Οι γυναίκες που τρώνε συχνά μπισκότα και κέικ ή βάζουν ζάχαρη στον καφέ και το τσάι τους έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ενδομητρίου σύμφωνα με μελέτη σουηδών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζεται στη σχετική δημοσίευση, οι γυναίκες που καταναλώνουν τροφές όπως τα μπισκότα, τα κουλουράκια, τα κέικ ή τα τσουρέκια δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη μήτρα κατά 33% ενώ για όσες ενδίδουν συχνότερα σε αυτούς τους πειρασμούς ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 42%.

Ζάχαρη και καρκίνος

Ο καρκίνος του ενδομητρίου έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την αύξηση του σωματικού βάρους, όμως οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρλίνσκα της Στοκχόλμης θέλησαν να διερευνήσουν αν ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη.

Για τον λόγο αυτό διεξήγαγαν μια δεκαετή μελέτη η οποία εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία της υγείας περισσότερων από 60.000 γυναικών. Οι εθελόντριες απάντησαν μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά έβαζαν ζάχαρη στα ζεστά ροφήματα που έπιναν και πόσο συχνά κατανάλωναν διάφορα είδη τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη. Υστερα από δέκα χρόνια οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία με βάση το πόσες και ποιες από αυτές είχαν εμφανίσει καρκίνο του ενδομητρίου.

Διαπίστωσαν ελάχιστη ή και μηδαμινή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου από την κατανάλωση ορισμένων τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά ή οι μαρμελάδες. Στις γυναίκες όμως που κατανάλωναν συχνά γλυκά όπως τα κέικ ή τα μπισκότα ο κίνδυνος εμφανίστηκα αυξημένος ως και κατά 42%.

Συχνότητα και ποσότητα

Οι επιστήμονες εξέτασαν πόσο συχνά οι εθελόντριες κατανάλωναν τέτοιου είδους τροφές αλλά όχι σε ποιες ποσότητες. Ωστόσο είδαν ότι όσες κατανάλωναν περισσότερα από 35 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα _ περίπου επτά κουταλάκια του γλυκού _ αντιμετώπιζαν αύξηση του κινδύνου κατά 36%.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ευρήματά τους ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημόσια υγεία, τονίζουν όμως ότι θα πρεπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς οι τροφές με ζάχαρη μπορεί να επιδρούν στην εμφάνιση του καρκίνου της μήτρας, οι ερευνητές όμως θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνεται με πολλούς τρόπους. Μια παράμετρος είναι το γεγονός ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης η οποία ενδέχεται να οδηγεί σε υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου. Επίσης η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.