Πρόεδρος ΠΑΕ και διεθνής αμυντικός στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων

Πρόεδρος μεγάλης ομάδας φέρεται να συζητά για την «προστασία» διαιτητή που σφύριξε σε κορυφαίο ντέρμπι της χρονιάς με έναν πρώην πρόεδρο επίσημης αρχής του ποδοσφαίρου, ο οποίος επίσης κατηγορείται για σειρά στημένων αγώνων!

Πρόεδρος μεγάλης ομάδας φέρεται να συζητά για την «προστασία» διαιτητή που σφύριξε σε κορυφαίο ντέρμπι της χρονιάς με έναν πρώην πρόεδρο επίσημης αρχής του ποδοσφαίρου, ο οποίος επίσης κατηγορείται για σειρά στημένων αγώνων! Διεθνής ποδοσφαιριστής φέρεται να στοιχηματίζει μεγάλα ποσά σε αγώνες αλλά και να σχετίζεται με ύποπτα στοιχήματα.

Αυτές είναι μερικές από τις υποθέσεις που αναφέρονται στην τεράστια έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου και παρουσιάζει το «ΒΗΜΑ». Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Τετάρτη σε μία μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ δέκα άτομα, τα οποία την Πέμπτη θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σύσταση εγκληματικής ομάδας, εκβιάσεις και απάτες.

«Συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση»

Σύμφωνα μάλιστα με δικαστικά έγγραφα, η ΕΛΑΣ ζητεί να ασκηθεί στον πρόεδρο της μεγάλης ΠΑΕ ποινική δίωξη για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, καθώς φέρεται να ζητά να «προστατευτεί» διαιτητής που σφύριξε ντέρμπι της ομάδας του, ενώ αφήνονται υπόνοιες για άλλους στημένους αγώνες! Αλλοι γνωστοί ποδοσφαιρικοί παράγοντες φέρονται να προβαίνουν σε ύποπτες συνενοήσεις σχετικά με τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου (αποτέλεσμα 0-4) στις 22 Ιανουαρίου 2011!

Δύο ιδιαίτερα γνωστοί ποδοσφαιριστές – ένας διεθνής αμυντικός από ομάδα του κέντρου κι ένας νεαρός μέσος ομάδας της Θεσσαλονίκης που ήταν παλαιότερα συμπαίκτες – φέρονται να σχετίζονται με υπόθεση ύποπτων στοιχημάτων, ενώ ο ένας εξ αυτών να στοιχηματίζει συχνά. Τουλάχιστον ακόμη δέκα ποδοσφαιριστές ομάδων της Σούπερ Λίγκας και της Football League, φέρονται αναμεμειγμένοι σε ίδιου τύπου παράνομες ενέργειες.

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων συγκλονίζουν από το απόγευμα της Τετάρτης το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς η μακρόχρονη έρευνα της ΕΛΑΣ και των δικαστικών αρχών φέρνει στο φως και στέλνει στη Δικαιοσύνη σημαντικούς παράγοντες της ασπρόμαυρης μπάλας, αποκαλύπτοντας στημένα παιχνίδια, συνεννοήσεις για τα αποτελέσματα αγώνων, αλλά και ένα παρασκήνιο με ποδοσφαιρικά στοιχήματα στα οποία εμπλέκονται πολλοί, άμεσοι και έμμεσοι πρωταγωνιστές των γηπέδων.


Οπως πληροφορείται το «ΒΗΜΑ», κατηγορούμενοι θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, άλλους τρεις αθλητικοί παραγοντες από την Κέρκυρα, τη Λειβαδιά και άλλη μία επαρχιακή πόλη, ενας πρώην διαιτητής που είχε αναλάβει σημαντική θέση σε άλλο πόστο, ένας πρώην τερματοφύλακας του Πανιωνίου, δύο μάνατζερ ποδοσφαιριστών και άλλοι ιδιώτες που έπαιζαν παρανομο στοίχημα και επωφελούνταν της δραστηριότητας του, κατά την κατηγορία, κυκλώματος.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η έρευνα της ΕΛΑΣ θα στραφεί σε περίπου 90 άτομα απ’ όλο τον αθλητικό χώρο και ιδιώτες.

Οι συλληφθέντες, οι καταζητούμενοι και οι κατηγορίες

Από τα 85 συνολικά ονόματα που κατηγορούνται για εμπλοκή στα στημένα παιχνίδια, τα δέκα έχουν συλληφθεί και πέντε καταζητούνται. Αυτοί οι πέντε είναι:

Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης

Γιάννης Παπακώστας του Παύλου, κάτοικος Χαϊδαρίου (προπονητής)

Γιάννης Παπαδόπουλος του Στυλιανού
, κάτοικος Βύρωνα (υπάλληλος ΕΠΟ)

Μιχάλης Νικολόπουλος του Παναγιώτη, κάτοικος Θεσσαλονίκης (σέντερ μπακ Ηλιούπολης)

Βασίλειος Γεωρτσιάκος του Αστέριου (κάτοικος Θεσσαλονίκης)

Ο τελευταίος δεν είναι ευρέως γνωστός και δεν έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής ιδιότητά του.

Υπενθυμίζουμε πως οι δέκα που έχουν συλληφθεί είναι οι:

Αχιλλέας Μπέος (μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου)

Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα)

Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης)

Νίκος Χάλκος (παράγοντας της Ηλιούπολης)

Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής Πιερικού και ΠΑΟΚ)

Νίκος Παντέλης (προπονητής)

Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ)

Βασίλης Καραγκούλιας (bookmaker)

Ανδρέας Δημόπουλος (bookmaker)

Νίκος Ζαμάνης (σωματοφύλακας του Αχιλλέα Μπέου)

Οι κατηγορίες που είναι 7 κακουργήματα και 3 πλημμελήματα και απήγγειλε ο εισαγγελέας προϊστάμενος ποινικής δίωξης, Δημήτρης Πιέρος, είναι οι εξής:

– εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)

– διέθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)

– απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με οφέλη και ζημίες άνω των 15.000 ευρώ (κακούργημα)

– εκβίαση με απειλή βλάβης και επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ’ εξάκολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα)

– νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα, συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση (κακούργημα)

– δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα

– παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακολούθηση

– συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακλούθηση

– ηθική αυτουργία για δύο τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις

– παράνομη οπλοκατοχή

Τα ονόματα είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από άδεια της κυρίας Πόπης Παπανδρέου, αλλά επισήμαν πως ακόμη δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Οι υπόλοιποι 70 θα κληθούν κατευθείαν στην κύρια ανάκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των 70 εμπλεκομένων στο κύκλωμα των στημένων παιχνιδιών υπάρχει όνομα-βόμβα μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου και εντός της ημέρας ενδέχεται να προσωποποιηθεί η σε βάρος του δίωξη για άμεση συνέργια σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο κ. Τσακογιάννης συνελήφθη την Τετάρτη από την Ασφαλεια Θεσσαλονίκης διότι στο σπίτι του στο Ωραιόκαστρο βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για την κατοχή των οποίων δεν διέθετε σχετική άδεια. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να εξεταστεί επίσης για την υπόθεση των στημένων αγώνων.


Και… νονός στο κόλπο

Ακόμη έχουν προσαχθεί κι ανακρίνονται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής άλλοι έξι ιδιώτες που σχετίζονται με την ίδια υπόθεση. Αργά το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθη κι ενας επιχειρηματίας από τη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των 216 νονών της νύκτας που αποκαλύφθηκε προ δύο μηνών.

Ωστόσο όπως ανέφεραν προς το «ΒΗΜΑ» υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, εκτός των ήδη συλληφθέντων και προσαχθέντων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για το ίδιο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο εναντίον ακόμη 70 ατόμων, για τα οποία όμως δεν θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Τη σχετική έρευνα πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχες και το ΣΔΟΕ ύστερα από φακέλους που απέστειλε διαδοχικά η ΟΥΕΦΑ το περασμένο έτος στις ελληνικές αρχες και περιελάμβανε υποψίες για 41 στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτά τα στοιχεία ήταν η αρχή του νήμματος, όμως, νεώτερα συγκεντρώθηκαν έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των υπόπτων μέσω του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ που κατέγραψε συνομιλίες τους για σειρα και άλλων «σικέ» αγώνων.

Επιβαρυντικά στοιχεία φαίνεται ότι έχουν προκύψει για τους προσαχθέντες σχετικά με σειρά αγώνων των δύο πρώτων κατηγοριών του ελληνικού πρωταθλήματος, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί από την ΟΥΕΦΑ ως «ύποπτοι» ή ακόμη και «άκρως διεφθαρμένοι», καθώς για την εξέλιξή τους είχαν «παιχτεί» στοιχήματα μεγάλων ποσών, με τους επιτήδειους να αποκομίζουν κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έλαβε από την ΟΥΕΦΑ σε διάφορες φάσεις τον τελευταίο χρόνο στοιχεία για «ύποπτους» αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου και τους προώθησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Με εντολή της Εισαγγελέως, κυρίας Ελένης Ράικου, την υπόθεση ανέλαβε η εισαγγελέας, κυρία Πόπη Παπανδρέου, η οποία και έδωσε την εντολή για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η ΕΛΑΣ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τις έρευνές της, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Συνελήφθησαν, σήμερα (22.06.2011), ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δέκα (10) μέλη εγκληματικής οργάνωσης με διεθνικό χαρακτήρα, όλοι τους ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.


»Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών που αφορούσε τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος.


»Στη ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα εβδομήντα (70) περίπου άτομα, για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας.


»Οπως προέκυψε από τη συνέχιση της αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνται τουλάχιστον από το 2008, με τη συστηματική οργάνωση, δράση και λειτουργία, με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης παράνομου πλουτισμού.


»Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

– Δύο (2) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα

– Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων

– Μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων

– Μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά

– Αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών

– Τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ

Η έρευνα συνεχίζεται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk