Το 9μηνο προσαρμογής που προέβλεπε η τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου και με βάση την οποία η δημόσια ραδιοτηλεόραση – και άλλοι 10 οργανισμοί και φορείς – μπορεί «να καταργούνται, να συγχωνεύονται, να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή / και να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα σε άλλο νομικό πρόσωπο» καταργείται και οι διαδικασίες αυτές αποκτούν πλέον τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Αυτό εξήγγειλε χθες μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνοντας τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και τα νέα μέτρα. Μάλιστα δεν παρέλειψε να απονείμει εύσημα στον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο για τους χειρισμούς του στα θέματα που αφορούν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ως εκ τούτου οι σαρωτικές αλλαγές στην ΕΡΤ πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα και στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού καθώς το χρονικό περιθώριο των εννέα μηνών που προέβλεπε η τροπολογία για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα στενεύει ασφυκτικά.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ και Ε.Ι.Ν. και των Σωματείων ΟΣΚ – ΙΓΜΕ – ΟΔΔΥ – ΕΟΜΜΕΧ – ΟΠΕΓΕΠ –ΕΘΙΑΓΕ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «μετά και τις εφιαλτικές για τους εργαζόμενους εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου για επιτάχυνση των καταργήσεων και γενικευμένη «εργασιακή εφεδρεία», θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 13.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίαςκαι κατόπιν στο υπουργείο Δημ. Διοίκησης. Η κυβερνητική επίθεση -που γίνεται στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» της Τρόϊκας- πραγματικό στόχο έχει να μεταφέρει αρμοδιότητες από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα και τους επιχειρηματικούς ομίλους, να μετακυλίσει το κόστος παροχής των υπηρεσιών στους χρήστες εργαζόμενους και να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των εργαζομένων σ΄ αυτούς τους φορείς, με άμεσες ή έμμεσες απολύσεις(εργασιακή εφεδρεία, επαναξιολόγηση κλπ.). Τα μέτρα και οι μηχανισμοί τους το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας εξοργίζουν και να μας πεισμώνουν. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αγωνιστικά και συντονισμένα απέναντι σε μια πολιτική που έχει βάλει στο στόχαστρό της τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους».