Χρέος της Πολιτείας η μισθοδοσία του Κλήρου

Δικαιούμαι και υποχρεούμαι να απαντήσω στο άρθρο «Οι βωμοί και το παγκάρι» του κ. Ριχάρδου Σωμερίτη που εδημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» (10.7.2011), και που δεν μπορεί να μείνη αμάχητο, διότι γέμει ανακριβειών και προκαταλήψεως. Εχω αναγνώσει πολλά κείμενα του κ. Ρ.Σ., από τα παλαιά, στο «Βήμα», και γνωρίζω τις απόψεις του και την αρνητική στάση του έναντι της Εκκλησίας

Χρέος της Πολιτείας  η μισθοδοσία του Κλήρου | tovima.gr

Δικαιούμαι και υποχρεούμαι να απαντήσω στο άρθρο «Οι βωμοί και το παγκάρι» του κ. Ριχάρδου Σωμερίτη που εδημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» (10.7.2011), και που δεν μπορεί να μείνη αμάχητο, διότι γέμει ανακριβειών και προκαταλήψεως. Εχω αναγνώσει πολλά κείμενα του κ. Ρ.Σ., από τα παλαιά, στο «Βήμα», και γνωρίζω τις απόψεις του και την αρνητική στάση του έναντι της Εκκλησίας. Το περίβλημα των υποκειμενικών απόψεών του είναι το εισαγγελικόν ύφος, και ας δεχθούμε ότι είναι δικαίωμά του, όσον και αν είναι αντιπαθές στη δημοσιογραφία. Παραθέτω τώρα τις απαντήσεις μου στο ως άνω δημοσίευμα του κ. Ρ. Σωμερίτη, χάριν και των αναγνωστών σας.

1 Η μισθοδοσία του ιερού κλήρου είναι υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία δι΄ όσα έπραξε και προσέφερε ο αιώνιος αυτός θεσμός στα τετρακόσια χρόνια δουλείας του Ελληνισμού, αφού διετήρησε την ορθόδοξη πίστη στη συνείδηση του λαού μας, εκράτησε γνήσια την ελληνική γλώσσα σε τόσες γενεές, και ήταν πάντοτε πρώτη η Εκκλησία σε όλα τα επαναστατικά κινήματα και προ πάντων στην επανάσταση του 1821. Ενδεκα (11) πατριάρχες απαγχονίσθηκαν ή επνίγησαν στον Βόσπορο, εκατό (100) περίπου Αρχιερείς εβασανίσθησαν και εφονεύθησαν, από τον Διονύσιο τον Σκυλόσοφο μέχρι τον Χρυσόστομο Σμύρνης, ενώ σε έξι χιλιάδες (6.000) υπολογίζονται οι θανατωθέντες λειτουργοί της Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια του αγώνος του 1821 για την ελευθερία μας. Ολους αυτούς ακολούθησε ο υπόδουλος χριστιανικός λαός και έκανε πολλαπλάσιες θυσίες για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

2 «Η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία» κατά την εκτίμηση του κ. Ρ.Σ. είναι στην πραγματικότητα ένας μύθος. Αλλοι πολέμιοι της Εκκλησίας ομιλούν για «πακτωλό χρημάτων και αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας». Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη! Το μεγάλο τμήμα της εκκλησιαστικής περιουσίας εδόθηκε στο ελληνικό Κράτος το 1934 για τους ακτήμονες και το δεύτερο τμήμα εκτάσεως 750.000 στρεμμάτων εδόθηκε και πάλι στο Κράτος για τους ακτήμονες το 1952. Το 1922 χάριν των προσφύγων η Εκκλησία διέθεσε όλα τα χρυσά και αργυρά αφιερώματα των ιερών Ναών και των ιερών Μονών για να βοηθήση στην αποκατάστασή τους. Τα αστικά ακίνητα του άλλοτε ΟΔΕΠ και τώρα της ΕΚΥΟ μόλις που καλύπτουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου και των Υπηρεσιών αυτής.

3 Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν «προσυπέγραψε» απολύτως τίποτε στην Ιερά Σύνοδο με τον Αρχιεπίσκοπο, ως αναληθώς γράφει ο συνεργάτης σας κ. Ρ.Σ., και η αναφορά του στη στάση του κ. Ευ. Βενιζέλου έναντι εμού ως Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης είναι παντελώς ανύπαρκτη, ψευδής και τόσον αγενής απέναντί μας, ώστε ντρέπομαι να την καταγράψω εδώ και πάλιν. Διευκρινίζω ότι ο κ. Βενιζέλος το μόνο που εχαρακτήρισεν ως ανακριβές και ανύπαρκτο σχέδιο είναι ότι «οι μισθοί των εφημερίων θα μειωθούν κατά 50%». Κατά τα άλλα η επικοινωνία του με την Ιερά Σύνοδο και οι εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις που διετυπώθησαν είχαν ως σκοπό τη δημιουργία ενός κλίματος ενότητος των δύο θεσμών του πνευματικού και εθνικού μας βίου, που είναι πάντοτε, αλλ΄ ιδιαίτερα τώρα, τόσο χρήσιμο για την επικίνδυνη κρίση που περνάμε.

4 Ως Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ουδέποτε παρέστησα εμαυτόν ως «αγανακτισμένο» όπως κακοβούλως με χαρακτηρίζει ο κ. Ρ.Σ., επειδή ο ατυχήσας σε όλο το υπό κρίση δημοσίευμά του εμφανίζεται να μη γνωρίζη ότι οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, αισθάνονται λυτρωμένοι στη ζωή τους, με τη δωρεά του Χριστού και την προσωπική τους μετάνοια για τα λάθη τους.

5 Οφείλω να πληροφορήσω επίσης τον κ. Ρ. Σωμερίτη ότι κατά το έτος 2010 όλα τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερά Σύνοδος, Μητροπόλεις, Ιεροί Ναοί, Ιερές Μονές και Ιδρύματα, επλήρωσαν όλους τους νομοθετημένους νέους φόρους στο Κράτος μας. Τα αποδεικτικά χαρτιά μας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Ο κ. Σωμερίτης ειρωνεύεται και τα συσσίτια της Εκκλησίας, τα οποία καλύπτουν ημερησίως πάνω από 10.000 περιπτώσεις ανέχειας των αδελφών μας. Γι΄ αυτό όμως τον συμβουλεύω: κύριε Ριχάρδο, «μην παίζετε εν ου παικτοίς», «κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον».

Απάντηση: Ο αρθρογράφος μας κ. Ριχάρδος Σωμερίτης επισημαίνει: Ο κ. Ανθιμος, όπως πάντα, είναι Ανθιμος. Και τα «επιχειρήματά» του «ανθιμικά». Σημειώνω πάντως ότι αναλαμβάνει και την υπεράσπιση του κ. Βενιζέλου…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk