Ένα νέο εμβόλιο για την ηπατίτιδα C το οποίο εκτιμάται ότι θα προσφέρει την πρώτη αποτελεσματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νόσου που μπορεί να προκαλέσει χρόνια ηπατοπάθεια και καρκίνο, ανέπτυξαν γάλλοι ειδικοί.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τη λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C, αν και κάποιες εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης των αποκαλούμενων θεραπευτικών εμβολίων τα οποία προορίζονται για ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό.

Το καινούργιο πειραματικό προληπτικό εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια και πιθήκους – όχι όμως, τουλάχιστον ακόμη, σε ανθρώπους – και φαίνεται ότι προκαλεί έντονη και ευρεία απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της παραγωγής πρωτεϊνών που ονομάζονται εξουδετερωτικά αντισώματα.

Αποτελεσματικότητα και ενάντια στις μεταλλάξεις

Σύμφωνα με πειράματα τα συγκεκριμένα αντισώματα κατάφεραν να εξουδετερώσουν διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας C, γεγονός που μαρτυρεί ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να παραμένει αποτελεσματικό ακόμη και αν ο ιός εμφανίσει μετάλλαξη.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα παίζουν κεντρικό ρόλο στα περισσότερα υπάρχοντα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ενάντια σε άλλες νόσους. Ωστόσο η χρήση τους ενάντια στην ηπατίτιδα C δεν είχε καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες ανάπτυξης θεραπευτικών εμβολίων για τη συγκεκριμένη ασθένεια επικεντρώνονται σε έναν άλλο μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα στα Τ- κύτταρα.

«Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη προληπτικού εμβολίου, τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι απολύτως απαραίτητα αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά και στη δημιουργία ενός θεραπευτικού προϊόντος για την ηπατίτιδα ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο δρ Ντέιβιντ Κλάτζμαν από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Αβλαβή σωματίδια

Παράλληλα το εμβόλιο, λεπτομέρειες σχετικά με το οποίο δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», περιέχει σωματίδια που προσομοιάζουν με ιικά αλλά τα οποία δεν είναι μολυσματικά αφού δεν περιέχουν γενετικό υλικό του ιού.

Τα εμπορικά δικαιώματα του νέου εμβολίου ανήκουν στη γαλλική εταιρεία Epixis η οποία εξαγοράστηκε από αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας της οποίας η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Epixis Σαρλότ Ντάλμπα ανέφερε ότι ελπίζει πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα ξεκινήσουν το 2012.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως και 170 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι μολυσμένα με τον ιό της ηπατίτιδας C, ενώ περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ηπατοπάθειες που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο ιό.