Ανδρέας Βγενόπουλος: Εγώ είμαι εδώ, ο Βαρδινογιάννης έφυγε

Ευθεία επίθεση στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη έκανε ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού κ. Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο Mr. MIG σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, κατηγόρησε τον Τζίγγερ ότι διέλυσε την πολυμετοχικότητα και ότι αθέτησε τρεις συμφωνία που είχαν συνάψει, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα είναι «παρών» στην επόμενη ημέρα του Τριφυλλιού.

Ευθεία επίθεση στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη έκανε ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού κ. Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο Mr. MIG σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, κατηγόρησε τον Τζίγγερ ότι διέλυσε την πολυμετοχικότητα και ότι αθέτησε τρεις συμφωνίες που είχαν συνάψει, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα είναι «παρών» στην επόμενη ημέρα του Τριφυλλιού.

Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε πως με εξώδικη πρόσκληση ζήτησε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός την πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ με τιμή μετοχής 0,33 ευρώ και ότι σκοπεύει να ηγηθεί προσπάθειας προκειμένου να βρεθεί λύση στα ιδιοκτησιακά-διοικητικά των Πρασίνων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μπορεί μόνος να σηκώσει στις πλάτες του το οικονομικό βάρος ενός συλλόγου όπως ο ΠΑΟ και δήλωσε ότι παραμένει υπέρμαχος του πολυμετοχικού μοντέλου διοίκησης…

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος:

«Οπως ξέρετε η χώρας μας περνάει δύσκολες στιγμές. Κάθε μέρα απαξιώνεται ένα μέρος του επιχειρηματικού και κοινωνικού ιστού και αυξάνεται η ανεργία. Εχουμε μπροστά μας δύσκολες ημέρες. Είναι προφανές πως οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Προφανώς και οι δικές μου προτεραιότητες είναι πολύ σημαντικές. Τις τιμώ αυτές τις προτεραιότητες, δουλεύοντας όσο πιο σκληρά μπορώ. Ο Παναθηναϊκός είναι μία προτεραιότητα, όχι τόσο σημαντική όσο άλλες, αλλά είναι μία προτεραιότητα.

Ευτυχώς όλη μου η ζωή, από τότε που καταλάβαινα τι υπήρχε δίπλα μου από 5-6 ετών είχε σαν επίκεντρο τον Παναθηναϊκό. Μεγάλωσα σε πολυκατοικία που βλέπει το γήπεδο μετά τα διαβάσματα προπονούμουν στην ξιφασκία, ανδρώθηκα με τον Παναθηναϊκό, μεγάλωσα με το τριφύλλι. Μου είναι λοιπόν αδιανόητο να μην προσπαθήσω για το μέλλον της ομάδας.

Υπάρχει ένα πολιτικομιντιακό κατεστημένο που έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Το οποίο καταρρέει. Προσπαθεί με ψέματα να αλλάξει την αλήθεια και που είναι ένα χαρακτηριστικό της καταστροφής που περνάμε για να έρθει η Ανάσταση στον τόπο μας. Αυτά τα μη ποδοσφαιρικά για να βάλουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Επίθεση στον Γιάννη Βαρδινογιάννη

Υπάρχει μια αναγγελία αποχώρησης από τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη μετά από 32 χρόνια παρουσίας στον Παναθηναϊκό. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την άποψη. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχώρησε όταν παραχώρησε την εξουσία στην νέα γενιά. Δηλαδή στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι μέρος της ιστορίας του Παναθηναϊκού και της δικής μας

Για εμένα η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν ο Βαρδής, ο Θόδωρος που δεν είναι πια κοντά μας και ο Γιώργος. Αυτοί που πήραν μια έκταση από την ΓΓΑ για την προσφορά τους και την προσφορά του Παναθηναϊκού και έχτισαν το αθλητικό κέντρο. Αυτοί ήταν Κρητικοί και παλικάρια.

Ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι αυτός που ζητάει 1 εκατ. ευρώ νοίκι για την Παιανία. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα αποχωρήσει, δεν μπορώ να τον εμπιστευθώ. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο ασχολούμαι με τον Παναθηναϊκό έχουμε κάνει τρεις συμφωνίες και δεν έχει τηρηθεί καμία. Η πρώτη ήταν με τη σύσταση της πολυμετοχικότητας όταν βάλαμε 65 εκατ. ευρώ και ζητήσαμε να μην έχει λόγο σε κάποιες αποφάσεις που αφορούν τον Παναθηναϊκό, με σκοπό να κάνουμε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και νταμπλούχο. Είχαμε συμφωνήσει να βάζουμε χρήματα και είπε ‘‘ναι, θα βάζω’’. Ομως αυτό δεν έγινε. Αυτή ήταν η αλήθεια, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης προσπάθησε να διαλύσει την πολυμετοχικότητα.

«Δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες»

Λέγεται και γράφεται ότι παρέλαβε η διοίκηση Πατέρα έναν καθαρό από χρέη Παναθηναϊκό. Αυτό δεν ισχύει, ο Παναθηναϊκός είχε 6 εκατ. ευρώ άνοιγμα και 15 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Ο κ. Βαρδινογιάννης πρότεινε τον δικό του φίλο, Νίκο Πατέρα, για πρόεδρο και τον κ. Κώστα Αντωνίου για τεχνικό διευθυντή. Τήρησα την συμφωνία και αποδέχθηκα τις επιλογές του.

Η συμφωνία του για μη επέμβαση όμως δεν τηρήθηκε. Στην πρώτη του επέμβαση δεν αντέδρασα. Η πρώτη λοιπόν επέμβαση αφορά την περίπτωση απόκτησης του ποδοσφαιριστή Κυργιάκου. Θυμόμαστε όλη την ιστορία και ίσως τελικά αν είχαμε πάρει τον κ. Κυργιάκο και όχι τον κ. Μελίσση, ίσως είχαμε πάρει πρωτάθλημα από τον πρώτο χρόνο.

Η δεύτερη επέμβασή του ήταν όταν ο κ. Πατέρας με ενημέρωσε για την ανάγκη απομάκρυνσης του κ. Βέλιτς. Ο κ. Βαρδινογιάννης παραδέχθηκε πως ο κ. Βέλιτς δεν είχε δώσει κανένα πλάνο στον κ. Πατέρα, είχε δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Τεν Κάτε και ο πρόεδρος ήθελε να τον απομακρύνει.

Ο κ. Βαρδινογιάννης αντέδρασε έντονα και του είπα σε συζήτηση που είχαμε, ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να μην έχει την ικανότητα να απομακρύνει ένα στέλεχος της ομάδας. Εν τέλει δέχθηκε να γίνει αυτό. Ο κ. Βαρδινογιάννης είπε ότι εγώ είχα πει ότι πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε ποδοσφαιριστές στην ομάδα και όταν τελειώσουν τα λεφτά, να βάλουμε κι άλλα. Πράγματι αυτό είπα. Ομως όταν ήρθε η ώρα να βάλει ο κ. Βαρδινογιάννης το 54% αυτό δεν το ήθελε.

Πράγματι ο κ. Πατέρας και ο κ. Αντωνίου τον πρώτο χρόνο έκαναν λάθη, δεν έκαναν επιτυχημένες μεταγραφές, όμως το δεύτερο χρόνο έφεραν τον Λέτο, τον Κατσουράνη, τον Σισέ και το νταμπλ. Αρα, τα λάθη τα έκανε η βιασύνη. Για ένα περίεργο λόγο όμως τον πρώτο χρόνο που έγιναν τα λάθη δεν αντέδρασε.

«Να μου πιστωθεί το νταμπλ»

Με τους επικοινωνιακούς του μηχανισμούς ο κ. Βαρδινογιάννης έχει περάσει την άποψη ότι εγώ ξόδεψα τα χρήματα. Οταν υπήρχε πρόεδρος και διοικούσα επιτροπή, ΔΣ της πλειοψηφίας του κ. Βαρδινογιάννη και αυτά τα αδόκιμα έχουν επαναληφθεί κατά καιρούς. Ο κ. Βαρδινογιάννης λέει ότι εγώ είμαι αποκλειστικός υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση. Ωραία, αλλά αν εγώ ήμουν υπεύθυνος για το ότι συνέβη στη διετία, τότε να μου πιστωθεί και το νταμπλ. Αν εγώ έχω κάνει τα έξοδα, τότε εγώ πρέπει να πιστωθώ και το νταμπλ. Αν είναι διαφορετικά τα πράγματα, τότε δεν υπάρχει κοινή λογική.

Το δεύτερο χρόνο που η ομάδα πήγε καλά, ο κ. Πατέρας δέχθηκε ένα πόλεμο λάσπης και κακολογήθηκε όσο κανείς. Είχε πολλές επιστολές με τον κ. Βαρδινογιάννη, που δεν μπορώ να δώσω στη δημοσιότητα, αν θέλει θα τις δώσει ο κ. Πατέρας. Αυτές οι επιστολές έχουν εντελώς άλλο περιεχόμενο από την τελευταία που αναφέρει ότι ο Βγενόπουλος είναι δήθεν υπεύθυνος μιας δήθεν κρίσης.

Τη δεύτερη συμφωνία που αθέτησε ο κ. Βαρδινογιάννης, έχει να κάνει με τον Ιούνιο του 2010 όταν είχε παραιτηθεί μετά από πόλεμο ο κ. Πατέρας. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία, μετά από πολλά τηλέφωνα, με τον κ. Βαρδινογιάννη να ζητάει εξασφαλίσεις για το μπάτζετ της επόμενης περιόδου.

Είπα ναι σε αυτή τη συμφωνία και με προκαθορισμένο μπάτζετ. Του είπα να βάλει αντιπρόεδρο κάποιο δικό του πρόσωπο, ας βάλει τον κ. Φιλιππίδη. Μου είπε στη συνέχεια να μπει εγγύηση σε περίπτωση υπέρβασης του μπάτζετ, είπα ότι θα τα καλύψω εγώ, με προσέβαλε και ζήταγε τραπεζική εγγύηση την οποία του είπα πως θα δώσω.

