Σε εκδήλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, στις 6/7, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής Παράδοσης» και ανακοινώθηκαν οι νικητές του Διαγωνισμού Μεσσηνιακών Συνταγών.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τo Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Navarino Foundation.

Οι στόχοι του προγράμματος, που πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις, αφορούν στην αναβίωση και αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προϊόντων της Μεσσηνίας, καθώς και στην ανάδειξη της Μεσσηνιακής Κουζίνας, ως μίας από τις καλύτερες κουζίνες της Μεσογείου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιελάμβανε την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού παραδοσιακών μεσσηνιακών συνταγών, κατά τον οποίο συνολικά συγκεντρώθηκαν 265 συνταγές. Στη δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των συνταγών από κορυφαίους και αναγνωρισμένους έλληνες σεφ και κριτικούς γεύσης.

Η επιτροπή των κριτών – Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Αχιλλέας Παπαχρήστος, Δόξης Μπεκρής – κατέληξε στις 10 κορυφαίες συνταγές, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους διαγωνιζόμενους σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Costa Navarino στις 29 Μαΐου.

Στην τελική αξιολόγηση συμμετείχαν επίσης οι δημοσιογράφοι και κριτικοί γεύσης, Διονύσης Κούκης και Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Oι νικήτριες συνταγές

1η Στιφάδο από την κ. Βασιλική Πουλέα
2η Περιβολικό από ζαρζαβατικά του καλοκαιρινού περιβολιού από την κ. Παναγιώτα Μουρδουκούτα
3η Βλαστάρια γαλατσίδας με παστό και γάλα ή άγρια χόρτα γλυκά από την κ. Τασία Σταυροπούλου

Η τρίτη φάση του προγράμματος

Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Navarino Foundation που στοχεύουν στη συνολική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην περιοχή ολοκληρώνεται με την τρίτη και πιο σημαντική φάση του προγράμματος.

Στην τρίτη φάση, οι τοπικοί επαγγελματίες εστίασης της Μεσσηνίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν ειδικά σεμινάρια από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Τα σεμινάρια, που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2011, περιλαμβάνουν δύο κύκλους εκπαίδευσης διάρκειας μίας εβδομάδας το καθένα.

Ο πρώτος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα και ο δεύτερος στην Costa Navarino.

Το θέμα των σεμιναρίων αφορά στην παραδοσιακή μεσσηνιακή κουζίνα και στο πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για το μέλλον του τοπικού τουρισμού και τη γενικότερη αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Οι τοπικοί επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία, τη μεσσηνιακή γαστρονομία, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι μπορούν να μεταδώσουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους, στους επισκέπτες της περιοχής.

Επιπλέον θα παρουσιαστούν οι διεθνείς τάσεις σε θέματα γαστρονομίας, υλικών, παρουσίασης, γεύσης και τρόπου μαγειρέματος, καθώς και προτάσεις τόσο για το σωστό τρόπο σύνταξης ενός καταλόγου, όσο και για την αποδοτικότερη προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από τους καταλόγους των εστιατορίων.

Το πρόγραμμα σεμιναρίων περιλαμβάνει επίσης ενημέρωση για τη σωστή χρήση των πρώτων υλών, προκειμένου να διατηρηθεί αναλλοίωτη η εξαιρετική ποιότητά τους, αλλά και τρόπους βελτίωσης του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, διατηρώντας και προβάλλοντας την αυθεντικότητα της περιοχής.