Η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού εξακολουθεί να είναι επίκαιρη

«Θα χυθεί αίμα
!» λέει ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας. «Ετσι όπως πάνε τα πράγματα κινδυνεύει η ζωή όσων πολιτικών παραμένουν στην Βουλή κινδυνεύουν. Θα πρέπει να προσέξουν για την ζωή τους! Γιατί μιλάμε πλέον για εθνική προδοσία! Για δολοφόνους!»

Λόγια σαν τα παραπάνω ήταν που έδωσαν πολιτικές διαστάσεις στην συνέντευξη Τύπου των συντελεστών της ταινίας του Θόδωρου Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα» το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

Ενδεχομένως να μην μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το φιλμ που γυρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και επαναπροβάλλεται από την Πέμπτη στην αίθουσα Ριβιέρα σε διανομή New Star ήταν ένα σατιρικό «κατηγορώ» για την ανυπαρξία του εκπαιδευτικού συστήματος στην εποχή των γυρισμάτων. «Σήμερα, 30 χρόνια αργότερα» είπε ο Θ. Μαραγκός «η κοροϊδία συνεχίζεται και τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.»

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από προσωπικές αναμνήσεις του Μαραγκού, όταν στην δεκαετία του 1950, οι γονείς του τον πίεζαν να διαβάσει για να γίνει καλύτερος. «Σπουδάσαμε, πήραμε τα πτυχία και μετά τα βάλαμε στην κορνίζα» συνέχισε ο σκηνοθέτης. «Εφόσον δεν αναπτύχθηκε η χώρα δεν αναπτύχθηκε και η νεολαία. Αν ο Τσάκωνας έλεγε τότε ότι “αυτοί δεν είναι πατριώτες” ,εγώ λέω σήμερα ότι είναι προδότες».

Στο «Μάθε παιδί μου γράμματα» ο Κώστας Τσάκωνας υποδύεται τον γιο ενός καθηγητή (Βασίλης Διαμαντόπουλος) που παρά τις σπουδές του στο εξωτερικό κοντεύει να γίνει επαγγελματίας άνεργος από την στιγμή που επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ατάκα του «έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι στο γυμνάσιο κ.ο.κ.» έχει μείνει παροιμιώδης.

Ενθυμούμενος την εποχή των γυρισμάτων ο Τσάκωνας παραπάνω από δυο φορές κόμπιασε από το βούρκωμα. Δίπλα του κάθονταν οι ηθοποιοί Ρένα Καζάκου και Θωμάς Παλιούρας που επίσης εμφανίζονται στην ταινία. «Ο Μαραγκός με έκανε με αυτήν την ταινία» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Τσάκωνας.

Αυτή την εποχή οι Τσάκωνας – Μαραγκός βρίσκονται σε συνεργασία για την δημιουργία μιας «συνέχειας» του «Μάθε παιδί μου γράμματα». Η ταινία έχει προσωρινό τίτλο «Μπαμπά έμαθα γράμματα» είπε ο Κ. Τσάκωνας. «Θα υποδύομαι έναν απολυμένο των ορυχείων του Λαυρίου. Όταν ο άνθρωπος περνά τα 60 αρχίζει να πιστεύει στα θαύματα. Ετσι κι εγώ κάνω τάμα στην Παναγία της Τήνου για να βρω δουλειά».


Παρ’ότι το σενάριο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί κάποια γυρίσματα έχουν γίνει. Ο ηθοποιός θέλει να πιστεύει ότι θα είναι μια καλύτερη ταινία του «Μάθε παιδί μου γράμματα».

«Είμαστε στον αγώνα πάλι από την αρχή» κατέληξε.