Η υπέρβαση του Σισέ

Την επόμενη ημέρα δημοσίευσε μια επιστολή εφτά σελίδων στην οποία έλεγε ή μου δίνετε χρήματα για τις μετοχές μου, ή θα κάνω αυτό που θέλω εγώ. Δεύτερη αθέτηση. Πήρε τον ΠΑΟ ο ίδιος, με 8 εκατ. ευρώ μετρητά και 22 εκατ. εισπρακτέα από το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν παρέλαβε κανένα χάος. Είχε όλο το καλοκαίρι μπροστά του να δει τι θα κάνει. Και τι έκανε; Πήγε και πήρε Γκοβού, Πλεσί, Γκαρσία, Φερνάντες, τους οποίους μπορείτε να τους αντιπαραβάλλετε με αυτά που είχε κάνει ο Πατέρας με τον Αντωνίου με Μελίσση και Σόουζα.

Σε αυτά προσθέστε τα έξοδα του Φρέιτας και του επιτελείου του. Κάντε το λογαριασμό να δείτε αν τα λάθη ήταν μικρότερα ή μεγαλύτερα με του Πατέρα. Δεν κατηγορώ κανέναν, οι μεταγραφές μπορούν να βγουν ή όχι. Άλλα κατηγορώ για να αποκαταστήσουμε την τάξη. Ο ΠΑΟ ήταν καθαρός και συν 30 εκατ. ευρώ όταν παραχωρήθηκε.

Επί τη ευκαιρία, η μόνη υπέρβαση στο μπάτζετ του δεύτερου χρόνου ήταν ο Σισέ. Εμένα με ενημέρωσε ο Πατέρας, μου είπε θα υπερβούμε το μπάτζετ, αλλά υποστήριξε ότι κάνει τη διαφορά. Με το νταμπλ ήταν συν τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ, τα έβγαλε τα λεφτά του. Του είπα να τον πάρει και αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα, εδώ είμαστε να βάλουμε λεφτά. Αυτή ήταν η έννοια της πολυμετοχικότητας, τι περίμενε, να μην ξαναέβαζε λεφτά ποτέ;

Τρίτη συμφωνία που δεν τήρησε ο κύριος Βαρδινογιάννης. Παρένθεση, έχω στηρίξει όλες τις επιλογές της διοίκησης, δεν έχετε ακούσει καμία αρνητική γνώμη για Κωνσταντόπουλο, Φρέιτας, Γόντικα. Ολα τα όργανα που έχουν εκλεγεί τα έχω υποστηρίξει. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στο μαγαζί που είσαι μέτοχος. Αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Υπαναχώρησε της συμφωνίας στο King George

Όταν ο κ. Βαρδινογιάννης είδε ότι με το ρόστερ που έφτιαξε δεν πήγαινε πουθενά και είδε την ισοπαλία με την Ξάνθη, με κάλεσε με τους επικοινωνιακούς του μηχανισμούς να πάμε στη συνάντηση του King George και με κάλεσε δημόσια να μου δώσει δήθεν δωρεάν το 24% των μετοχών. Μεγάλο λάθος μου που δέχτηκα να πάω σε αυτή τη συνάντηση. Επρεπε να ξέρω ότι θα αθετήσει και την τρίτη συμφωνία και ότι δεν θα είναι ειλικρινής, έπειτα από δημόσιες προκλήσεις. Παρόλα αυτά, η αγάπη μου για τον ΠΑΟ με οδήγησε στο τελευταίο λάθος.

Συμφωνήσαμε στο ξενοδοχείο, είχαμε φέρει και ένα μνημόνιο για υπογραφή, το οποίο είχε διάφορα θέματα μέσα. Το συμφωνήσαμε, αλλά σε γενικές γραμμές. Σφίξαμε τα χέρια και δεν μπήκαν υπογραφές. Οι περισσότεροι από εσάς είδατε κάποιες συμφωνίες. Για άλλες, άλλα θα λέω εγώ και άλλα ο Βαρδινογιάννης. Η πρώτη ήταν ότι αφού εσύ πήρες την ευθύνη της ομάδας το καλοκαίρι θα πρέπει να καλύψεις την αύξηση των 15 εκατ. ευρώ, το 54% που σου αναλογεί. Και εγώ θα βάλω ό,τι μου αντιστοιχεί. Πρώτη συμφωνία. Γνωρίζετε ότι δεν έβαλε τα χρήματα και εν συνεχεία, εγώ έστειλα τα χρήματα που αναλογούν και ο κύριος Πατέρας έκανε το ίδιο.

Ο κύριος Βαρδινογιάννης δεν τα έστειλε και αντί αυτού έστειλε για υπογραφή σύμβαση χορηγίας, που έλεγε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα πληρωθούν τα χρήματα και την υποχρέωση αυτή την αναλάμβανε μια κυπριακή εταιρεία. Και από τη στιγμή που υπήρχε ΦΠΑ, έπρεπε να υπάρχει η εγγύηση Βαρδινογιάννη, να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του ΦΠΑ αν υπήρχαν, αλλά πριν από αυτό η ένστασή μας ήταν το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς που πληρώναμε τόκους. Αρα έπρεπε να τα βάλει τα χρήματα για να μην πληρώνουμε τόκους. Μετά ήταν η ομόνοια, τέλος οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί. Θα σταματούσε ο εμφύλιος πόλεμος για μια ηρεμία στην ομάδα. Από την επομένη οι γνωστοί δηλητηριογράφοι και… Ζαρμακούπηδες, ξέρετε αυτοί που σας έπαιρναν τηλέφωνα και σας έλεγαν διάφορα, συνέχιζαν την δουλειά τους.

