Λίγες μόλις ώρες πριν από την ολοκλήρωση της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία ζήτησε να πραγματοποιηθεί επείγουσα συνάντηση των μελών του Διεθνούς Οργανισμού, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αναφέρει σε τηλεγράφημα του το γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του ειδικού Γερμανού εκπροσώπου, Αλεξάντερ Εμπερλ.

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

«Ζητάμε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να λάβει μία πολύ αυστηρή θέση» δήλωσε ο Φρατίνι στο τηλεοπτικό δίκτυο TG2, προσθέτοντας ότι πρότεινε επίσης και «μία συνάντηση των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Δαμασκό».

«Το καθεστώς (της Συρίας) διέπραξε μία αποτρόπαια πράξη καταστολής, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων. Ακόμη και η πρωτεύουσα επλήγη σφοδρά» κατήγγειλε ο Ιταλός υπουργός προσθέτοντας ότι «η Ιταλία ζητά την άμεση κατάπαυση των βιαιοτήτων».

Νωρίτερα, ο Φρατίνι είχε ζητήσει από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να «σταματήσει αμέσως τις βιαιότητες» και να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ευρύ διάλογο με την αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε «σοκαρισμένη» από τα αιματηρά γεγονότα. «Είμαι σοκαρισμένη από τις τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς, από την εντελώς αδικαιολόγητη επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας στην πόλη Χάμα» αναφέρει η Αστον σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή η επίθεση είναι ακόμα πιο απαράδεκτη, καθώς έγινε μία ημέρα πριν την έναρξη του Ραμαζανιού» υπογράμμισε.

«Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες, όχι να τους δολοφονούν» επεσήμανε η Αστον, ζητώντας «να προσαχθούν στη δικαιοσύνη» οι δράστες αυτής της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από το καθεστώς της Συρίας να σταματήσει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και να καταφύγει σε ειρηνικά μέσα για να αντιμετωπίσει το κίνημα αμφισβήτησης.

«Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις και να προσανατολιστεί σε πολιτικές μεθόδους, προς τον διάλογο και ειρηνικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία «παρακολούθησε στενά και με υπομονή» την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Αυτές οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις δεν θα φέρουν τη λύση» εκτιμά το υπουργείο.

Το αίτημα για την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής, 31 Ιουλίoυ, την ημέρα λήξης της προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από σήμερα, 1η Αυγούστου, η Ινδία θα αντικαταστήσει τη Γερμανία, η οποία ελπίζει και να γίνει η έκτακτη συνάντηση που ζήτησε.

Η κατάσταση στη Συρία και, συγκεκριμένα στην πόλη Χαμά, που θεωρείται το κέντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, είναι έκρυθμη, καθώς οι συγκρούσεις απλών πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι ιδιαιτέρως βίαιες.

Αργά το βράδυ χθες, επίσης, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, με ανακοίνωσή του καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας εναντίον των διαδηλωτών.


Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό του από τη χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση εναντίον της πόλης Χάμα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με άλλους για να απομονώσουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι νεκροί από τις επιχειρήσεις του στρατού στη Χάμα σήμερα ξεπέρασαν τους 95, σύμφωνα με συριακές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Χάμα είναι τρομακτικές και δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του συριακού καθεστώτος», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

«Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ασαντ έδειξε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να απαντήσει στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού», επισημαίνει ο Ομπάμα, ενώ προσθέτει ότι οι σύροι διαδηλωτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλάι τους.

«Η Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος όταν προχωρήσει η δημοκρατική μετάβαση», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση που ασκούν στο συριακό καθεστώς και να συνεργάζονται με άλλους από όλο τον κόσμο ώστε να απομονώσουμε το καθεστώς του Ασαντ και να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό» κατέληξε ο Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ κατήγγειλε «το μακελειό» που διέπραξε το συριακό καθεστώς στη Χάμα και ζήτησε από τη Δαμασκό να προχωρήσει στη μεταβίβαση της εξουσίας.

