Την παραίτησή του υπέβαλε το βράδυ της Κυριακής ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου σερ Πολ Στέφενσον υπό το βάρος κριτικής για τη διαχείριση των ερευνών σχετικά με το κολοσσιαίο σκάνδαλο υποκλοπών, αλλά και των διασυνδέσεών του με τον πρώην υποδιευθυντή της «News of the World» Νιλ Ουόλις, ο οποίος έχει ανακριθεί από τη Σκότλαντ Γιαρντ για την υπόθεση.

Ο σερ Στέφενσον είχε προσλάβει τον Νιλ Ουόλις ως σύμβουλο σε θέματα Τύπου και είχε δεχθεί από τον ίδιο ως «δώρο» μία διαμονή σε πολυτελές σπα, αξίας 13.600 ευρώ.

Ανακοινώντας σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη την παραίτησή του, ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου τόνισε ότι δεν είχε γνώση για το εύρος του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα News of the World του ομίλου Μέρντοχ, και υπογράμμισε ότι η ακεραιότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ο σερ Στέφενσον σημείωσε ότι δεν επιθυμεί η κριτική για τον ίδιο και την ηγεσία του στη Σκότλαντ Γιαρντ να αποσπάσει την προσοχή από την προετοιμασία για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το 2012.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων για το γεγονός ότι η αρχική έρευνα που είχε διενεργηθεί προ ετών σχετικά με καταγγελίες υποκλοπών από την ταμπλόιντ της μιντιακής αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοχ δεν έφερε στο φως τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης.

Πέραν αυτού ο παραιτηθείς πλέον αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου αντιμετωπίζει σκληρή κριτική για το γεγονός ότι είχε προσλάβει ως σύμβουλο σε θέματα Τύπου τον πρώην υποδιευθυντή της «News of the World» Νιλ Ουόλις, ο οποίος έχει ανακριθεί από την αστυνομία στο πλαίσιο του σκανδάλου.

Τη θέση του σερ Στέφενσον επιβαρύνει το γεγονός ότι ο ίδιος και η σύζυγός του φιλοξενήθηκαν τον Ιανουάριο σε ένα πολυτελές σπα, το οποίο προωθούσε η εταιρεία του Νιλ Ουόλις, όπως αναφέρεται σε κυριακάτικο άρθρο της εφημερίδας «Telegraph».

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «Sunday Times» – η οποία ανήκει στον όμιλο του Μέρντοχ – ο Στέφενσον δέχθηκε αυτό το δώρο αξίας 12.000 λιρών (13.600 ευρώ) για να αναρρώσει από ένα κάταγμα ισχίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία η παραμονή του σε αυτό το σπα επιτάχυνε την ανάρρωσή του κατά έξι εβδομάδες, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Ο Ουόλις ήταν υποδιευθυντής με διευθυντή τον Αντι Κόουλσον μέχρι που ο τελευταίος παραιτήθηκε μετά την καταδίκη του αρμόδιου για το βασιλικό ρεπορτάζ συντάκτη της εφημερίδας, Κλάιβ Γκούντμαν, το 2006 για υποκλοπές φωνητικών μηνυμάτων εργαζομένων στα Ανάκτορα.

Στη συνέχεια έγινε εκτελεστικός διευθυντής της εφημερίδας και αποχώρησε το 2009.

Η παραίτηση του Στέφενσον αποδυναμώνει τον Κάμερον, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο
Η παραίτηση του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, εκτιμά ο βρετανικός Τύπος.

Ο Κάμερον δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή προσέλαβε τον Αντι Κούλσον, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας «News of the World», επικεφαλής των συμβούλων επικοινωνίας του.

Η παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ «δείχνει ότι η κρίση εξαπλώνεται σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική και την αστυνομία», επισημαίνει η εφημερίδα «Guardian» προσθέτοντας ότι «τώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται πραγματικά στο σκαμνί».

Η «Daily Telegraph» προβλέπει ότι έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Κάμερον. «Η αποχώρηση του σερ Πολ αυξάνει την πίεση στον Κάμερον. Από τότε που ο Κάμερον έκανε το μοιραίο λάθος να διορίσει τον Αντι Κούλσον, άρχισε να βυθίζεται σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτό θα σταματήσει», εκτιμά η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η «Daily Mail» έχει τίτλο «Αποσύνθεση στην αστυνομία του Λονδίνου», ενώ οι «Times» του Μέρντοχ επισημαίνουν ότι ο Στέφενσον «είχε λόγους να παραιτηθεί, αλλά η αστυνομία έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Η εφημερίδα θεωρεί ότι είναι «τρομερό» το ότι το σκάνδαλο έφτασε ως την αστυνομία. «Η αστυνομία πρέπει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου, περισσότερο από κάθε άλλο κρατικό θεσμό. Ο σερ Πολ έκανε καλά που παραιτήθηκε, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο αυτή η κίνηση να είναι το τέλος της υπόθεσης», επισημαίνει η ίδια εφημερίδα.