«Να λογοδοτήσει για το γήπεδο»

Τρίτο θέμα αυτό του γηπέδου, θα επανέλθω εκτενώς. Επρεπε να λογοδοτήσει, να μας πει πώς είναι δυνατόν να δοθούν 10.5 εκατ. ευρώ για μακέτες, που πήγαν τα λεφτά, που είναι τα παραστατικά, ποιος είναι υπεύθυνος; Μας είχε πει ότι πρέπει να κάνουμε αγωγή στο Δήμο να πάρουμε πίσω 23 εκατ. Με δική μου επιμονή ο κύριος Σαμαράς έστειλε εξώδικο στο Δήμο διεκδικώντας αυτά τα χρήματα. Του είπα ότι επειδή γνωρίζετε εσείς τι γίνεται πρέπει να έχουμε κάποια εξασφάλιση ότι τουλάχιστον τα 10.5 εκατ. θα επιστραφούν.

Ποτέ δεν συζήτησε το θέμα του γηπέδου. Δεν καταλήξαμε στο προπονητικό και στους όρους, όπως και στις σχέσεις με τα ποσοστά. Να έχω 34%, να βάζω χρήματα και να μην διοικώ, του είπα δεν γίνεται και τις μετοχές τις δικές του με του Ερασιτέχνη κλπ του δίνουν πλειοψηφία και έπρεπε να μου δώσει τα δικαιώματα ψήφου. Δεν συμφωνήσαμε, αν και δεν κάναμε πολλές συζητήσεις. Το βασικό ήταν ότι από τη στιγμή που δεν έβαλε τα χρήματα δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Ολη η πρόσκληση ήταν επικοινωνιακή, για να κρατάει τον ΠΑΟ και να δείχνει άλλους ως υπευθύνους.

Επέλεξα με δύο γραμμές ανακοίνωση να αποσυρθώ. Ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στους στόχους του. Το να δημιουργήσω νέο κυκεώνα αντιπαράθεσης, πέρα του ότι θα έχανα ώρες της δουλειάς μου για το τίποτα, θα με έδειχναν όλοι με το δάχτυλο επειδή ο Βγενόπουλος έφυγε. Επί δέκα μήνες δεν έχω πει τίποτα, παρόλο που προκαλούμαι και ακούω τεράστια ψεύδη. Κάποιοι φίλαθλοι αισθάνονται ότι τους πρόδωσα. Δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν οπαδό και βέβαια δεν πρόδωσα κανέναν. Είναι ο Παναθηναϊκός δικός τους και όχι δικός μου; Αφησα το όνομά μου να γίνεται έρμαιο στην επικοινωνία που είχε εκπορευτεί από τα κέντρα του Βαρδινογιάννη και των συμμάχων του.

Η περιβόητη χορηγία Βαρδινογιάννη

Θέλω να σας πω για την περιβόητη χορηγία. Είπε ο κύριος Βαρδινογιάννης στην συνέντευξή του ότι το συμφωνητικό είχε σταλεί και δεν υπογράφηκε για άγνωστους λόγους. Δηλαδή κάποιος είπε να δώσει λεφτά και για άγνωστους λόγους είπαμε όχι και μετά ομολόγησε την υπαναχώρησή του. Η βασική διαφωνία ήταν ότι θα τα βάζω σταδιακά αλλά υπήρχε απαίτηση να μπουν εκείνη τη στιγμή. Ο ίδιος τα είπε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αθέτησε την τελευταία συμφωνία. Εκτοτε έχει κάνει τοποθετήσεις που αγνοεί και την λογική και τις συμβατικές του υποχρεώσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να έχουν τον παραμικρό υποστηρικτή εκτός αν διαθέτει κανείς μια τεράστια επικοινωνιακή δύναμη. Ολα τα παράλογα πέρασαν σαν κάτι φυσιολογικό. Το αστείο είναι ότι ακούγεται ότι εγώ έχω μηχανισμούς και κανάλια. Σε βγάζουν από τα ρούχα σου!

Είναι μέτοχος του 54% και λέει θα λειτουργώ σαν 30%. Ας πούμε ότι εγώ αθέτησα τη συμφωνία που δεν είναι έτσι. Αστεία πράγματα. Και το ακόμα πιο αστείο, γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ, πόσο θέλεις να λειτουργείς όχι ως 54%; Εντάξει αγόρι μου, 30% τότε. Και μετά λέει όχι στα 30% στην αύξηση, αλλά στα χρήματα που θα βάλουν οι άλλοι! Αυτά τα πράγματα είναι απίστευτα και μένω εντυπωσιασμένος από τη μεταχείριση που έχει από τον Τύπο. Τέτοιες τοποθετήσεις επισύρουν καζούρα.

«Παγκόσμια πρωτοτυπία οι αδρανείς μετοχές»

Ο κ. Βαρδινογιάννης έχει κάνει και την παγκόσμια πρωτοτυπία να κάνει τις μετοχές του αδρανείς! Με πήρε ένας φίλος μου που δεν πάει καλά η επιχείρησή του και πάει για το άρθρο 99 και μου λέει βρήκα κόλπο, θα τις βάλω σε ένα δικηγορικό γραφείο τις μετοχές και θα φύγω. Δηλαδή ο κ. Βαρδινογιάννης χρέωσε τον Παναθηναϊκό και έβαλε τις μετοχές του σε δικηγορικό γραφείο και λέει γεια σας!

Θέλω να σταθώ στην εγγύηση. Το είχα πει ότι ‘‘εγγυάσαι το μέλλον αλλά λεφτά θα βάζεις;’’. Τον ρώτησε κάποιος την περασμένη εβδομάδα, τι εγγυητής είναι. Και είπε για ‘‘ευρύτερες εγγυήσεις. Αν κάποιοι κατάλαβαν ότι θα είμαστε οικονομικοί εγγυητές λάθος κατάλαβαν’’. Αν κατάλαβε κανείς τι εγγυήθηκε ας μου το εξηγήσει. Το Μάρτιο μετά από ένα Δ.Σ όταν είχε βγάλει τον Πατέρα από το στόχαστρο, μού έκανε μια επίθεση και δήλωσε: ‘‘Εμείς παρά την κριτική και τις επιθέσεις που δεχτήκαμε, βρεθήκαμε εδώ. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος και θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησαν περαστικοί και καιροσκόποι’’. Σου απαντάω λοιπόν κύριε Βαρδινογιάννη. Εσύ είσαι παρών; Εσύ προσπαθείς να φύγεις και εγώ είμαι εδώ!

Μέσα σε αυτά διέρρευσε ότι δεν θέλει να βάλει μέλη στο Δ.Σ. και θέλει να βάλει τον ΠΑΟ στο πρωτοδικείο. Δηλαδή μετά την δεύτερη επαναληπτική Γ.Σ. ο Παναθηναϊκός θα πάει πρωτοδικείο. Εχει υπογραφεί συμφωνητικό, τα άλλα τα ξέρει αυτό όμως δεν το έχει αντιληφθεί. Ας πάρει τους δικηγόρους του τηλέφωνο. Λέει το συμφωνητικό ότι έχουμε δικαίωμα προτίμησης αν κάποιος πουλάει τις μετοχές του. Αρα το ότι καθιστά αδρανείς τις μετοχές του δεν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να τις προσφέρει πρώτα στους υφιστάμενους μετόχους. Επίσης, λέει ότι υποχρεούται να βάλει 10 μέλη. Αρα δεν μπορεί μην τηρώντας τη συμβατική του υποχρέωση να οδηγήσει τον ΠΑΟ στο πρωτοδικείο.

Επίθεση και για το γήπεδο

Θα περάσουμε σταδιακά και στην ουσία της υπόθεσης που είναι το μέλλον, όμως δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε και για το παρελθόν. Έχει σημασία ιδιαίτερη. Ας πούμε λοιπόν κάποια πράγματα για το γήπεδο. Θα μπούμε και στην ουσία σε λίγο για το μέλλον. Τώρα δεν βολεύει, δέκα μήνες που ήμουν σιωπηλός δεν βόλευε. Πρώτα το παρελθόν, τώρα θα μιλήσω και για παρόν και για μέλλον…

Οταν μπήκα δεν γνώριζα την ιστορία του Βοτανικού. Απέδειξα και έμπρακτα τη στήριξή μου στο θέμα του γηπέδου, βάζοντας τον όμιλό μου να κάνει χορηγία 23 εκατ. για να χτιστεί το γήπεδο. Τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ενιωσα τις πρώτες μου απογοητεύσεις όταν είδα πολλούς να λένε ‘‘τι, θα πάρει εταιρική επωνυμία το γήπεδο; Απαράδεχτο!’’. Καθίστε ρε παιδιά, άλλοι παίζουν στο Αλιάνζ Αρίνα και άλλοι στο Εμιρέιτς. Εχουν αλλάξει οι εποχές, χρειαζόμαστε λεφτά. Εξέφρασα την αντίθεσή μου σε κάποια απίστευτα έξοδα και αντιλήφθηκα σύντομα ότι το γήπεδο δεν μπορεί να γίνει.

Οι εποχές είχαν αλλάξει. Το γήπεδο αυτό πρέπει να βρεθεί υπό τη διερεύνηση του εισαγγελέα. Πρέπει να μάθουμε ποιοι ήταν αυτοί που αγόρασαν εκτάσεις. Δεύτερον, τα περιβαλλοντικά θέματα. Γελοιοποιήσαμε μια ομάδα πολιτών. Τους λέγαμε κορμοράνους κτλ. Είχαν δίκιο τελικά. Θέλουμε γήπεδο, αλλά αυτό θα το κάνουμε… τσιμεντοποιώντας τα πάντα και χτίζοντας κέντρα για εμπορικά συμφέροντα για να πάμε τον Παναθηναϊκό μας δίπλα στου Ρέντη; Τι σχέση έχει ο Παναθηναϊκός με τον Ελαιώνα;

Είπε ο κύριος Βαρδινογιάννης ότι κάποιος ρουφιάνος μέσα στο Δ.Σ. ευθύνεται που δεν προχώρησε στο γήπεδο. Είναι αστεία πράγματα αυτά. Είναι δικαίωμά του να πει ότι δεν έβαλα τα λεφτά που είπα ότι θα βάλω. Φέτος όμως με τα δικά μας λεφτά προχωράει η ομάδα. Το γήπεδο είναι κάτι άλλο όμως. Πρέπει να δούμε τα έξοδα, να γίνει γνωστό που δόθηκαν τα χρήματα και να ξεμπλέξουμε. Να μην έχουμε υποχρεώσεις.

«Δόθηκαν δέκα εκατ. για μακέτες»

Πήρα τον κύριο Πηλαδάκη και μου εξακρίβωσε. Το γήπεδο της Λάρισας, 16.500 χιλιάδων θέσεων έχει κοστίσει 28 εκατ. Εμείς δώσαμε 10.5 εκατ. και έχουμε μακέτες. Δεν έχουμε τίποτα. Επίσης είχαμε ακούσει ότι το γήπεδο θα κοστίσει 140 εκατ. και είχαμε ζητήσει να μας γίνει μια παρουσίαση για να μας πει για τη λογική του γηπέδου. Το φτιάχνεις για να σου φέρει έσοδα, όχι έξοδα. Επρεπε να δούμε την οικονομική λογική που δεν ήρθε ποτέ.

Ημουν 10 μήνες ήσυχος, τώρα πρέπει να με ακούσουν. Θα σας πω κάποια πράγματα για το γήπεδο. Λέει ο κύριος Βαρδινογιάννης: ‘‘Δεν έχω καμία ανάμιξη και δεν θέλω να έχω με τον ΠΑΟ. Ο,τι έγινε δηλαδή, άντε γεια σας! Αν και εφόσον υπάρχουν χρηματοδοτήσεις’’ λέει ‘‘μπορεί να υλοποιηθεί’’.

Παραδοχή δηλαδή ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Το ξέρω, γιατί έχει αποταθεί και στη δική μου την τράπεζα. Δύο μέρες μετά ο κύριος Σαμαράς λέει ότι παραδίδουμε έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και βγαίνει ο κύριος Βαρδινογιάννης και ευχαριστεί τον άνθρωπο που έφερε το γήπεδο σε αυτό το σημείο και υλοποίησε το έργο.

Ποιο έργο υλοποίησε ο Σαμαράς; Πήρε δέκα εκατομμύρια για να παραδώσει μακέτες και νομικό μπλέξιμο. Εδώ ευχαρίστησε τον Πέτρο Κόκκαλη που είπε ότι παίζαμε με ροζ εμφανίσεις και είμαστε η ομάδα του παλατιού και άλλα πολλά. Ο κύριος Σαμαράς και η ΓΗΠΕΛ δεν πρόκειται να φύγει έτσι. Τα χρήματα της ΓΗΠΕΛ αν δεν έχουν ξοδευτεί σωστά θα πρέπει να επιστραφούν. Κανείς δεν παίζει με το όνειρο για το γήπεδολ. Η διοίκηση της ΓΗΠΕΛ δε θα φύγει έτσι από τον Παναθηναϊκό. Θα ασκήσω όλα μου τα νόμιμα δικαιώματα σαν μέτοχος μειοψηφίας και θα ξεκαθαρίσω αυτή την υπόθεση.

«Ο Βαρδινογιάννης διέλυσε την πολυμετοχικότητα»

Για να κλείσω με το παρελθόν. Θέλει να φύγει ο κ. Βαρδινογιάννης; Στο καλό. Διέλυσε την πολυμετοχικότητα, κατέστρεψε το ρόστερ. Διέλυσε μάλιστα την πολυμετοχικότητα από μέσα. Θυμάμαι τον κ. Νίκα που πρωτοστατούσε κατά του κ. Βαρδινογιάννη και έχω και γράμμα του κ. Πλυτά που ήταν μαζί του. Ο κ. Νίκας τελικώς στην διετία πάνω έκανε τον μεσολαβητή του κ. Βαρδινογιάννη και κατέληξε να είναι στο Δ.Σ. ως εκπρόσωπος του κ. Βαρδινογιάννη. Μου λένε ότι εγώ ήμουν αντίθετος με το συλλαλητήριο και όντως. Ο κύριος Νίκας μού έλεγε λοιπόν, ‘‘δώστου μωρέ 30 εκατομμύρια να φύγει’’. Και κατάληξε να είναι στο Δ.Σ της ΠΑΕ ως εκπρόσωπος του κυρίου Βαρδινογιάννη, μπήκε στη διοικούσα επιτροπή και έκανε δήλωση ότι δεν θα φύγει ο Σισέ.

