Κ. Μητρόπουλος: Επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

«Εκλεισε» το κεντρικό πρόσωπο που θα αναλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Κ. Μητρόπουλος, πρόεδρος της χρηματιστηριακής της Eurobank και άλλοτε βασικός μέτοχος της εταιρείας συμβούλων Cantor AE.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι πρόεδρος του Ταμείου θα είναι ο καθηγητής κ. Μιχ. Σταθόπουλος κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος

Η πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, για την τοποθέτηση ενός μέλους κοινής αποδοχής στο ΔΣ του Ταμείου είναι ο κ. Αντ. Βαρθολομαίος. Επίσης, στο ΔΣ θα τοποθετηθεί και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη πράξη πολιτικής συναίνεσης και μάλιστα στο επίμαχο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Τρία κόμματα του Κοινοβουλίου θα έχουν παρουσία και λόγο στο πιο δύσκολο κομμάτι της προσπάθειας διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Πως επέλεξε ο Σαμαράς τον Αντώνη Βαρθολομαίο

Μετά από πολλές συζητήσεις ο κ. Σαμαράς και αφού εξετάστηκαν διάφορα ονόματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχθηκε εισήγηση για το πρόσωπο του οικονομολόγου κ. Βαρθολομαίου. Στις συζητήσεις που έγιναν είχε ακουστεί και το όνομα του καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, του κ. Ι. Μουρμούρα, που είναι και σύμβουλος του κ. Σαμαρά. Επειδή ο κ. Μουρμούρας είναι και πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και λόγω του ασυμβίβαστου, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην επιτροπή, ενώ και ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να αλλάξει η διάταξη στην οικονομική του ομάδα.

Ο 54χρονος οικονομολόγος είναι γνώστης της αγοράς και θεωρείται από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ένα πρόσωπο που μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στα νέα καθήκοντά του. Με το προεδρικό περιβάλλον είχε στενή επαφή τους τελευταίους μήνες, ενώ πέρυσι με την αλλαγή σκυτάλης στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, επελέγη να συμμετάσχει και στο Δ.Σ. ως μέλος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς (1980), ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του ως M.A. – Ph.D Candidate in Financial Economics and International Finance στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης (1986).
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στον τραπεζικό χώρο από την Atlantic Bank of New York το 1981 και μέχρι το 1992 ανέλαβε διάφορες ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε τραπεζικούς οργανισμούς των ΗΠΑ.
Κατά τη δωδεκαετή παραμονή του στις ΗΠΑ απέκτησε σημαντική τραπεζική εμπειρία και εξειδικεύτηκε σε θέματα πιστοδοτήσεων, κεφαλαιαγοράς, κτηματαγοράς και ανάπτυξης ακινήτων καθώς και τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων.

Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στην ηγετική ομάδα της INTERBANK, με κύρια ευθύνη τη δημιουργία προγραμμάτων Στεγαστικής Πίστης. Από τον Ιούνιο του 1996, ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, και διετέλεσε μέλος της διοικητικής ομάδας, αλλά και όλων των Εκτελεστικών Επιτροπών της τράπεζας καθώς και Αντιπρόεδρος της Εγνατίας ΑΕΔΑΚ (Εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων).
Τον Ιανουάριο του 2000 ανέλαβε τις θέσεις, αρχικά του Γενικού Διευθυντή και μετέπειτα, του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της εταιρίας ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε. Επίσης ήταν μέλος σε πολυάριθμα Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών εταιρειών και υλοποίησε πολύπλοκα σχέδια εξαγορών, συγχωνεύσεων, spin-offs, χρηματοδοτήσεων και ρευστοποίησης συμμετοχικών επενδύσεων.
Μετά τη νίκη της Ν.Δ. το Μάρτιο του 2004 επελέγη για τον κρατικό μηχανισμό, ενώ την ίδια περίοδο ο πρώτος εξάδελφός του Ιωάννης Βαρθολομαίος (επί σειρά ετών γενικός διευθυντής του κόμματος) αναλάμβανε διοικητής του ΙΚΑ.
Έτσι, τον Ιούνιο του 2004, εξελέγη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και τον Μάιο του 2005 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου με πρόεδρο τον κ. Κ. Κωστούλα. Στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος Δ. Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk