ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ
«Το σπίτι της Τήνου»

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η μόνιμη έκθεση των γελοιογράφων-σκιτσογράφων Κώστα και Βασίλη Μητρόπουλου στο «Σπίτι του Σκίτσου» που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου στον Φαλατάδο της Τήνου.Ως σήμερα σε ολόκληρη την υφήλιο τα μουσεία γελοιογραφίας ήταν μόλις εννέα.Το πρώτο ελληνικό έγινε στον Φαλατάδο διότι, όπως επισημαίνουν οι αδελφοί Μητρόπουλοι,«από την αρχαιότητα ως σήμεραοι έλληνες πολιτικοί γελοιογράφοι δεν ξεπερνούν τους είκοσι. Αν δύο από αυτούς- και μάλιστα αδέλφια- έλκουν την καταγωγή τους από το όμορφο μεσαιωνικό αυτό χωριό, τότε πράγματι το “Σπίτι του Σκίτσου” δεν μπορούσε να είναι πουθενά αλλού».

Στις 20/8
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Φαραντούρη- Ιωαννίδης τραγουδούν Γκάτσο

Με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη ολοκληρώνεται στις 20/8 το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. Στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν τραγούδια βασισμένα στην ποίηση του Νίκου Γκάτσου.Το πρόγραμμα της συναυλίας- «ένας χαιρετισμός στο δάσκαλο κι ένα μικρό αντίδωρο στα συναισθήματα που μας προσέφερε εκείνος με τους στίχους του» όπως σημειώνει η Μαρία Φαραντούρη- περιλαμβάνει κομμάτια από κύκλους τραγουδιών των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μούτση κ.ά. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη ένα αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.Ωρα έναρξης: 21.00.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Για τον Μάνο Ελευθερίου

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο η Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού θα παρουσιάσει στη Σύρο ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, ποιήματα του οποίου έχουν μελοποιήσει οι Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος, Μούτσης, Μικρούτσικος, Κουγιουμτζής κ.ά. Η Ορχήστρα αποτελείται από συριανούς μουσικούς, δεξιοτέχνες σε μεγάλη ποικιλία οργάνων και διαφορετικά είδη μουσικής, αλλά και από ταλαντούχους τραγουδιστές. Διευθύνει ο Νίκος Κυπουργός. Πρώην Λατομείο Καραβέλα (όπισθεν Αγ. Παντελεήμονα), στις 21.00.

Νέγκα και Αντωνοπούλου στη Σάμο

Η Γιώτα Νέγκα και η Ρίτα Αντωνοπούλου συναντώνται στις 17/8 στη Σάμο (πλ. Θεμιστοκλή Σοφούλη) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. Θα παρουσιάσουν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και διασκευές από το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού. Ωρα έναρξης: 21.00, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Μουσική και Μουσικοί»

Ως τις 21 Αυγούστου συνεχίζεται στη Σύρο (και συγκεκριμένα στην αίθουσα τέχνης Εμμανουήλ Ροΐδη) στο πλαίσιο των Ερμουπολείων η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Εφης Μάνου με τίτλο «Μουσική και Μουσικοί» σε επιμέλεια Γιάννη Κ. Παπαφίγκου. «Η ζωγραφική της Εφης Μάνου είναι έντονα βιωματική και αφηγηματική με καθαρά ψυχογραφικό υπόβαθρο. Ο διάλογος με το θέμα λειτουργεί καταλυτικά, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των ζωγραφικών αξιών» γράφει ο επιμελητής της.

«Γεύση από αλμύρα ΙΙ»

Εργα παραστατικά, μεγαλύτερων ηλικιακά καλλιτεχνών από κοινού με αφηρημένα και σύγχρονα νεότερων συνυπάρχουν στο Grand Ηotel Ρoseidonion στην έκθεση που με τίτλο «Γεύση από αλμύρα ΙΙ» διαρκεί ως τις 31 Αυγούστου στις Σπέτσες. Ο λόγος για την ομαδική έκθεση «Γεύση από αλμύρα ΙΙ» που ως συνέχεια της «Γεύσης από αλμύρα Ι» πραγματοποιείται στους χώρους του ιστορικού ξενοδοχείου με συμμετοχές ονομάτων όπως αυτά των Δημήτρη Γέρου, Γιώργου Χαδούλη, Απόστολου Χατζαρά, Κώστα Παπανικολάου, Ειρήνης Κανά και άλλων. (Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 22980 74553.)

Συλλογή Κατσίγρα

Μια σημαντική πτυχή της νεοελληνικής ζωγραφικής αποκαλύπτεται μέσα από την έκθεση «Τα αριστουργήματα της συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα» από την ομώνυμη Πινακοθήκη- Μουσείο της πόλης της Λάρισας που ως τις 18 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενείται στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Β&Μ Θεοχαράκη» στην Αθήνα. Οπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς «Πάθος και πνεύμα, περισυλλογή και εγρήγορση διακρίνονται στα έργα της συλλογής». Η έκθεση περιλαμβάνει 70 έργα του 19ου και του 20ού αιώνα. (Περισσότερες πληροφορίες: www.thf.gr.)

Στον δρόμο για τον Παράδεισο

Τρεις καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, ο Αντώνης Κυριακούλης, ο Μιχάλης Γ. Καλιμόπουλος και ο Σταύρος Διακουμής, εκθέτουν από κοινού στην έκθεση «Η νεοαστική τάξη οδεύει προς Παράδεισο» που ως τις 25 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενείται στο Ιδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως στην Ανδρο σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Πλόες» για 17η χρονιά στο διώροφο κτίριό του στη Χώρα. (Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 22820 24598.)

«Undisclosed Recipients»

Είκοσι τρεις νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση «Undisclosed Recipients» που ως τις 31 Αυγούστου θα παρουσιάζεται στην γκαλερί ΤΑF της Αθήνας. Ο όρος «Undisclosed Recipients» χρησιμοποιείται κυρίως στη σύγχρονη επικοινωνία συνήθως στην περίπτωση που κάποιος θέλει να στείλει ένα μήνυμα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολλούς, αφανέρωτους παραλήπτες. Με αφορμή αυτή την πρακτική, η έκθεση εξερευνά τη σχέση καλλιτέχνη- έργου- θεατή και εξετάζει το έργο ως μέσο επικοινωνίας, ως «ενδιάμεσο» ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον θεατή. (Περισσότερες πληροφορίες: www.theartfoundation.gr.)

Κάθε μήνα

Στο πλαίσιο της σειράς του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Κάθε μήνα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη η σειρά έργων της Ρένας Παπασπύρου «Φωτοτυπίες απευθείας απ΄ την ύλη, 1980-81» μαζί με τρία «Μικρά δειγματολόγια από το τοπίο της πόλης, 1979». Οι δύο αυτές ενότητες αποτελούν συλλογές από υλικά που περισυνέλεξε η Ρένα Παπασπύρου στις περιπλανήσεις της μέσα στην πόλη σε μια προσπάθεια προσωπικής ταξινόμησης και αρχειοθέτησης του αστικού τοπίου. Η έκθεση σε επιμέλεια Σταμάτη Σχιζάκη θα διαρκέσει ως τις 18 Σεπτεμβρίου. (Περισσότερες πληροφορίες: www.emst.gr.)

Γκίκας στην Ανδρο

Η έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ενας συγχρονισμένος αιώνιος» που φιλοξενείται ως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο καλεί το κοινό να ανακαλύψει μέσα από 100 λιγότερο εκτεθειμένα ως και άγνωστα έργα του εμβληματικού εκπροσώπου της Γενιάς του ΄30 το έργο και τη σκέψη του έλληνα ζωγράφου, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας. (Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 22820 22444.)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Μπαλάφας της Ηπείρου

Εκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα με τίτλο: «Κώστας Μπαλάφας. Φωτογραφικές μνήμες από την Ηπειρο» φιλοξενείται ως τα τέλη Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Αristi Μountain Resort» στην Αρίστη Ζαγορίου. Τριάντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου έλληνα φωτογράφου ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Χώσεψη (σημερινή Κυψέλη) της Αρτας διηγούνται με μοναδικό τρόπο την εποχή του όπως την κατέγραψε μέσα από τον φακό του. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη θα πωλείται ο κατάλογος «Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα» που τη συνοδεύει. (Περισσότερες πληροφορίες: info@aristi.edu.)

Φωτογραφίες σε αποσύνθεση

Ως τις 2 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο η έκθεση «Συρτάρι ΧΧΙΙ- Φωτογραφίες σε αποσύνθεση». Πρόκειται για μια έκθεσηαποτέλεσμα αναζήτησης, έλξης και συνεργασίας. Οι διοργανωτές ανατρέχουν στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και μαζί με τους επιμελητές του ανασύρουν ένα πρωτότυπο υλικό. Πρόκειται για εικόνες οι οποίες, παρά την ακρίβεια της φωτογραφικής τους περιγραφής, έχουν χάσει το αφηγηματικό τους περιεχόμενο. Τα «κατεστραμμένα» αρνητικά προσεγγίζονται εκ νέου και αποτυπώνονται σε εικόνες με έντονο αισθητικό ενδιαφέρον. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Νάξου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