Μας διέλυσε λοιπόν. Δεν γίνεται να υπάρξει μέλλον έτσι. Οι άνθρωποι που θα πάρουν την ευθύνη της ΠΑΕ και θα δώσουν πολλά εκατομμύρια είναι βραχυπρόθεσμη λύση. Μόνο η πραγματική πολυμετοχικότητα μπορεί να έχει μέλλον. Κατέστρεψε το ρόστερ. Φοβερή κίνηση. Από την πώληση του Σισέ κερδίσαμε λιγότερα λεφτά από ό,τι αν ήμασταν στην Ευρώπη. Ηταν η ολοκλήρωση της πετυχημένης διαχείρισής του. Αφού θέλεις να απενεργοποιήσεις βρε Χριστιαννέ τις μετοχές σου, γιατί δεν το έκανες από το καλοκαίρι; Περίμενες να καταστρέψεις την ομάδα και να αποκλειστείς από την Ευρώπη; Εβαλε μέσα την ΠΑΕ. Το χειρότερο από όλα είναι η επικοινωνία δηλητήριο που εκπορεύεται από γνωστούς παρατρεχάμενους που βρίσκονται σε συμμαχίες και έχουν δημιουργήσει την αρρώστια.

Εξαιρώ την οικογένεια και μιλώντας για τον Τζίγγερ του λέω: Ο,τι και να κάνεις έχεις το 54%. Αν θες να φύγεις χρωστώντας λεφτά και εκμεταλλευόμενος την Παιανία και οδηγώντας τον ΠΑΟ σε διοίκηση πρωτοδικείου, φύγε όπως θέλεις. Αλλά η ιστορία θα γράψει όχι μόνος ποιος ήσουν αλλά και πώς έφυγες. Η οικογένειά σου δεν αξίζει τέτοια υστεροφημία. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι για τον πατέρα. Εχει συμβεί και σε άλλες οικογένειες αυτό…

Κάπου θα έπρεπε όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τον Παναθηναϊκό. Είναι ένα λαϊκό άθλημα το ποδόσφαιρο και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εκτονώνεται. Εστω και στην τηλεόραση, είναι σημαντικό. Οι παλιές οικογένειες θα έπρεπε να προσπαθήσουν να προχωρήσουν ξεχωριστά από τους διαδόχους και όχι να τους δίνουν τέτοια παιχνίδια.

«Είμαι εδώ, όχι τόσο δυνατός όσο το 2008»

Πάμε στο μέλλον. Είμαι εδώ, όχι τόσο δυνατός όσο το 2008. Κανείς δεν είναι. Αλλά είμαι εδώ και στα δύσκολα παλεύω και ακόμα και η ήττα δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να χάνεις χωρίς να κατεβαίνεις στο γήπεδο. Ο ΠΑΟ έχει περάσει πολλά. Εχει περάσει κατοχές και εμφύλιους που δεν έπαιζε καθόλου, αποχωρήσεις διοικήσεων και τεράστιες κρίσεις. Ο Παναθηναϊκός δεν καταστρέφεται, τα προβλήματα ξεπερνιούνται. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Εστειλα το πρωί ένα εξώδικο στην ΠΑΕ, ο κύριος Γόντικας το έχει λάβει. Ασκώντας τα δικαιώματά μου ζητώ έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων για να εγκρίνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ Ζητώντας να γίνει σε μία τιμή 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Βγάζει την αξία προ της αύξησης στα 7 εκατ. 800 χιλιάδες ευρώ.

Εβγαλαν την αύξηση οι άλλοι στα 128 εκατ. Και οταν μπήκαμε εμείς μας είχε αποτιμήσει τον ΠΑΟ στα 180 εκατ. Τώρα λοιπόν θα πρέπει να γίνει χαμηλή αύξηση και σε όποιον μέτοχο δεν ακολουθήσει θα μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό του κοντά στο 60%. Η αγάπη μου έχει και όρια. Δεν θα πήγαινα ποτέ να μιλήσω με το δικηγόρο που έχει… παρκάρει ο Βαρδινογιάνης τις αδέσποτες μετοχές του. Ούτε και θέλω τίποτα δωρεάν.

Αυτή την αύξηση του Μ.Κ. η οποία γίνεται σε πολύ λογική τιμή σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να την καλύψουμε και να μειωθεί το ποσοστό σταδιακά του κύριου Βαρδινογιάννη, να φτάσει στο σημείο της εξαΰλωσης και να φύγει. Θα πρέπει να αποδεχτεί την αύξηση, γιατί μπορεί να την μπλοκάρει. Επίσης πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να διαλύσει το συμφωνητικό που ισχύει. Πρέπει να καταργηθούν και τα δικαιώματα προτίμησης και οι όποιες άλλες υποχρεώσεις. Επίσης, να υπάρξει νέο συμφωνητικό.

«Δέχεται τους όρους μου;»

Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσω σε καμία λύση αν έχει έστω και μία ψήφο, έστω και μία παρουσία στο Δ.Σ. Τα υπόλοιπα χάρισμά του. Δεν θα του ζητήσω ευθύνες, αλλά δεν μπορώ να τον αφήσω να φύγει πριν επιλύσει τις εκκρεμότητες της ΓΗΠΕΛ. Να εγγυηθούν ότι θα πάρουμε τα χρήματα από τον Δήμο και να λογοδοτήσουν για τα 10.5 εκατ ευρώ. Άρα, το πρώτο θέμα που εφόσον επέλεξε να επικοινωνούμε μέσω Τύπου είναι αν δέχεται την αύξηση και να μην ασκήσει τα δικαιώματά του. Δέχεται την κατάλυση του συμφωνητικού; Δέχεται να μην ψηφίζει βάσει ποσοστού του και να λογοδοτήσει για το γήπεδο;

Αν δεν δεχτεί πρέπει να προχωρήσουμε και να συσπειρωθούμε, να αποκτήσουμε την απαραίτητη ενότητα και όποιος έρθει να συμμετάσχει. Προφανώς θα συμμετάσχω, το ποσοστό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Είμαι εδώ, δεν δεσμεύομαι για κάτι αλλά θα κάνω το καλύτερο δυνατό. Εκτός αν υπάρχει κάποιος να προτείνει κάτι καλύτερο. Ο κύριος Παύλος Γιαννακόπουλος είπε ο ΠΑΟ θα βρει το δρόμο του. Ας μας πει το πώς για να μην αγωνιούμε.

Δεν είναι δυνατόν να βλέπω στα επίσημα τρανταχτά ονόματα της πλουτοκρατίας και απλά να παίρνουν διαρκείας και να κάνουν κριτική… Λεφτά! Οσα μπορεί ο καθένας ας δώσει. Αν δεν μπορείτε, καθίστε απ’ έξω και μην μιλάτε. Οποιος θέλει ας έρθει. Οι άλλοι ας μην ξαναμιλήσουν. Εχει ακουστεί το θέμα λαϊκής βάσης. Η θέση μου είναι ότι το μέλλον είναι να έχει και εύπορους επιχειρηματίες σε σημαντικό ποσοστό, αλλά να έχει μέτοχο και τον απλό φίλαθλο. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια. Αλλά πρέπει να δώσουμε και δείγμα γραφής. Η αύξηση πρέπει να είναι ανοιχτή στον κόσμο. Δεν θέλω να πάρω τα λεφτά του κόσμου, αλλά ακόμα και για ένα μικρό ποσοστό θα είναι μέτοχοι του ΠΑΟ. Κάθε διοίκηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλους τους μετόχους της.

«Όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση»

Τι μπορεί να πάει λάθος; Καταρχήν να πει ‘‘όχι’’ ο κύριος Βαρδινογιάννης. Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις εδώ. Τα θέλεις, πες ναι και προχωράμε. Αλλιώς κάνε ό,τι θέλεις, η δικιά σου εταιρεία θα πτωχεύσει, εσύ έχεις το 54,7%. Τα υπόλοιπα ακούγονται βερεσέ. Μπορεί να πάει λάθος λόγω κάποιων που θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν το εγχείρημα χωρίς εναλλακτική. Οι γνωστές φυλλάδες και οι γνωστοί παράγοντες. Οποιος έχει εναλλακτική να την πει, αλλά όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, δεν ξέρω τι θα γίνει. Δεν δίδω ποσοστά 100% ότι θα τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα. Τα προβλήματα μεταφέρονται στις μαζικές εκδηλώσεις και τα γήπεδα είναι ιδανικός τόπος. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στο μέγιστο σημείο παρακμής. Ζούμε σε δύσκολη περίοδο, κανονικά θα έπρεπε κανείς να το παρατηρήσει από το σπίτι του. Αν η συμπεριφορά των φιλάθλων δεν είναι καλή, δεν είμαστε σίγουροι για το ποιος είναι ο λόγος.

Είμαι αντίθετος και στη φραστική βία. Για εμένα η βία αντιμετωπίζεται πρώτα αντιμετωπίζοντας με τη γενεσιουργό αιτία της που είναι η φραστική βία. Αν δεν καταλάβει ο άλλος ότι ακόμα και η ύβρις είναι παραβατική συμπεριφορά. Ενας βοηθός αθλητικού εισαγγελέα μέσα στο γήπεδο προειδοποιεί τον διαιτητή ότι βρίσανε. Τότε ο διαιτητής φωνάζει τους παίκτες, προειδοποίηση. Αν ξαναβρίσουν, αποδυτήρια. Δεν θα γίνει ένα, δύο, πέντε παιχνίδια, θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Εχει κανείς τη διάθεση να δείξει τέτοια αποφασιστικότητα;

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»

Εάν αυτά επιδεινωθούν πιθανόν να υπάρξουν πιο σημαντικά προβλήματα. Μπορεί να μείνω και μόνος μου. Δεν το βρίσκω απίθανο. Αλλά αν συμβεί, δεν μπορώ να το κάνω. Δεν έχω ούτε τη διάθεση ούτε τη δυνατότητα να προχωρήσω μόνος μου. Δεν πιστεύω και σε αυτό το μοντέλο. Άλλωστε όσοι δεν συμμετέχουν σε ένα εγχείρημα, είναι οι πιο σίγουροι εχθροί του. Τα έχουμε δει αυτά και δεν πέφτω σε τέτοια παγίδα.

Είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή. Ομως στα δύσκολα κάνουμε τη διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και στα παιδιά. Κάποιος πρέπει να προσπαθήσει. Εγώ στα δύσκολα δεν αφήνω τον Παναθηναϊκό. Θα προσπαθήσω και μακάρι να τα καταφέρω. Θα κλείσω λέγοντας κάτι. Το είπα πρώτος και αναπαράχθηκε από τον κύριο Βαρδινογιάννη. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk