Γονίδιο 1: Χρώματα

Οι γυναίκες συνδυάζουν χρώματα. Ξέρουν ποιο χρώμα ταιριάζει με ποιο. Οι άνδρες απλώς αναγνωρίζουν χρώματα. Σκέφτονται: «Αφού το κόκκινο είναι ωραίο και το πράσινο επίσης, γιατί να μη βάλουμε δύο ωραία χρώματα μαζί;»

Γονίδιο 2: Λόγος
Οι άνδρες μιλάνε με προτάσεις, οι γυναίκες με oλόκληρες παραγράφους που ξεκινούν από κάθε πρόταση που σχηματίζουν οι άνδρες.

Γονίδιο 3: Μνήμη
Οι γυναίκες θυμούνται κάθε λέξη του διαλόγου που είχαν πριν από έναν μήνα με τους συντρόφους τους. Οι άνδρες όχι, αλλά θυμούνται την τελική ταχύτητα αυτοκινήτων τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν. Επίσης οι γυναίκες έχουν ενσωματωμένο ημερολόγιο στον εγκέφαλό τους που τους επιτρέπει να θυμούνται κάθε επέτειο. Αυτό απουσιάζει από τον εγκέφαλο των ανδρών.

Γονίδιο 4: Κατανόηση
Οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν τις άλλες γυναίκες.Οι άνδρες ποτέ.

Γονίδιο 5: Δέσμευση
Στον γάμο τους οι γυναίκες πρώτα κλαίνε και μετά μεθάνε. Οι άνδρες πρώτα μεθάνε και μετά κλαίνε.

Γονίδιο 6: Σεξ
Οι γυναίκες μπορούν με το σεξ να καταφέρουν αυτό που θέλουν. Οι άνδρες όχι, καθώς το σεξ είναι αυτό που θέλουν.

Γονίδιο 7: Χρόνος
Για τους άνδρες οι πρώτες πρωινές ώρες είναι για ύπνο, για τις γυναίκες είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσουν για τη σχέση τους.

Γονίδιο 8: Δραστηριότητα

Οι άνδρες δεν μπορούν να βλέπουν ποδόσφαιρο και να μιλάνε συγχρόνως. Οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθούν την αγαπημένη τους ταινία, να βάφουν τα νύχια τους, να μιλάνε στο τηλέφωνο και να πίνουν καφέ.

Γονίδιο 9: Ασκηση
Οι άνδρες βλέπουν το γυμναστήριο σαν φυσική δραστηριότητα. Οι γυναίκες το βλέπουν σαν κοινωνική.

Γονίδιο 10: Ανταπόκριση
Οι γυναίκες σε δύσκολες ερωτήσεις απαντούν με αναλύσεις και προβληματισμούς, οι άνδρες με ένα «μμμ…»