ότι κάποια ήδη υπάρχοντα συμβόλαια θα επανεξεταστούν για τυχόν διαφθορά.

«Δεν τελείωσε . Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον Καντάφι και να τον οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νικολά Σαρκοζί στην Τρίπολη, ανακοινώνοντας επίσης την περαιτέρω αποδέσμευση λιβυκών περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτή είναι η στιγμή που η αραβική άνοιξη μπορεί να γίνει το αραβικό καλοκαίρι και βλέπουμε τη δημοκρατία να προοδεύσει και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παρουσία των δύο βασικών ηγετών του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε με τη σειρά του τους Λίβυους να αποφύγουν το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή τα «αντίποινα», ζητώντας ταυτόχρονα από τις χώρες όπου έχουν καταφύγει Λίβυοι καταζητούμενοι να τους παραδώσουν στη διεθνή Δικαιοσύνη.

«Φυσικά η δέσμευσή μας προς τον λιβυκό λαό δεν έχει τελειώσει, για όσο διάστημα απειλείται η ειρήνη η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό σας» είπε ο Σαρκοζί. «Εξάλλου ο Καντάφι πρέπει να συλληφθεί» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι «καλούμε όλες τις χώρες που στο έδαφός τους βρίσκονται λίβυοι καταζητούμενοι να συνεργαστούν με τη διεθνή δικαιοσύνη ώστε όλοι τους να λογοδοτήσουν για ό,τι έχουν κάνει».

Ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κρύβεται μετά την πτώση της Τρίπολης στα χέρια των αντικαθεστωτικών, αποτελεί «κίνδυνο». Επισήμανε ότι «υπάρχει δουλειά ακόμη που πρέπει να ολοκληρωθεί», επαναλαμβάνοντας ότι «η δέσμευση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη δεν έχει τελειώσει».

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «εμπιστεύεται» το Νίγηρα και ότι «δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει» ότι οι ηγέτες του κράτους αυτού θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, καθώς πολλοί στενοί συνεργάτες του Καντάφι, αλλά και ένας γιος του, έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός του.

Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «κανένας υπολογισμός», «καμία κρυφή συμφωνία όσον αφορά τον πλούτο της Λιβύης, δεν ζητάμε να μας δοθεί κανένα προνόμιο. Κάναμε αυτό που πιστεύαμε ότι πρέπει να κάνουμε επειδή ήταν το σωστό».

Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος αφιέρωσε την επίσκεψή του σε «όσους ελπίζουν σε μία ελεύθερη Συρία».

«Ονειρεύομαι ότι οι νεαροί Σύροι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους νεαρούς Λίβυους και ότι θα μπορέσουν να πουν επίσης ότι η δημοκρατία είναι για εμάς» υπογράμμισε ο Σαρκοζί. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επίσκεψη σε όλους όσοι ελπίζουν ότι η Συρία θα είναι μία μέρα μία ελεύθερη χώρα» υπογράμμισε.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επισκέφθηκαν ένα νοσοκομείο στην Τρίπολη, όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από προσωπικό και ασθενείς. Οι δύο ηγέτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Λιβύη, όπου στους δρόμους είναι συχνά τα γκραφίτι που γράφουν «Merci Sarkozy!» και «Thank You Britain!».

Η επίσκεψη των Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι δύο ηγέτες είναι οι πρώτοι αρχηγοί κυβερνήσεων οι οποίοι επισκέπτονται τη Λιβύη στην μετά τον Καντάφι εποχή.

Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να φτάσει εκεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το ίδιο θα κάνει τις προσεχείς ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ.