Τα κυκλαδικά μοναστήρια μέσα από ένα ιστορικό λεύκωμα

Το πέμπτο βιβλίο με κυκλαδικά θέματα του Γιώργου Ανωμερίτη, «Μοναστήρια των Κυκλάδων, με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίλητος

Το πέμπτο βιβλίο με κυκλαδικά θέματα του Γιώργου Ανωμερίτη, «Μοναστήρια των Κυκλάδων, με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίλητος.

Το καλαίσθητο λεύκωμα μετά τα εισαγωγικά του μέρη για την Εκκλησία στις Κυκλάδες, την ιστορία του μοναχισμού στο Αιγαίο, τις σχέσεις του Δουκάτου του Αιγαίου και της Εκκλησίας και την έκδοση των πατριαρχικών σιγιλλίων, παρουσιάζει αλφαβητικά – μέσα από ιστορικά στοιχεία και εξαιρετικές φωτογραφίες – όλα τα κατοικημένα κυκλαδονήσια και τα μοναστήρια που υπήρξαν ή συνεχίζουν να λειτουργούν και στα 24 νησιά.

Οπως τονίζει και ο υπότιτλος, βάση της παρουσίασης των μοναστηριών και των κυριότερων ναών των Κυκλάδων αποτέλεσε η έρευνα του συγγραφέα για τα πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια, τα οποία εκδόθηκαν για τα κυκλαδίτικα μοναστήρια.

Η συλλογή, η παρουσίαση των πρωτότυπων και μεταγραμμένων στη σημερινή γλώσσα κειμένων, καθώς και ο σχολιασμός τους, θα ακολουθήσουν σε ξεχωριστό τόμο, αφού ο αριθμός των σελίδων μιας τέτοιας εργασίας θα ήταν απαγορευτικός για ένα ιστορικό λεύκωμα.

Παρόλα αυτά η καταγραφή των σιγιλλίων σε πίνακες κατά νησί, ο συγκεντρωτικός πίνακας 131 σιγιλλίων μόνο για τις Κυκλάδες εκπλήσσει τον αναγνώστη.

Ο συγγραφέας, κυκλαδικής καταγωγής και από τους δύο γονείς, εξιστορεί λιτά την ιστορία των μοναστηριών των Κυκλάδων και μας προτρέπει «να ανιχνεύσουμε τα θεοφρούρητα μοναστήρια του Αιγαίου, απ’ όπου μπορεί κανείς να ατενίσει τον κόσμο στο Φως μιας μυστικής ένωσης του ουρανού και της θάλασσας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
«Μοναστήρια των Κυκλάδων, με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια»
Φωτογραφίες: Γιώργος Ανωμερίτης, Γιάννης Γιαννέλος
Ιστορικό λεύκωμα, σελ. 317
Εκδόσεις Μίλητος, 2011

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk