Με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες ομολόγων δανείστηκε σήμερα η Ισπανία διαθέτοντας τίτλους διάρκειας τεσσάρων και πέντε ετών. Συνολικά αντλήθηκαν 3,3 δισ. ευρώ ενώ τα επιτόκια κινήθηκαν μεταξύ 4,81% και 4,98% αντιστοίχως για τα ομόλογα με λήξη το 2014 και το 2015. Τα επιτόκια αυτά είναι σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα με αυτά του Ιουνίου οπότε η Μαδρίτη είχε δανειστεί με επιτόκιο 4%.
Πάντως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας η προσφορά τίτλων υπερκαλύφθηκε κατά 2,4 φορές.
Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει τη σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται την τελευταία εβδομάδα τα ισπανικά αλλά και ιταλικά ομόλογα αποδίδοντας την πίεση σε συγκυριακούς παράγοντες. «Είχαμε προβλέψει την έντονη μεταβλητότητα των αγορών καθώς αυτό παρατηρείται συχνά τον Αύγουστο λόγω του χαμηλού όγκου των επενδύσεων» δήλωσε χθες το βράδυ μετά την έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.
Το καλό για την Ισπανία είναι ότι δεν έχει προγραμματίσει άλλη έκδοση χρεογράφων στη δύσκολη περίοδο του Αυγούστου. Όμως όταν ο ισπανός πρωθυπουργός επιστρέψει από τις διακοπές του τον Σεπτέμβριο θα κληθεί εκ νέου να αντιμετωπίσει «τα νύχια» των αγορών καθώς θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα αξίας 38 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς -και της θητείας του.