«Καταδικάζω τη στρατιωτική επέμβαση στη Χάμα και σε άλλες πόλεις (…) Το μακελειό πρέπει να σταματήσει τώρα και το καθεστώς πρέπει να ξεκινήσει τη μεταβίβαση της εξουσίας», αναφέρει ο Μπούρζεκ σε ανακοίνωσή του.

«Η χρήση βαρέων όπλων και η δολοφονία αθώων πολιτών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Το συριακό καθεστώς και ο στρατός πρέπει να το καταλάβουν» υπογράμμισε.

Τρεις διαδηλωτές νεκροί στη Ντεράα
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας σκότωσαν την Κυριακή έξω από το κεντρικό τέμενος της πόλης Ντεράα, στα νότια της χώρας, τρεις διαδηλωτές οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε διαμαρτυρία για την επίθεση με άρματα μάχης που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Χάμα, όπως δήλωσαν δύο ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά τη νυχτερινή προσευχή στην παλιά συνοικία της Ντεράα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους της Χάμα, όπου 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη.

Η Ντεράα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ήταν η πρώτη πόλη όπου είχαν εισβάλει τα άρματα μάχης πριν από τρεις μήνες σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ ισχυρή παραμένει η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη.

Ασαντ: «Η χώρα είναι έτοιμη να αποτρέψει μια συνωμοσία εναντίον της»

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να αποτρέψει μια συνωμοσία για την υπονόμευση της εθνικής της ενότητας, μετέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η Συρία είναι ικανή να αποτρέψει το νέο κεφάλαιο συνωμοσίας μέσω της επίγνωσης του λαού και της εθνικής της ενότητας», είπε ο Ασαντ σε ομιλία του που δημοσιεύτηκε στο Λαϊκό Περιοδικό του Στρατού για τον εορτασμό της 66ης επετείου από την ίδρυση του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Η κυβέρνηση αποδίδει τη λαϊκή εξέγερεση που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες σε «ένοπλες συμμορίες» που εργάζονται για λογαριασμό κάποιων αραβικών και δυτικών χωρών.

«Ο στρατός είναι πρότυπο δέσμευσης στους στόχους του έθνους και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, αποδεικνύοντας ότι είναι απόρθητο οχυρό που απωθεί τα όνειρα και τα ύποπτα σχέδια των εχθρών», είπε ο σύρος πρόεδρος.

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου ο στρατός κατέστειλε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας και σε άλλα χωριά της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 136 άνθρωποι – οι 97 από αυτούς στη Χάμα.

Η επέμβαση του στρατού πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, μία ημέρα πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο Ασαντ είπε ότι υπάρχει σχέδιο τεμαχισμού της χώρας και της περιοχής, αλλά «οι πολίτες που αντιλήφθηκαν τη συνωμοσία ξέχασαν ότι η Συρία διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που καθιστούν αδύνατη την προσβολή της από συνωμοσίες».

Ο πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η ειρήνη στην περιοχή «δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε ούτε κουκκίδα εδάφους, ούτε σταγόνα ύδατος», επιβεβαιώνοντας ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα ανήκουν πάντα στη Συρία. Τα διαφιλονικούμενα αυτά εδάφη κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967.

Το τελευταίο διάγγελμα του Ασαντ προς το έθνος ήταν στις 20 Ιουνίου όταν δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις για να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου.

Βρετανία: «Απίθανη μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία»
Η Βρετανία επιθυμεί ισχυρότερη διεθνή πίεση στη Συρία για την καταστολή των διαδηλώσεων, και από τις αραβικές χώρες, αλλά αποκλείει τη στρατιωτική επέμβαση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Πράγματι θέλουμε να δούμε επιπλέον κυρώσεις… Θέλουμε να δούμε ισχυρότερη διεθνή πίεση από παντού. Φυσικά, για να είναι αποτελεσματική, αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο πίεση από τις δυτικές χώρες, αλλά περιλαμβάνει και τις αραβικές χώρες, καθώς και την Τουρκία», είπε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

Πάντως ο Χέιγκ χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.